Ákos magángyűjteménye

Emblematikus énekes, minden generáció számára ideális popsztár, mellesleg a létező összes hazai zenei elismerés és díj birtokosa. A dalszerzés és koncertek mellett a filmezésben, a filmek világában is otthonosan mozog. Zenei albumai mellé rendszeresen készít klipeket, koncertfilmeket, amelyeket kivétel nélkül sajátos látásmód, igényesség és technikai precizitás jellemez. Markáns véleményét nem rejti véka alá - ez alól a mozgóképek sem kivételek.
Emlékszel még, mi volt az első DVD-d?
 
A legelső a Szárnyas fejvadász volt. Ridley Scott legtöbb munkáját nagyon bírom, a Fejvadászból a rendezői változatot vettem meg. Azt, amelyet ‘92-ben a bemutató napján Chicagóban a Nemzeti Filmszínházban volt szerencsém megtekinteni. Hosszú idővel az első lejátszóm megvásárlása előtt betáraztam, mert előre eldöntöttem, hogy ezt szeretném először DVD-n megnézni. 
 
Azóta nagy gyűjtő lettél? 
 
Rengeteg filmem van, de időm nincs, úgyhogy most már kicsit alábbhagyott a láz. Annak idején, mikor még a Közgázon voltam diák, minden spórolt pénzemet eredeti, angol nyelvű VHS-re költöttem, jórészüket külföldön vettem. Nagy gyűjteményt halmoztam így fel. Most talán még ennél is több DVD-m van, sok még celofánban a tavalyi, tavalyelőtti karácsony óta. 
 
Zenei kiadványokat is beszerzel? 
 
Nem sok ilyet tartok, van egy a Jethro Tulltól, egy Suzanne Vega, Peter Gabriel-kollekció, a legutóbbi Duran Duran-koncert... 
 
Depeche Mode? 
 
Van kettő tőlük is, régebben nagy rajongó voltam, de most egy kicsit fáradtnak érzem őket. 
 
A koncertfilmeket szoktad úgy is figyelni, hogy mit lehet belőlük tanulni? 
 
Saját koncertfilmet soha nem nézek vissza, mert épp eleget látom a vágóasztalon. Fények vagy showtechnikai elemek miatt ritkán veszek DVD-t, mert se időm, se türelmem végignézni. De ha éppen a tévé előtt ülök és külföldi koncertet adnak, biztosan odafigyelek. Magyar előadásokból ritkán lehet tanulni, a nagyobb piacokon előrébb járnak, de ott is csak a legnagyobb produkciók engedhetik meg maguknak az igazán igényes színpadi megjelenést. 
 
Milyen stílusú filmeket kedvelsz? 
 
Science fiction-ből például az Alien-díszdoboz megvan, Ridley Scott első Alien-rendezése miatt, de a harmadik részig mind elég jó. A Keresztapa-trilógia is ott áll a polcon. Egy rossz pillanatomban megvettem a Majmok bolygója-összest - az valami tragédia. Eladó! Akit érdekel: alig használt, egyszer lejátszott korongok! Öregszem, mert a Minden végzet nehéz, a Harry és Sally, Az amerikai szépség, a Lesz ez még így se és a Félix és Rose forog a legtöbbet nálunk. Tehát kábé félévente, mert három gyerek és ennyi munka mellett ritkán lehet nyugodtan mozizni otthon. Sok filmem van Woody Allentől is, az Agyament Harry az egyik kedvencem. Amit viszont nagyon hiányolok a gyűjteményemből, az Huszárik Zoltán Szindbádja. Hihetetlen, hogy még mindig nem jelent meg DVD-n! (Az interjú elkészülte óta viszont már megjelent! Írásunk róla itt. - a szerk.) Többször néztem meg, mint ahány éves vagyok. Évről évre láttam a moziban, hogyan romlik el a kópia, hogyan rövidülnek a film jelenetei. 
 
A dalaidhoz a klipjeidet általában te rendezed. 
 
Az utóbbi néhány évben saját forgatókönyv alapján magam rendezem a klipeket. A legelső az Ikon volt nyolc évvel ezelőtt, a legutóbbi az Adj hitet, amely az új, Még közelebb című albumomhoz készült. A lemez DVD-melléklettel jelenik meg, ezen még egy kisfilm is helyet kapott, amely szintén saját rendezés. Minden filmes munkánál azt érzem, hogy erre teremtett engem a Jóisten. Iszonyú fárasztó, de eufórikus élmény. Csodának éli meg az ember, hogy a víziója valóra válik. Persze nem önmagától! Szatmári Péter operatőr barátom nélkül még soha nem forgattam, remélem, még sokáig elvisel. 
 
Úgy is jelenik meg a kép a valóságban, ahogyan korábban elképzelted? 
 
Nagyrészt igen! Ez mindig megdöbbent és feldob. A zenélés is óriási élmény, főleg, ha sikeres vele az ember, de a filmezéshez semmi sem hasonlítható, csak a versírás vagy a szerelem. Előbb-utóbb szeretnék eljutni a játékfilmig. 
 
Tavaly szerepeltél A Nagy Könyv-játék 1984-adaptációjában. Több ilyen munkát is vállalnál? 
 
Csoda, hogy felkértek, mert általában tartanak tőlem. Filmzenét nagyon szívesen írnék, korábban szívesen játszottam volna filmben, de valahogy nem én szoktam a rendezők eszébe jutni. Persze mindez nem tragédia. 
 
Beazonosíthatnak a karaktereddel? Nem tudnál kilépni „Ákos”-ból? 
 
Játszottam színházban Haumann Péterrel, szerepeltem tévéfilmben Rajhona Ádámmal - nem hiszem, hogy ez gond lenne. De elsősorban a rendezés foglalkoztat. Sok apró ötletem gyűlik húsz éve, részletesen kidolgozott jelenetek, aprólékosan felépített karakterek: már „csak” egy történetet kéne kitalálni hozzájuk. 
 
Ha kész filmek közül választhatnál, miben szerepelnél? 
 
Én lennék Leon, a profi. Vagy leginkább: Szindbád. Ez a Krúdy-figura - Huszárikkal és Latinovitssal együtt - nagy hatással volt az életemre, otthonosan tudnék mozogni a szépasszonyok, jó ételek és jó borok világában. 
 
Háromgyermekes család vagytok. Gondolom, tartotok otthon jó pár gyerekfilmet... 
 
Hogyne! Magyar népmesék (fütyörészi-énekli a főcím dallamát), Frakk - főleg a mi gyerekkori kedvenceink. A jó mese lényege, hogy élesen elkülönül az abszolút jó és az abszolút rossz, és a gyerek nem akar a negatív szereplővel azonosulni, mert nem az a jobb fej, mint a posztmodern rajzfilmekben. Az emberszabású mesében tiszta a képlet: óriási küzdelmek árán - úgy, hogy végig a rossz áll nyerésre - a jók végül győznek és elnyerik méltó jutalmukat, a rossz pedig megbűnhődik. Amikor egy „modern” anyukának elmeséltem az óvodában, hogy mi régi meséket nézünk otthon, azt találta mondani, hogy ezek nem jók, mert nem az életre nevelik a gyereket. Szerintem a gyerek előbb-utóbb mindenképpen megtanulja, hogy milyen az élet, hogy sok a fájdalom és az igazságtalanság. De már csak a mese őrzi, hogy hogyan kellene élni, hogy mi az eredeti szándék a világgal. 
 
Akkor a trendi meséket sem kedvelitek? 
 
A Shreket egy gyerekzsúron látta a fiam, tetszett neki, így a Shrek 2.-t megvettük. Felnőttek számára nagyon szórakoztató film, de gyerekeknek nem ajánlanám. Döbbenten láttam, hogy a jótündér egy aljas dög, a szép királyfi meg egy idióta. Minden figura kifordult eredeti önmagából. A főhőseink pedig nem szépek és nem is okosak, hanem rondák és hülyék, ráadásul büszkék is rá. És amikor megtörténhetne a csoda, amikor az egymás iránt érzett szeretet zöld pacniból átvarázsolhatná őket normális lényekké, ők inkább a mocsarat választják. Ez nagyon durva és célzatos üzenet, és hogy nem jó ügyet szolgál, az biztos. Az a felnőtt, aki ismeri az eredeti meséket, jót röhög az egészen, nekem is tetszett, de a gyerekeket totálisan félrevezetik az ilyen filmek. Amíg kicsik, igyekszem óvni az enyémeket: Saláta Sára, Vuk, Gyöngyvirágtól lombhullásig - inkább ezekre érdemes hagyatkozni, ezektől biztosan nem fog összezavarodni vagy rosszat álmodni egyikük sem. 
Paksi Erzsi
2006.11.13
|


Film premierek

Prédák

amerikai horror, 92 perc, 2019

Pavarotti

amerikai-angol dokumentumfilm, 114 perc, 2019

Mű szerző nélkül

német-olasz történelmi dráma, 189 perc, 2018

Gemini Man

amerikai-kínai akciófilm, 117 perc, 2019

FOMO - Megosztod és uralkodsz

magyar filmdráma, 90 perc, 2019

A művészet templomai: Prado - Csodák gyűjteménye

olasz-spanyol dokumentumfilm, 92 perc, 2019
Játék
A leghatalmasabb élőlény, amely valaha is létezett, most visszatér, hogy megküzdjön számos gigantikus szörnyeteggel ebben a földrengető folytatásban.
Filmek a TV-ben
18:10
Fokvárosi nyár
német romantikus film, 2010
18:20
Sarkvidék
izlandi film, 2018
18:25
Waterworld - Vízivilág
amerikai kalandfilm, 1995
18:25
Mario
svájci film, 2018
18:40
Országúti bordély
amerikai filmdráma, 2010
METU - ma este őszi animációs válogatás a Puskin moziban. A belépés ingyenes! #moziajanlo #programajanlo #animacio #metuanimacio
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.