Ghost in the Shell - Páncélba zárt szellem

est.hu:
9/10
|
olvasói
10/10 (66)
Az Akira után az anime-műfaj másik legnagyobb klasszikusa, a szintén sok száz oldalas képregényen alapuló, nemrég filmfolytatást is megérő Ghost in the Shell kerül most be sokévnyi késéssel a hazai mozikínálatba.
Erről is elmondható, hogy hiába láttuk már ilyen-olyan formában - például a Magyar Televízió éjszakai műsorsávjában -, a mozis vetítésre érdemes benevezni, a film annyira gyönyörű, képileg, hangilag lenyűgöző alkotás. 
 
A közeli jövő Tokiójában a gépi alkatrészek nélküli ember már ritkaságnak számít, a 9-es biztonsági egység tisztjeinek legjobbja egyenesen teljes mértékben mesterséges lány, azaz lény: Motoko Kusanagi őrnagy mestere a nagy tűzerejű fegyverek kezelésének, a politikai intrikák átvilágításában jobban vág az esze, mint ember kollégáinak. Jelentős mennyiségű meztelen jelenete alapján pedig elmondhatjuk, hogy tervezői nemcsak a tartalomra, de a formára is odafigyeltek. A cím egyébként pont erre utal, és maga a film témája sem más, mint a test és a szellem viszonya, ami különösen izgalmas kérdés, ha mesterséges intelligenciákról van szó. 
 
A sztori egy Bábjátékos nevű, minden idők legveszélyesebb hekkerének tartott nemzetközi bűnöző utáni nyomozást követi, amíg ki nem derül, ki is ez a Bábjátékos, és mit is akar igazából. A kétszer is idézett korinthusi levél erősíti az amúgy is intenzív filozofikus töltést, de a pergő akciók és a lélegzetelállító képi világ azokat is a vászon elé szögezi, akik nehezen követik a tömény információadagoktól roskadozó párbeszédeket. 
nelson
2006.11.15
|
Kokaku kidotai
japán animációs film, 82 perc, 1995
Az egyik legszebb és leghíresebb anime, amelynek fantasztikus zsarusztorija inkább a cyberpunk filozófiai háttérre koncentrál, mintsem az akciókra - melyek mindenesetre nagyon dögösek.
Rendező:

Oshii Mamoru

Forgalmazza: Odeon
Bemutató: 2006. november 26.
(8 kép)


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Filmek a TV-ben
18:10
Pomádé
amerikai zenés film, 1978
18:10
Dr. Hope: Egy asszony nem adja fel 2.
német életrajzi filmdráma, 2009
18:20
Millió dolláros bébi
amerikai filmdráma, 2004
18:40
Pokolfajzat
amerikai akciófilm, 2004
18:45
Cliffhanger - Függő játszma
amerikai akciófilm, 1993
Ma meg holnap látogatható még a World Press Photo kiállítás. Nézzetek meg mindent a világról! #worldpressphoto2019 #kiallitas #foto #fotokiallitas #kiallitasajanlo #nemaradjle
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.