Madárszabadító, felhő, szél

est.hu:
9/10
|
olvasói
9/10 (44)
Szaladják Istvánt eddig - habár rendezett két rövidfilmet - elsősorban operatőrként ismerhettük (olyan művek fényképezése fűződik nevéhez, mint a Tamara vagy a nemrég bemutatott Az élet vendége - Csoma-legendárium). Első nagyjátékfilmje, a Madárszabadító, felhő, szél az idei filmszemle legszebb filmje volt (a legnagyobb igazságtalanság, hogy nem ítéltek neki semmilyen díjat).
A film cselekménye néhány mondatban elmesélhető (egy madarakat mentő, szent bolondszerű figura és egy szerelméhez igyekvő fiatal fiú vándorol valahol Oroszországban, valamikor régen), de az egyszerű, tiszta, világos történet mögött - éppen egyszerűsége, tisztasága és világossága miatt - sokkal több van. Nagyon költői, és nemcsak azért, mert egy versből indul ki („Az ég határtalan áttetsző űr a legvégső határig. / Így midőn a madár átrepült rajta, / Madártól mentes lesz valóban.”), hanem mert tiszta formában tartalmazza mester és tanítvány viszonyát, az áldozathozatal lényegét és egyéb spirituális, transzcendens és örök dolgokat. Képsoraiban - melyeknek minden egyes kockáján, minden hajladozó búzakalászában és minden szaladó felhőjén meglátszik, hogy operatőr rendezte - egyszerre van jelen a zen buddhizmus, Tarkovszkij és az orosz sztarecek bölcsessége. 
 
A Madárszabadító, felhő, szél meditatív, szemlélődő film. Ám ez egyben azt is jelenti, hogy nemcsak a szépet és a jót veszi észre, hanem a csúnyát és a gonoszat is, mert sajnos a földhözragadt, csak saját érdekeikkel törődő emberek nem tűrik meg a tőlük különbözők jelenlétét... 
fürkész
2006.11.15
|
magyar filmdráma, 93 perc, 2006
Egy szerelméhez tartó parasztfiú, egy szent zarándok és a megvilágosodás. Tarkovszkij szelleme magyar filmen.
Forgalmazza: Budapest Film
Bemutató: 2006. november 23.

Linkek


Kapcsolódó cikkek

(5 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Filmek a TV-ben
H
11
K
12
Sze
13
Cs
14
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.