Puskás Ferenc emlékére

Budapest, Puskin, 2006. november 26., vasárnap
November 26-án, vasárnap délelőtt 11 órakor Puskás Ferenc emlékére a Puskin mozi ismét műsorra tűzi Keleti Márton A csodacsatár című filmjét.
A vetítés után a mozi vendége lesz Grosics Gyula és Buzánszky Jenő, a legendás Aranycsapat tagjai, illetve Szepesi György, a kor kiemelkedő kommentátora, akik szeretettel várják az érdeklődőket egy kötetlen beszélgetésre. 
 
A csodacsatár című vígjátékot Keleti Márton (A tanítónő, Hattyúdal, A tizedes meg a többiek, Butaságom története) 1956-ban rendezte. A szereplők közt az önmagát alakító Puskás Ferenc mellett Feleki Kamillt, Kiss Manyit, Pongrácz Imrét, Sinkovits Imrét, Ungváry Lászlót, Schubert Évát és Gózon Gyulát találjuk. A film forgatókönyvírója Méray Tibor, a zeneszerző Bródy Tamás, az operatőr Pásztor István, a vágó Zákonyi Sándor volt. 
 
A csodacsatár tulajdonképpeni címszerepét Puskás játssza, ám egy tévedés folytán végül valaki mást hisznek helyette a csodacsatárnak. A történet szerint ugyanis Futbólia minisztertanácsa elhatározza, hogy megszerzi az országnak a világhírű magyar csodacsatárt. Duca tengernagyra bízzák az akció végrehajtását. A magyar csapat éppen Svájcban játszik, Duca tehát odautazik embereivel. A labdarúgókat két nyugaton élő magyar, Bruno (Feleki Kamill) és Jóska (Pongrácz Imre) követi a szállodába, hogy töltőtollakat adjon el nekik. Véletlenül őket is lefényképezik a csapattal együtt, Duca ezért Jóskára hiszi azt, hogy csodacsatár, s őt hozza Futbóliába. A szerencsétlennek a döntő mérkőzésen kell játszania, ám a dolog botrányba fullad, s a szurkolók már-már forradalmat robbantanak ki... 
 
A 79 éves Puskás Ferenc a múlt hét pénteken hosszantartó, súlyos betegség után hunyt el a Kútvölgyi kórházban. Minden idők legnagyobb magyar labdarúgója, az Aranycsapat legendás kapitánya 16 évesen már a Kispest csapatának állandó tagja volt. A Kocsis Sándor, Hidegkuti Nándor, Puskás Ferenc csatártrió köré szervezett válogatott 1954-ig négy éven át nem talált legyőzőre. Az 1956-os forradalom kitörésekor Puskás csapatával, a Honvéddal Spanyolországban szerepelt. Az Öcsinek becézett focista a Bilbao elleni BEK-találkozó után nem tért vissza Magyarországra. 1958-ban a Real Madridhoz szerződött, ahol szintén páratlan sikereket ért el. 39 évesen vonult vissza, és edzőként folytatta pályafutását. Magyarországra csak évekkel később térhetett haza. 
 
 
 
(Budapest Film, index.hu) 
fürkész
2006.11.21
|


Film premierek

Éjszakai játék

amerikai vígjáték, 90 perc, 2018

A víz érintése

amerikai-kanadai kalandfilm, 123 perc, 2017

A Pentagon titkai

amerikai történelmi dráma, 115 perc, 2017
Játék
Varázslatos élményben lehet része azoknak, akik március 2. és 4. között a Homoktövis utcai Vasas Jégcentrumba (volt Jégpalota) látogatnak, itt kerül ugyanis megrendezésre a Budapest Kupa nemzetközi szinkronkorcsolyázó verseny.
Filmek a TV-ben
H
19
K
20
Sze
21
Cs
22
18:05
Fanny utazása
francia filmdráma, 2016
18:05
Én, a kém
amerikai akcióvígjáték, 2002
18:10
Brewster milliói
amerikai vígjáték, 1985
18:25
Csendes szív
izraeli filmdráma, 2016 (feliratos)
18:40
Fekete dicsőség
amerikai dráma, 2006
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.