Kedvenc helyek

Nirvana: Live! Tonight! Sold Out!!

Az ezredforduló után újra terítékre került a Nirvana-hagyaték. A Cobain-féle Naplók megjelentetése, a Bleach újrakiadása, a Nirvana slágerválogatás, a With The Lights Out ritkasággyűjtemény és az abból csemegéző Sliver – Best Of The Box után most itt a zenekar koncert- és interjúrészletekből összevágott 1994-es videofilmjének DVD-verziója.
Egy kis alternatív zenekar hirtelen mainstream szupersztárrá válása, ennek seregnyi hátulütője, őrülete és dühödt szabotálása – stílszerűen kaotikus audiovizuális kollázs formájában bemutatva. A Live! Tonight! Sold Out!! koncepcióját még maga Kurt Cobain dolgozta ki, de a végső formába már halála után a zenésztársai, a dobos Dave Grohl és a basszista Krist Novoselic öntötték (Steve MacCorkle vágóval és a több Nirvana-klipet is jegyző Kevin Kerslake rendezővel). A legkorábbi felvételek 1990-ből valók, amikor a turnéfelszerelésük még befért egyetlen kisbuszba, a legkésőbbiek 1993 elejéről, mikor egy óriási stadionban játszanak az azonos nevű cigarettamárkáról elnevezett Hollywood Rock fesztiválon Brazíliában (Rio De Janeiróban, és nem Sao Paolóban, ahogy a kiadvány kreditlistáján olvasható). Kurt és társai hülyéskednek a repülőgépen, az utcán és a stúdióban, nevetségessé teszik a brit The Top Of The Pops playback-hagyományait, majd egy élő tévéshow-ban a megbeszélt sláger helyett egyik legvadabb számukat játsszák el a szokásos hangszertöréssel megkoronázva, de koncerten is látványosan alázzák sikerdalaikat (a Smells Like Teen Spiritet elkezdik, de abbahagyják, a Come As You Are-t hamisan nyomják végig). Aztán idővel egyre jobban durvulnak a dolgok: a brazil koncerten Kurt lebontja a színpadot, megdugja és leköpi a kamerát, végül a női ruhában adott ráadás végén négykézláb vonszolja ki magát a színpadról. 
QQQQ 
 
EXTRÁK 
 
A stáblista után találhatunk egy rejtett számot, ahol Cobainék a Nevermind próbái közben egy földre tett kamera számára eljátsszák On A Plain című dalukat, míg a hivatalos Extrák szekcióban a film legtöbb koncertfelvételét – hat számot – adó amszterdami fellépésről kapunk további öt dalt (ezek 1991 helyett tévedésből 1992-re vannak dátumozva a DVD-tokra ragasztott matricán és a belső borítólapon, ahol a többi pontatlanságot sem sikerült kijavítani a videokiadás óta eltelt 12 év alatt). Van egy Personal playlist nevű menüpont is, mely lehetővé teszi, hogy a DVD-n található mintegy húsz zeneszám sorrendjét magunk programozzuk be előre. 
QQQ 
 
1994/2006  Hossz: 88 perc  Kiadó: Universal  Hang: angol 5.1  
Déri Zsolt
2006.11.21
|


Játék
A Die Krupps legutóbb a Front Line Assembly vendégeként járt nálunk, most azonban headlinerként érkezik a Hajóra.
Hol vannak kedd este a magyar színházak képviselői? A foto a @trafohouse fb oldaláról van #tuntetes #akulturanemzetialap
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.