Az Északi-sarkkör szerelmesei

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (4)
A kilencvenes évek elején lelkes baszk filmrendezők kis csoportja tört be a retrográd spanyol filmipar hermetikusan zárt légterébe, a létező összes díjat elhozva a pislogó kasztíliaiak orra elől. Egy-egy agyoncsócsált filmzsánerbe kapaszkodva, kiszínezve, saját látásmódra formálva igényes és karakteres közönségfilmeket vetettek az újdonságra éhes tömegek elé.
Julio Medem is egy volt a rendkívüli sikereket produkáló gárdából, akik különböző stíluselemekkel variálva igencsak széles palettán fedték le a nézői igényeket. Medem határozottan a melodrámák kiaknázhatatlan világához fordult és különös hangulatú, érzelmes, okos meséket gyártott.
 
Az Északi-sarkkör szerelmesei is igen jó példa erre, amolyan keserédes posztmodern szerelmi tragédia. Főhősei, Ana és Otto már nyolcéves korukban teljesen tisztában vannak vele, hogy egymás számára lettek teremtve. Életüket abszolút párhuzamosan mutatja a kamera, ügyelve, hogy pontosan kirajzolódjon a személyiségükből fakadó markánsan különböző perspektíva. A sors úgy hozza, hogy kamaszkorukra mostohatestvérek lesznek, mert időközben a szülők is egymásba gabalyodtak, a bimbódzó szexualitást már így – családon belül – élik meg. Aztán egy váratlan tragédia kizökkenti ezt a furcsa idillt, Otto depresszióba zuhan és elmenekül a világ elől; pilóta lesz, mint névadója, az a német katona, akit a családi legenda szerint nagyapja mentett meg a háborúban, miután fennakadt egy fán. A véletlen-dramaturgia mentén haladva láthatjuk az elszakadást és az újralátást, vagy az éppenhogy nem látás szívszorító képsorait.  
 
Csak úgy cikázunk a finoman hangolt szimbólumok meg idősíkok között, hogy a végén Lappföld pont azon gyönyörű vidékén teljesüljön be a szerelmesek sorsa, ahol az Északi Sarkkör körbeér. 
 
macsek
2006.11.24
|
Los amantes del círculo polar
spanyol filmdráma, 126 perc, 1998
Egy életre szóló, ám tragikus véget érő diákszerelem: ahogy a forró spanyolok a fagyos Lappföldet látják. A Földön egy angyal rendezőjétől.
Rendező:

Julio MedemFilmek a TV-ben
H
13
K
14
Sze
15
Cs
16
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
13
K
14
Sze
15
Cs
16
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.