Kedvenc helyek

Pet Shop Boys: A Life In Pop

A 2003-as karrieráttekintés (PopArt – The Hits, PopArt – The Videos) után a Pet Shop Boys 2006-ban sikeresen visszatért a Fundamental albummal (melynek turnéján a duó a soproni Volt fesztiválra is eljutott – lásd interjúnkat!), majd az év végén még két további PSB-kiadvány is megjelent: egy nagyzenekari hangszerelésű dupla koncertlemez (Concrete) és egy karrieráttekintő dokumentumfilm (A Life In Pop).
Neil Tennant és Chris Lowe 1981-ben találkoztak egy elektronikai boltban, de dokumentumfilm nemcsak az azóta eltelt 25 évet tekinti át, hanem a két PSB-tag előéletét is, melyekről az énekes és a szintetizátoros külön-külön mesélnek ifjúságuk színterein, Newcastle-ben és Blackpoolban (halljuk Tennant egy 1980-as akusztikus gitáros szólódemóját is, mely leginkább Syd Barrett és David Bowie hatásáról árulkodik). A már közös londoni interjúban Neil és Chris végigveszik elmúlt negyedszázados karrierjüket, amit videoklipjeikből és élő fellépéseikről származó dalrészletekkell illusztrálnak. Megszólalnak munkatársaik (archív felvételről a néhai Derek Jarman is), továbbá popsztár rajongóik, mint Robbie Williams, illetve a Keane, Killers és Scsisor Sisters együttesek vezérei. A Pet Shop Boys-albumok mellett szóba kerülnek egyéb projektjeik is: nem igazán sikeres mozifilmjük (It Couldn’t Happen Here – 1988) és musicaljük (Closer To Heaven – 2001), illetve a Patyomkin páncélos című klasszikus orosz némafilmhez írt – és a 2004-es Trafalgar Square-i vetítéssel egybekötött ingyenkoncert keretében is előadott – nagyzenekari aláfestő zenéjük. A film igen alapos, de túl hosszú: a májusban bemutatott egyórás tévéverzió helyett csaknem két és fél órás bővített változatot kapjuk (a dalrészletek túl hosszúak, Frances Barber színésznő például elejétől végéig elénekli a Friendly Fire című dalt). 
QQQQ 
 
EXTRÁK 
 
Három playback tévéfelvétel, melyből a dokumentumfilmben is láthattunk részleteket: a West End Girls a belga RTL egyik popműsorából (a Pet Shop Boys legelső tévés fellépése, 1984-ből), a Dusty Springfileddel eltátogott What Have I Done To Deserve This? és a walesi bányászkórussal közös Go West (a BRIT Awards gáláiról, 1988-ból és 1994-ből). Az elmúlt három évben készült PSB-klipek: a Pop Art – The Videos gyűjteményről épp lemaradt Miracles és Flamboyant, továbbá az aktuális Fundamental album három videója (köztük két remek darab: a Little Britain vígjátéksorozat komikusduója által előadott I’m With Stupid és az orosz konstruktivizmus ihlette fekete-fehér Numb). 
QQQ 
 
2006  Hossz: 142 perc  Kiadó: EMI  Hang: angol sztereo  Felirat: angol, német, francia, spanyol, olasz, holland, portugál 
Déri Zsolt
2006.11.29
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.