Kedvenc helyek

Miami Vice (filmzenelemez)

est.hu:
7/10
|
olvasói
(0)
(Atlantic / Warner)

Kemény filmhez kemény zene: ahogy Michael Mann tévésorozatának mozivászonra applikált modern remake-je, úgy a hozzá válogatott filmzenelemez is sikeresen számol le a nyolcvanas évek pasztellörökségével (és dobál össze mindent a skót poszt-rocktól a nu metal és latinos témákon át a Moby-féle elektronikáig).
Amikor Michael Mann elhatározta, hogy addig fertőtleníti amúgy is steril tévésorozatát, amíg kilúgoz belőle minden olyan elemet, ami a maga korában annyira egyedivé tette, a zenével lehetett a legnagyobb gondja: Jan Hammer szintifutamai már nem passzoltak sem Colin Farrell pornóbajuszához, sem az ezredforduló hi-tech bűnüldözéséhez. 
 
Viszont a legtöbb dal, amit erre a korongra beválogattak, nagyon jól visszaadja az új film kékes-rideg, vagy helyenként dzsungeli fülledtségű hangulatát: a poszt-rockos Mogwai számai (a Mr. Beast albumról kimazsolázott Auto Rock és We're No Here) többet érnek bármilyen színészi játéknál, ha felgyülemlő feszültséget kell ábrázolni, Moby már ezerszer elhasznált kliséi is képesek megfogni egy éjféli tengerparti kocsikázás érzését (a most Patti LaBelle énekével újravett One Of These Mornings mellé ráadásként még King Britt is a Moby-receptet majmolja), az eddig teljesen ismeretlen Blue Foundation nevű dán triphop formáció pedig Miami összes lehetséges veszélyét belesűrítette a tízperces Sweep vonósokkal kipárnázott meditatív őrületébe. 
 
Az viszont érthetetlen, hogy annyi egyéni választás közé miért kellett beválogatni egy helyi erő, a nu metal Nonpoint katasztrofális Phil Collins-feldolgozását (In The Air Tonight), a Miami Sound Machine-tag Emilio Estefan konzerv-salsáját (Pennies In My Pocket) vagy India.Arie szívhez szóló, de itt csúnyán kilógó Ready For Love-ját az Acoustic Soul albumról. Arról nem is beszélve, hogy a filmben felcsendülő friss Audioslave-számoknak, valamint a Jay-Z/Linkin Park-féle Numb/Encore kollaborációnak nyoma sincs a korongon. 
Klág Dávid
2006.11.29
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.