Öten Párizs ellen

olvasói
8/10 (2)
Az Agave Kiadó legújabb küldetése, hogy a múlt század első felének világsikerű magyar szerzőit - kiknek neve mára jórészt feledésbe merült - újra megismertesse az olvasókkal. Földes Jolán nevét nem jegyzik az irodalomkönyvek, nem sokan ismerik munkásságát, pedig a legsikeresebb magyar írók egyike.
A halászó macska uccája című regényét egy pályázatra írta, melyet meg is nyert, és ezzel a pénzen kívül világhírt és ismertséget is szerzett: könyvét 18 nyelvre fordították le, egy év alatt pedig egymillió példányt adtak el belőle. 
 
A korabeli irodalomkritika Földes műveit értéktelen lektűröknek tartotta. A lektűr megjelöléssel nagyrészt egyet kell értenünk, viszont A halászó macska uccája kifejezetten igényes lektűr, és nem igaz, hogy értéktelen lenne. Nagyon is sokat adhat azoknak, akik szeretik a szívhez szóló, érzelmes regényeket, melyekben a kisemberek a nagy történelem viharaiba vettetnek. A vékonyka kötet mintegy 15 év történéseit fogja át: egy Franciaországba emigrált egyszerű magyar munkáscsalád történetén keresztül állít emléket a boldogulás tisztességes útját kereső magyar embereknek. Az öttagú Barabás família 1920-ban indul el Párizsba, hogy megismerje a sohasem befogadott, de azért tisztes jólétben élő idegenek életét. A regényben ábrázolt sorsuk a küzdelmes helytállás megindító meséje. 
    Földes Jolán: A halászó macska uccája. Agave Könyvek, 195 oldal, 2480 Ft
fürkész
2006.12.23
|

Kapcsolódó cikkekJáték
A Bosszúállók-széria negyedik felvonása egy 22 filmből álló történetfolyam megismételhetetlen lezárása, egy monumentális utazás utolsó állomása.
Még a héten látogatható a Holdmúzeum 1969 - Művészet és világűr című kiállítás, szerintünk #nemaradjle #holdmuzeum #muveszetesvilagur #muveszetestudomany #kiallitasajanlo #vasarelymuzeum
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.