Szindbád

est.hu:
8/10
|
olvasói
10/10 (7)
Krúdy novellafüzére a soha meg nem nyugvó, és állandóan új utakat kereső világfiról elképesztően gyönyörű vizuális költeménnyé formálódott Huszárik kezei között. Tökéletesen belemerít egy régmúlt világ ködös-mélabús, emlékfoszlányokból összetúrt közegébe, a hőskorba, ahol az eszmények még nem megkopott frázisok voltak csupán.
Szindbád az örök kalandor, aki odaadóan hódol a női szépségnek, megszállottja a finom boroknak és az ínyenc falatoknak, nem szűnő lelkesedéssel kutatja az élvezetek origóját, és szürcsöli az életet.
 
„Élni siet és túlhajtja az érzést. Állandó hely -, és helyzetváltoztatása tudniillik a lélek helykeresése, a megállapodás utáni vágy, sajátos módon ezt a különbékét még a test sem képes megélni. Nem hagy maga után mást, csak a pillanat szétroncsolt emlékműveit, emlékfoszlányokat, szótöredékeket kap ajándékul az élettől, s ha megfejteni igyekszik őket, s megy élete lelőhelyei után, képtelen egybekapcsolni a fogalmakat, szervesülni a megélt élettel - eredményként a kontaktus hiányát kapja, bábeli hangzavart, ahol mindenki mondja a magáét, mint a pereces. Csak a csend a megnyugtató, az élőszó értelmét vesztette..." – így látja és láttatja Huszárik Szindbádot, a meg nem alkuvó tévelygőt, akinek belső monológjai, a fejében kattogó gondolatok úgy simulnak bele a képek elbűvölő harmóniájába, mint ahogy a főhős veszik bele a természet álomszerű szépségébe.  
 
Kultuszfilm született, e felől semmi kétség, és mint az általában lenni szokott a remekművek káoszból emelkednek ki. A Szindbád forgatását is legendává magasztosult balhé előzte be; az eredeti koncepció szerint ugyanis Vittorio de Sica jeleskedett volna a címszerepben, csak ez némi bunda után meghiúsult. De Sica bármennyire is zseniális, valószínűleg senki sem bánja, hogy végül a magyar színészidol, Latinovits Zoltán lett Szindbáddá és maradt is az mindörökké. Latinovits mitikus magaslatokba emelte Krúdy bizonytalan figuráját, a film után egészen bizonyos, hogy olvasás közben is a színészóriás hangján fog megszólalni Szindbád. 
 
Sűrű elismerés illeti még az operatőr – Sára Sándor – munkáját is, aki szinte tapinthatóvá tette a párás tájak és roskadozó bőségű asztalok miliőjét. 
 
A film ’72-ben idehaza elnyerte a Magyar Filmkritikusok díját, de külföldön is szépen tarolt, és nem utolsó sorban hatalmas közönségsiker is kerekedett belőle. 
 
macsek
2006.12.18
|
magyar filmdráma, 95 perc, 1971
Krúdy Gyula klasszikus művének - ha lehet - még klasszikusabb feldolgozása. Tálban gőzölgő leves, hervadó szirmok, asszonyok. A Színészkirály jutalomjátéka.
(5 kép)


Filmek a TV-ben
H
5
K
6
Sze
7
Cs
8
P
9
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
5
K
6
Sze
7
Cs
8
P
9
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.