Rembrandt Mick Jagger és Bill Gates keresztezése

Legalábbis Peter Greenaway szerint, aki legújabb munkájával, az Éjjeli őrjárattal egyik kedvenc korszakához, a XVII. századhoz tér vissza. A helyszín Hollandia – a rendező az utóbbi néhány évben már ebben az országban él.
Filmje, a Nightwatching (Éjjeli őrjárat) Rembrandt életének azon szakaszával foglalkozik, amikor az „Éjjeli őrjárat“ című munkáját készítette, s mely egyben a művész hanyatlásának kezdete is. 
 
„Ha Rembrandt ma is élne, olyan lenne, mintha Mick Jaggert és Bill Gatest kereszteznénk. Huszonhárom évesen közismert volt, hihetetlenül gazdag és követte korának irányzatait. Munkáit Európa-szerte kiállították. De alighogy befejezte Éjjeli őrjárat című mesterművét, karrierje hirtelen darabokra hullott; lassan mindent elveszített: vagyonát, hírnevét és státuszát. Teljesen csődbe ment“ – nyilatkozta Greenaway legújabb filmjéről, az Éjjeli őrjáratról. 
 
Valójában Greenaway célja az a filmmel, hogy megpróbálja megfejteni a Rembrandt bukása mögött meghúzódó rejtélyt, s így nemcsak a flamand festészet mesterét kelti életre, hanem mesterművének több karakterét is. „A festmény politikai szatíra, emellett egy nagy bűnügyi rejtélyt is tartogat. Legalább ötven titkos kérdés van elrejtve a képen. Bármilyen nagyképűnek is hangzik, szerintem mi mindegyiket megfejtettük!“ – állítja a rendező. 
 
Két szenvedélye, a mozi és a szépművészet közül a rendező az előbbit választotta. „Bár festészetet tanultam, végül mégis azt mondtam magamnak, hogy a festészet egy több ezer éves művészet, és talán több lehetőségem lesz, ha a mozi terén alkotok valami érdemlegeset, hiszen ez egy modernebb művészeti forma. Azt gondoltam, hogy a munkám akkor lenne a legeredményesebb, ha a festészet terén szerzett tudásomat a film terén hasznosítanám“ – állítja Greenaway. A festészet a rendező számos filmjének áll a középpontjában. 
 
Greenaway egyébként úgy tekint Rembrandtra, mint a mozi úttörőjére. „Rembrandt, Vélasquez és Caravaggio a Lumiére fivéreket megelőzve, több száz éve találták fel a mozit. A film játék a fényekkel, és ők mind mesterei voltak ennek. Rembrandt festményei olyanok, mint a kimerevített filmkockák. Bár Rembrandt nem a kedvenc festőm. Filmjeim közül legalább öt játszódik abban az évszázadban, melyben a festő élt: a XVII. században. Ez a korszak Európa egésze számára igen nagy jelentőségű volt. Ha Rembrandt más időben élt volna, nem válhatott volna azzá, ami akkor lett“ – mutat rá Greenaway. 
 
„Hiszek abban az elméletben, hogy a mozi halálának szemtanúi vagyunk. Ezért ezt meg kell előznünk. Új filmemmel erre teszek kísérletet” – teszi hozzá a rendező. A filmet főként Lengyelországban készítették, tisztelegve a Greenaway által nagyra tartott Polanski, Zanussi és Wajda előtt. 
 
A Budapest Film várhatóan 2007. novemberében mutatja be az Éjjeli őrjáratot. 
 
 
 
(Budapest Film) 
2006.12.27
|


Film premierek

Mancs őrjárat

amerikai-kanadai animációs film, 69 perc, 2019

Út a királyi operába

angol-kubai-német-spanyol életrajzi dráma, 115 perc, 2018

Családi vakáció - Irány Ibiza!

belga-francia vígjáték, 87 perc, 2018

Aki bújt

amerikai horror, 95 perc, 2019

A bűn királynői

amerikai akcióthriller, 102 perc, 2019
Játék
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban.
Filmek a TV-ben
H
19
K
20
Sze
21
18:15
Szökevény hercegnő
amerikai-kanadai romantikus film, 2015
18:30
Kislány a küszöbön
német vígjáték, 2011
18:40
A tenger szívében
amerikai kalandfilm, 2015
18:50
Zöld Lámpás
amerikai akciófilm, 2011
18:50
Ragyogó világ
japán romantikus filmdráma, 2017 (feliratos)
JÁTÉK!!! Ma kerül ki a lelőhelyekre a legújabb Pesti Est. Fotózkodj vele bárhol a városban, használd a #pestiestles hashtaget, és mi tuti megajándékozunk egy pesti program belépővel! . . . #jatek #nyeremenyjatek #játék #posztolj #szelfizzpestiesttel
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.