Kedvenc helyek

Eszter: Rövidtáv

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (4)
(szerzői kiadás)

Az elmúlt időszakban örvendetesen megszaporodtak a vidékről jelentkező, magyar viszonylatban még mindig üdítő színfoltot jelentő dzsesszes, downtempós produkciók. A debreceni Monchichi Potenciál (Szieszta intenzív), a pécsi Singas Project és Esclyn Syndo 2006-os lemezei, külföldi fesztiválsikerei, válogatásalbumokon való feltűnései után nem meglepő, hogy szintén Pécsről jelentkezik Takáts Eszter is, akinek Rövidtáv című debütáló anyaga az említetteknél is kellemesebb meglepetés.
Eszter a soktagú, sokféle hangszert megszólaltató Pavilon együttesben kezdte zenei karrierjét, jelenleg két pécsi formációnak is tagja: a Tea Culpa egy akusztikus gitáros duó Lukács Sándorral, a GumiZsuzsi pedig egy dzsesszes, kávéházi hangulatú finom kis kvintett, az áttörés lehetősége azonban mégis szólóban érkezett el számára. Az eklektikus, de egységesen magas színvonalú Rövidtáv album szerzői kiadásban, lemezkiadói háttér nélkül jelent meg, és ez nemcsak növeli értéket, de be is bizonyítja, hogy Magyarországon ízléssel, tehetséggel, odaadással vidékről is fel lehet mutatni értékes produkciót, ami teljességgel megérdemelné a közönség szeretetét (a tézis megfordítva még pontosabb: igazából a hazai közönségnek lenne égető szüksége ilyen színvonalú alkotásokra).  
 
A szép csomagolás jól megírt, gyakran slágeres, változatos (olykor Róisín Murphy őrületét, olykor egy nyugodt folk tündért idéző) dalokat rejt Eszter makulátlan, stílusos énekével és hangulatos szövegekkel. Egy dal (az említett Tea Culpa-partnertől, Lukács Sándortól kapott Idegen című slágeres, reggae-s darab) kivételével a teljes lemezanyag a gitáros-énekesnő szerzeménye, a hangszerelésben hol a GumiZsuzsi tagjai, hol a baráti Singas Project működött közre, ám itt-ott további vendégzenészek is besegítettek. A szexi Hotel finom groove-jai, az Amorf Ördögökhöz méltó Postás, a dubos Settenkedők, a népi hajlítású, roma-folkos Drága idők, az archaizált Sanzon vagy a dzsesszes Tánc után mind-mind kitűnő példák arra, hogy miért is érdemes igen gyorsan beszerezni ezt a remek albumot. 
Dömötör Endre
2007.01.08
|


Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.