Kedvenc helyek

Paul Weller: Hit Parade

est.hu:
9/10
|
olvasói
(0)
(Island / Universal)

Paul Weller 2007 tavaszán ünnepli első lemezmegjelenéseinek harmincadik évfordulóját, de már 2006-ban megjelentek a brit gitáros-énekes nagy karrieráttekintő kiadványai: az As Is Now turnéján rögzített Catch-Flame! dupla koncertalbum után Hit Parade címen egy négylemezes díszdoboz, egy szimpla válogatás-CD és egy dupla DVD-s klipgyűjtemény foglalja össze a Jam, a Style Council és a szólókorszak sikereit.
Paul Weller 1958. május 25-én született, tehát még nem volt 19 éves, mikor Jam nevű zenekarával 1977 tavaszán megjelentette első kislemezét és első albumát (mindkettőt az In The City címmel). Sikert sikerre halmozó punkos lendületű mod trióját 1983-ban oszlatta fel, hogy a Style Council soulos dzsessz-popjával folytassa, azonban új zenekarával az ígéretes kezdés után a nyolcvanas évek második felében hullámvölgybe került. A következő évtizedben szólókarriert kezdett és bluesos beütésű érett rockzenéjével mind művészileg, mind népszerűségét tekintve a csúcsra jutott ismét – és azóta is ott van, szüntelenül dolgozó élő legenda, a Modfather.
 
A Hit Parade című négylemezes box set Weller három évtizedes pályafutásának mind a 67 kislemezdalát tartalmazza kronologikus sorrendben (az első korongra a Jam, a másodikra a Style Council, a harmadikra és negyedikre a másfél évtizedes szólókarrier slágerei kerültek), az azonos című szimpla CD-re viszont csak 22 (a brit kiadásra 23) számot válogattak, az időrendet felrúgva. A három korszak körülbelül egyforma súllyal képviselteti magát, és mindegyikből itt vannak a leghíresebb szerzemények. A Style Counciltól beválogatott hat szám bőven elég, a Jamtől azért még itt lehetett volna legalább az említett In The City, a szólóperiódusból viszont a 1992-es, 2000-es és 2002-es albumokat nem képviseli semmi (leginkább a fúvóshangmintával díszített It’s Written In The Stars című 2002-es Top 10 sikerdal hiányzik). Mindezek ellenére egylemezes válogatásként remekül megállja a helyét ez a kiadvány, de az igazán jó áttekintést egy dupla CD nyújthatta volna.
Déri Zsolt
2007.01.09
|


Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.