Kedvenc helyek

The Cure: Festival 2005

A 2002-es Sziget-koncert után a 2004-es The Cure album turnéjából ugyan kimaradt Magyarország, de 2005-ben a Szegedi Ifjúsági Napok is egyike volt annak a kilenc (a Live 8-jelenést is számítva tíz) nyári fesztiválnak, ahol Robert Smith és zenekara fellépett. A koncertsorozatot most DVD dokumentálja.
A gitáros-énekes-zenekarvezető 2005 tavaszán kirúgta Roger O’Donnell billentyűst és Perry Bamonte gitárost. Ez utóbbi helyére régi cimboráját, a már az 1976-78-as Easy Cure-időkben, illetve az 1984 és ’93 közti sikerkorszakban is tagnak számító Porl Thompsont vette vissza maga mellé, új billentyűst azonban nem keresett. A négytagúra fogyott zenekar (a két veterán gitáros mellett – velük szemben továbbra is elsőrangúan kinéző – kortársuk, Simon Gallup basszista, továbbá a náluk jónéhány évvel fiatalabb Jason Cooper dobos) előadásában így nyersebben szólaltak meg a dalok koncertverziói, melyet most a kilenc fellépésről összeválogatott, erősen eltérő minőségű mozgóképanyaggal kerültek DVD-re (a fesztiválok és a zenekar stábjának felvételeitől a rajongói videókig terjed a skála, és van olyan szám is, amit csupán egyetlen kameraállásból követhetünk végig). 
 
A koncertprogramban csak három 2004-es dal maradt meg mutatóba (plusz a 2001-es Cut Here B-oldalas száma, a Signal To Noise), a többi mind olyan, amit Thompson már 1993 előtt is pengetett. A DVD-re 30 dal került fel, a legtöbb a legtökéletesebb Cure-albumról, az 1985-ös The Head On The Doorról származik, de a nyolcvanas évek mindegyik sorlemezét képviseli valami, viszont a 2005-ös koncertek többségén – így a szegedi fellépésen is – elhangzó ötszámos 1979-es ráadásblokk (Three Imaginary Boys, Grinding Halt, Boys Don’t Cry, 10.15 Saturday Night, Killing An Arab – ez utóbbi „Kissing An Arab”-ra módosítva) sajnos nem szerepel itt, ahogy a Szegeden szintén eljátszott Friday I’m In Love és Lullaby című sikerdalok sem, pedig azok megemelték volna a kiadvány értékét (sőt a turné legvégén Robert Smith-ék egy plusz ráadásblokkot is nyújtottak görög és török közönségnek a Hot Hot Hot!!!, Let's Go To Bed és Why Can't I Be You? című popslágerekkel – és azokat sem hallhatjuk itt). 
QQQ 
 
EXTRÁK 
 
Nincsenek. 
 
 
2006  Hossz: 155 perc  Kiadó: Universal  Hang: angol sztereo + DTS 
Déri Zsolt
2007.01.24
|


Játék
A törvény embere, Luke Hobbs és a kitaszított Deckard Shaw szövetségre lépnek, amikor egy kibernetikailag felturbózott ellenség fenyegeti az emberiség jövőjét.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.