Az árnyéklovas

est.hu:
6/10
|
olvasói
(0)
Kagemusha
japán történelmi kalandfilm, 162 perc, 1980
A halott hadúr helyére dublőrt állítanak egy szegény csavargó személyében. Nehéz háborús idők, visszajáró holt lelkek a középkori Japánban.
rendező:

Akira Kuroszava

Az 1980-as klasszikus szamurájfilm Akira Kuroszava nagy visszatérése (egyik) ötéves alkotói pihenőjéből, amely azért is kötelező vétel, mert a japán mester munkássága igencsak alulreprezentált a hazai DVD-kiadásban.
Az 1570-es évek háborúk dúlta Japánjában Kiotóért hárman küzdenek. Amikor az egyik hadúr, a Takeda klán feje, Shingen meghal, hasonmást, egy egykori tolvajt állítanak a helyébe. A statikus beállításokban (lásd a kameramozgás és vágás nélküli, 6 perces első jelenetet), kevés kameramozgással, rengeteg frontális felvétellel, színházszerűen, csomópontokat kiemelő, vontatott cselekményvezetéssel elmesélt történet eleinte arra koncentrál, hogyan próbál a dublőr megfelelni feladatának. Az első igazi csatajelenetre mintegy másfél órát kell várni, ezután azonban a film sokkal dinamikusabbá válik, hogy egy költői, elemelt zárlatban nyerje el értelmét a korábbi lassú tempó. Az azonosságtudatról és annak elvesztéséről szóló mű szinte tobzódik a szivárvány színeiben: zöldes éjszakai fényt, piros-lila-kék villámlást, tarka kosztümöket egyaránt láthatunk - mintha csak az eredetileg festő Kuroszava egy naiv festményt vagy egy képeskönyvet keltene életre. 
 
 
Kiadás
 
Japán 4.0 hang, magyar felirat. A külön lemez extrái angolul és japánul beszélnek. A mű nemzetközi producereivel, George Lucasszal és Francis Ford Coppolával készített érdekes interjúhoz, a filmről készült, kicsit bőbeszédű japán dokumentumfilmhez és a Kuroszava festményeiből összeállított story boardhoz angol felirat kérhető. Ezenkívül kapunk egy lelkiismeretes szakértői audiokommentárt, honlapajánlót, előzeteseket és story board-filmkocka összehasonlítást is. A bőséges anyagból az von le valamennyit, hogy a(z elvileg létező) magyar szinkron helyett teljesen értelmetlen módon lengyel szerepel a lemezen. 
  Kagemusha, 1980 * 153 perc * InterCom * (12)
fürkész
2007.02.05
|

Kapcsolódó cikkekFilm premierek

Kópé

amerikai-kanadai animációs film, 87 perc, 2019

Downton Abbey

angol filmdráma, 122 perc, 2019

Curtiz - A magyar, aki felforgatta Hollywoodot

magyar életrajzi dráma, 98 perc, 2018

100 dolog

német vígjáték, 111 perc, 2018
Játék
Cinke igazán jó gyerek: nem zavarja a szüleit, akik nagyon elfoglaltak, és mindent megadnak neki ...
Filmek a TV-ben
18:10
A kokainkölyök
amerikai bűnügyi film, 2018
18:10
Adele Spitzeder, a csaló
német-osztrák filmdráma, 2012
18:15
Halálos iramban 7.
amerikai akciófilm, 2014 (ism.)
18:25
Bérgyilkosok
amerikai akciófilm, 1995
18:30
Acélország
angol thriller, 2018
Ma kerül a lelőhelyekre, tonnányi őszi programmal (és egy Brad Pitt interjúval!!!) Játékunk is folytatódik: fotózkodj Pesti Esttel, használd a #pestiestles hashtaget, és mi belépőjegyeket adunk.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.