Foo Fighters: Skin And Bones

Dave Grohl nevéhez a Nirvana dobosaként már fűződött egy klasszikus unplugged fellépés (Unplugged In New York), de 2006 második felében a Foo Fighters gitáros-énekesként is visszatért ehhez a „csendes-ülős” formához egy turné erejéig, mely elsősorban a 2005-ös In Your Honor című dupla album második – nyugis, akusztikus dominanciájú – korongjának anyagára épült. A Skin And Bones című 15 számos koncert-CD mellé megjelent a 20 dalos teljes programot tartalmazó DVD is.
Az alkalmi fellépéssorozathoz a négytagú Foo Fighters ugyanannyi kisegítő zenésszel bővült, köztük egy billentyűssel, egy ütőhangszeressel, no meg a hegedűsként, mandolinosként és vokalistaként is közreműködő Petra Hadennel (a legendás dzsesszbőgős Charlie Haden hármasikerlányainak egyikével), de az igazi sztárvendég a vigyori Pat Smear, a Los Angeles-i punkszíntér veteránja, aki nemcsak azon a bizonyos Nirvana-unplugged koncerten gitározott Grohl mellett, de aztán a Foo Fighters első néhány évében is hű társa maradt. A Los Angeles-i, egészen pontosan hollywoodi Pantages Theater színpadán rögzített koncertfilmben (melyet a színfalak mögött, illetve egy zenekari csónakázás során felvett hatperces intro vezet fel) az In Your Honor „halkabbik” lemezéről való nyolc szerzemény és egy szintén 2005-ös B-oldalas dal, a kiadvány címét adó Skin And Bones mellett a legtöbb (öt) szám az 1997-es The Colour And The Shape idejéből származik, de az együttes többi albuma is mind képviselteti magát egy-két dallal. A Nirvana unplugged fellépésével ellentétben itt feldolgozások nem szerepelnek („This isn’t a tribute band” – közli a frontember), de Nirvana-szám is csak egy van, és igazából az is csak névleg az: a Kurt Cobain közreműködése nélkül készült, Grohl által írt és felénekelt Marigold a Heart-Shaped Box maxijának bónuszdalaként jelent meg, és szerzője 2006 előtt még sohasem adta elő élőben. 
 
Azt, hogy ezek a szerzemények sajnos nem igazán kiemelkedők, zömében öt-hatperces hosszuk csak jobban kiemeli, ám a koncert mégis hangulatos, a zenésztársaság szimpatikus, Dave Grohl pedig konferansziéként is szórakoztató. Az Another Round című dalba a koncertfilmet rendező Danny Clinch is beugrik szájharmonikázni, a Cold Day In The Sunt a dobos Taylor Hawkins énekli, a bugis See You-ban Grohl bemutatja és szólókra bíztatja a bohóckodásra is kapható zenészeket, a Big Me-t Petrával duettben adja elő, majd a hasonlóképpen lelassított Times Like These záródal után a ráadáshoz egymaga jön vissza a színpadra, hogy hosszan meséljen a Nirvanában töltött elő hónapjairól és elpengesse egyik legkorábbi szerzeményét, a Friend Of A Friendet, amit még Cobain kéglijében lógva, Cobain ócska akusztikus gitárján írt Cobainről 1990-91 telén, a Marigolddal egy időben. Aztán elordítja a Best Of You-t, és a búcsúzó Everlonghoz újra maga köré gyűjti zenészeit. 
QQQQ 
 
EXTRÁK 
 
Nincsenek. Azt pedig igazán sajnálhatjuk, hogy Magyarországra nem a Nagy-Britanniában kapható dupla kiadást hozták be, melynek második DVD-jén a 2006 júniusában a londoni Hyde Parkban adott – elektromos, rockos – óriáskoncert látható (egy-egy számban a Motörhead-főnök Lemmy és a Queen tagjainak vendégszereplésével). 
 
 
2006  Hossz: 133 perc  Kiadó: Sony BMG  Hang: angol 5.1  
 
Déri Zsolt
2007.02.07
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.