A kiállhatatlan

est.hu:
7/10
|
olvasói
8/10 (28)
A skandináv melankólia furcsa jelenség, egy rosszkedvű jóléti társadalom hibaüzenete, melyet egy szudáni menekült, a példának okáért, nehezen értene meg, de mi már kapiskáljuk, miről is van szó.
Mert hogyan is van az, kérdi magától hősünk, Andreas, hogy az embernek mindene megvan: jó állása, sok pénze, szép felesége és szexi szeretője, és mégsem boldog? Nem jó a szex, nem ízlik az étel, nem bódít az alkohol, és még a fizikai fájdalom sem érezhető. Andreas ugyanis kissé bizarr utazás végén egy névtelen, színtelen és szagtalan kisvárosba érkezik - valójában Oslóban járunk -, ahol automatikusan könnyű munka és a már felsorolt kényelmi kellékek várják, de valami mégsem stimmel. Sehol egy gyerek vagy háziállat, nem szól sehonnan zene, viszont szokatlanul sok az öngyilkosság, és ami különösen nyugtalanító: az önmagát a kerítésre felnyársaló kollégát szürke overálos szakemberek távolítják el, ám másnap makkegészségesen jelenik meg munkahelyén. És már mi is sejthetjük, hogy valami sötét titok lappang az ízléses IKEA-bútorok mögött! 
 
Ezúttal nem horrorról, hanem társadalmi szatíráról beszélünk, bár akad néhány enyhén sokkoló betét is, mint a metróbeli véres kaland, de a tónus inkább a szintén norvég Bent Hamer lassan klasszikussá váló művét, a Dalok a konyhábólt idézi, bár Jacques Tati vagy David Lynch hatása is tetten érhető. Vagyis minden nyomasztó moralitása és kissé kellemetlen jövőképe ellenére Jens Lien filmje megnyugtatóan okos, meglepően szórakoztató, és a vásznon bemutatott társadalomtól eltérően kellemesen stimuláló. 
 
Vízer
2007.02.13
|
Den brysomme mannen
izlandi-norvég filmdráma, 95 perc, 2006
Egy színtelen-szagtalan városban furcsa jelenségeket figyel meg az ideérkező: bár általános a jólét, nincs öröm és nincs fájdalom sem! Skandináv mélabú jó adag fekete humorral tálalva.
Rendező:

Jens Lien

Forgalmazza: Budapest Film
Bemutató: 2007. február 15.


Film premierek

Nap nap után

amerikai romantikus filmdráma, 90 perc, 2018

Gringo

amerikai-ausztrál akcióvígjáték, 111 perc, 2018

Sherlock Gnomes

amerikai-angol animációs film, 87 perc, 2018

A hűséges

belga-francia-holland krimi, 130 perc, 2017
Játék
A Tűzgyűrű nem evilági szörnyeinek és ember irányította szupergépeinek háborúja csak bevezető volt ahhoz a pusztításhoz képest, amely a Tűzgyűrű: Lázadásban már az emberiség elbukásával fenyeget.
Filmek a TV-ben
H
19
K
20
Sze
21
Cs
22
18:05
Hazárd megye lordjai
amerikai akcióvígjáték, 2005
18:15
Kétely
amerikai filmdráma, 2008
18:45
18:50
Red
amerikai akciófilm, 2010
18:50
Kontroll
magyar thriller, 2003
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.