A kiállhatatlan

est.hu:
7/10
|
olvasói:
8/10 (28)
A skandináv melankólia furcsa jelenség, egy rosszkedvű jóléti társadalom hibaüzenete, melyet egy szudáni menekült, a példának okáért, nehezen értene meg, de mi már kapiskáljuk, miről is van szó.
Mert hogyan is van az, kérdi magától hősünk, Andreas, hogy az embernek mindene megvan: jó állása, sok pénze, szép felesége és szexi szeretője, és mégsem boldog? Nem jó a szex, nem ízlik az étel, nem bódít az alkohol, és még a fizikai fájdalom sem érezhető. Andreas ugyanis kissé bizarr utazás végén egy névtelen, színtelen és szagtalan kisvárosba érkezik - valójában Oslóban járunk -, ahol automatikusan könnyű munka és a már felsorolt kényelmi kellékek várják, de valami mégsem stimmel. Sehol egy gyerek vagy háziállat, nem szól sehonnan zene, viszont szokatlanul sok az öngyilkosság, és ami különösen nyugtalanító: az önmagát a kerítésre felnyársaló kollégát szürke overálos szakemberek távolítják el, ám másnap makkegészségesen jelenik meg munkahelyén. És már mi is sejthetjük, hogy valami sötét titok lappang az ízléses IKEA-bútorok mögött! 
 
Ezúttal nem horrorról, hanem társadalmi szatíráról beszélünk, bár akad néhány enyhén sokkoló betét is, mint a metróbeli véres kaland, de a tónus inkább a szintén norvég Bent Hamer lassan klasszikussá váló művét, a Dalok a konyhábólt idézi, bár Jacques Tati vagy David Lynch hatása is tetten érhető. Vagyis minden nyomasztó moralitása és kissé kellemetlen jövőképe ellenére Jens Lien filmje megnyugtatóan okos, meglepően szórakoztató, és a vásznon bemutatott társadalomtól eltérően kellemesen stimuláló. 
 
Vízer
2007.02.13
|
Den brysomme mannen
izlandi-norvég filmdráma, 95 perc, 2006
Egy színtelen-szagtalan városban furcsa jelenségeket figyel meg az ideérkező: bár általános a jólét, nincs öröm és nincs fájdalom sem! Skandináv mélabú jó adag fekete humorral tálalva.
Rendező:

Jens Lien

Forgalmazza: Budapest Film
Bemutató: 2007. február 15.


Film premierek

Have a Nice Day

kínai animációs film, 77 perc, 2017

Star Wars: Az utolsó Jedik

amerikai sci-fi, 152 perc, 2017

Legeslegjobb cimborák

német animációs film, 72 perc, 2017

Jesús

chilei-francia-görög-kolumbiai-német filmdráma, 85 perc, 2016

Eszeveszett esküvő

belga-francia-kanadai vígjáték, 117 perc, 2017

Az igazi csoda

amerikai filmdráma, 113 perc, 2017
Játék
Steven, a karizmatikus sebész felkarolja egykori páciense kamasz fiát, ráadásul a srácot a férfi családja is megszereti. Csakhogy a zavart fiú komoly áldozatot vár el az orvostól.
Filmek a TV-ben
18:20
Egyszer Len
amerikai-kanadai vígdráma, 2015
18:40
Szemfényvesztők 2
amerikai akcióvígjáték, 2016
18:50
Pénzt vagy életet!
angol krimi, 1974
18:50
A Tűzjáró
amerikai akciófilm, 1986
18:55
Hidegfront
francia-orosz thriller, 2016 (feliratos)
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.