Isten nagy, én kicsi vagyok

olvasói:
10/10 (1)
Az angyalarcú Audrey Tautou Jean-Pierre Jeunet stíluspukkasztó csodafilmjével robbant be a köztudatba és vált hirtelen nagyon szerethetővé. Amelie naiv, őzikeszemű figurájának némiképp analógiája a jelen film hangsúlyosan tündéri főhősnője, aki a nagy istenkereső projekt közepén kusza szerelembe is bonyolódik.

Michele húszéves párizsi diáklány, szabadidejében modellkedik és lelkesen agonizál. Fiúja épp kirúgta, nemrég esett át egy abortuszon, és amúgy is minden szörnyű körülötte, élete a totális csőd szélén… A nagy kérdésekre a választ Isten megtalálásában sejti szende főhősnőnk, aki előbb katolikus misékre kezd járni, majd buddhista szentélybe. Buzgósága inkább csak kóbor sikknek tűnik, mint valós világesszencia-kutatásnak, akcióiban sokkal több a felszínes megnyilvánulás, játékos, spirituális kalandozás, mint a tényleges mélyreásás. Aztán a sors összehozza egy sármos állatorvossal, aki mellesleg ex-zsidó, és mint ilyen, egy újabb izgalmas vallást tartogat kis – aktuálisan – filoszemita naivánknak. Michele lelkesen veti bele magát a Tórába, ügyel a szombatra, még egy zsidóképző tanfolyamra is beiratkozik, amin az újdonsült kedves és egész családja – érthető okokból – igencsak kiakad.  
 
Kedves, aranyos, szerethető film, bár kicsit könnyed, kicsit felszínes, kicsit zűrzavaros, mint hősnője hiperérzékeny lelki világa. Nagyjából csak belekap a témákba, a vallásba, az útkeresésbe, a nagyvárosi álszenvedő bakfisok műgondjaiba, amiket fájdalmasan ecsetelnek egy napló lapjain.  
Audrey Tautou hozza Amelie-sen manós mosolyát és hatalmasra meregetett angyali szemeit, partnere, Édouard Baert pedig zseniális a hezitáló, bizonytalan, erősnek-látszani-akaró, éppen megfelelően jóképű orvos szerepében. Remek a film ritmusa, szépek a képei, a poénok élők, mégis picit elszámította magát… 
 
macsek
2007.02.23
|
Dieu est grand, je suis toute petite
francia romantikus filmdráma, 100 perc, 2001
A húszéves Michéle önmagát keresi különböző vallásokban és a szerelemben. Az Amélie főszereplőjének vidám szerelmes filmje.
Rendező:::

Pascale Bailly

Színész:::

Audrey Tautou
(Michele)

Edouard Baer
(François)

Julie Depardieu
(Valérie)

Catherine Jacob
(Evelyne)

Mathieu Demy
(Bertrand)

Philippe Laudenbach
(Jean)

Cathy Verney
(Florence)

Atmen Kelif
(Ali)

Bruno Slagmulder
(Fred)

Műsoron a TV-ben

Paramount Channel
 2017.10.30., hétfő, 10:20
 2017.11.02., csütörtök, 03:15Filmek a TV-ben
18:15
A Jane Austen könyvklub
amerikai romantikus vígjáték, 2007
18:20
Egyszer Len
amerikai-kanadai vígdráma, 2015
18:25
Emlék
belga-francia romantikus filmdráma, 2016
18:45
Részeges karatemester
hongkongi akcióvígjáték, 1978
18:50
A sátán kutyája
angol vígjáték, 1978
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
04:06
Dot
I. évad, 14. rész
04:10
Chop Socky Chooks
2007, 5. rész: Game over
04:10
A Garfield-show
2008, 26. rész: Glenda & Odessa
04:10
A Thunderman család
I. évad, 110. rész
04:17
Irány Okido!
I. évad, 47. rész
Játék
Gordon Zsigmond, a kiábrándult bűnügyi újságíró egy brutálisan meggyilkolt fiatal lány halála után nyomoz a ’30-as évek Budapestjén. A szálak több irányba vezetnek, és úgy tűnik, senkinek nem áll érdekében az, hogy kiderüljön az igazság.
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.