Isten nagy, én kicsi vagyok

olvasói
10/10 (1)
Az angyalarcú Audrey Tautou Jean-Pierre Jeunet stíluspukkasztó csodafilmjével robbant be a köztudatba és vált hirtelen nagyon szerethetővé. Amelie naiv, őzikeszemű figurájának némiképp analógiája a jelen film hangsúlyosan tündéri főhősnője, aki a nagy istenkereső projekt közepén kusza szerelembe is bonyolódik.

Michele húszéves párizsi diáklány, szabadidejében modellkedik és lelkesen agonizál. Fiúja épp kirúgta, nemrég esett át egy abortuszon, és amúgy is minden szörnyű körülötte, élete a totális csőd szélén… A nagy kérdésekre a választ Isten megtalálásában sejti szende főhősnőnk, aki előbb katolikus misékre kezd járni, majd buddhista szentélybe. Buzgósága inkább csak kóbor sikknek tűnik, mint valós világesszencia-kutatásnak, akcióiban sokkal több a felszínes megnyilvánulás, játékos, spirituális kalandozás, mint a tényleges mélyreásás. Aztán a sors összehozza egy sármos állatorvossal, aki mellesleg ex-zsidó, és mint ilyen, egy újabb izgalmas vallást tartogat kis – aktuálisan – filoszemita naivánknak. Michele lelkesen veti bele magát a Tórába, ügyel a szombatra, még egy zsidóképző tanfolyamra is beiratkozik, amin az újdonsült kedves és egész családja – érthető okokból – igencsak kiakad.  
 
Kedves, aranyos, szerethető film, bár kicsit könnyed, kicsit felszínes, kicsit zűrzavaros, mint hősnője hiperérzékeny lelki világa. Nagyjából csak belekap a témákba, a vallásba, az útkeresésbe, a nagyvárosi álszenvedő bakfisok műgondjaiba, amiket fájdalmasan ecsetelnek egy napló lapjain.  
Audrey Tautou hozza Amelie-sen manós mosolyát és hatalmasra meregetett angyali szemeit, partnere, Édouard Baert pedig zseniális a hezitáló, bizonytalan, erősnek-látszani-akaró, éppen megfelelően jóképű orvos szerepében. Remek a film ritmusa, szépek a képei, a poénok élők, mégis picit elszámította magát… 
 
macsek
2007.02.23
|
Dieu est grand, je suis toute petite
francia romantikus filmdráma, 100 perc, 2001
A húszéves Michéle önmagát keresi különböző vallásokban és a szerelemben. Az Amélie főszereplőjének vidám szerelmes filmje.
Rendező:

Pascale Bailly

Színész:

Audrey Tautou
(Michele)

Edouard Baer
(François)

Julie Depardieu
(Valérie)

Catherine Jacob
(Evelyne)

Mathieu Demy
(Bertrand)

Philippe Laudenbach
(Jean)

Cathy Verney
(Florence)

Atmen Kelif
(Ali)

Bruno Slagmulder
(Fred)Filmek a TV-ben
23:20
Darabokban
amerikai filmdráma, 2015
23:20
Gyilkos szerelem
amerikai-német krimi, 2006
23:35
Szirmok, virágok, koszorúk
magyar játékfilm, 1984
23:50
Értékes rakomány
kanadai akciófilm, 2016
23:50
A megoldóember
francia-román filmdráma, 2016
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
23:25
Szörfsuli
I. évad, 10. rész
23:26
Jarmies
II. évad, 11. rész
23:30
Mia és én
III. évad, 9. rész: Éjből nappal
23:30
Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki
1960, 86. rész: The Big Move
23:35
Veszélyes Henry
I. évad, 112. rész
Játék
Mayer ezúttal legsikeresebb experimentális formációjával, a Nerve-vel érkezik az A38-ra.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.