Isten nagy, én kicsi vagyok

olvasói:
10/10 (1)
Az angyalarcú Audrey Tautou Jean-Pierre Jeunet stíluspukkasztó csodafilmjével robbant be a köztudatba és vált hirtelen nagyon szerethetővé. Amelie naiv, őzikeszemű figurájának némiképp analógiája a jelen film hangsúlyosan tündéri főhősnője, aki a nagy istenkereső projekt közepén kusza szerelembe is bonyolódik.

Michele húszéves párizsi diáklány, szabadidejében modellkedik és lelkesen agonizál. Fiúja épp kirúgta, nemrég esett át egy abortuszon, és amúgy is minden szörnyű körülötte, élete a totális csőd szélén… A nagy kérdésekre a választ Isten megtalálásában sejti szende főhősnőnk, aki előbb katolikus misékre kezd járni, majd buddhista szentélybe. Buzgósága inkább csak kóbor sikknek tűnik, mint valós világesszencia-kutatásnak, akcióiban sokkal több a felszínes megnyilvánulás, játékos, spirituális kalandozás, mint a tényleges mélyreásás. Aztán a sors összehozza egy sármos állatorvossal, aki mellesleg ex-zsidó, és mint ilyen, egy újabb izgalmas vallást tartogat kis – aktuálisan – filoszemita naivánknak. Michele lelkesen veti bele magát a Tórába, ügyel a szombatra, még egy zsidóképző tanfolyamra is beiratkozik, amin az újdonsült kedves és egész családja – érthető okokból – igencsak kiakad.  
 
Kedves, aranyos, szerethető film, bár kicsit könnyed, kicsit felszínes, kicsit zűrzavaros, mint hősnője hiperérzékeny lelki világa. Nagyjából csak belekap a témákba, a vallásba, az útkeresésbe, a nagyvárosi álszenvedő bakfisok műgondjaiba, amiket fájdalmasan ecsetelnek egy napló lapjain.  
Audrey Tautou hozza Amelie-sen manós mosolyát és hatalmasra meregetett angyali szemeit, partnere, Édouard Baert pedig zseniális a hezitáló, bizonytalan, erősnek-látszani-akaró, éppen megfelelően jóképű orvos szerepében. Remek a film ritmusa, szépek a képei, a poénok élők, mégis picit elszámította magát… 
 
macsek
2007.02.23
|
Dieu est grand, je suis toute petite
francia romantikus filmdráma, 100 perc, 2001
A húszéves Michéle önmagát keresi különböző vallásokban és a szerelemben. Az Amélie főszereplőjének vidám szerelmes filmje.
Rendező:

Pascale Bailly

Színész:

Audrey Tautou
(Michele)

Edouard Baer
(François)

Julie Depardieu
(Valérie)

Catherine Jacob
(Evelyne)

Mathieu Demy
(Bertrand)

Philippe Laudenbach
(Jean)

Cathy Verney
(Florence)

Atmen Kelif
(Ali)

Bruno Slagmulder
(Fred)

Műsoron a TV-ben

Paramount Channel
 2018.01.12., péntek, 14:45Filmek a TV-ben
H
11
K
12
Sze
13
20:00
Az elítélt
amerikai krimi, 2008
20:00
Louis Drax kilencedik élete
amerikai-angol-kanadai thriller, 2015
20:30
21:00
Az emlékezés napja
amerikai történelmi dráma, 2011
21:00
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
11
K
12
Sze
13
19:40
Tini titánok, harcra fel!
2013, 292. rész: Természet
19:43
Yaya és Zouk
I. évad, 61. rész
19:45
Bob, a mester
angol animációs filmsorozat, XVII. évad, 20/18. rész: Muki és a mentőtorony
19:45
Dorothy Óz földjén
2016, 2. rész: A bűvös mandolin
19:48
Yaya és Zouk
I. évad, 62. rész
Játék
A művészet templomai című sorozat immár 9. epizódjához érkezett. A hazánkban is nagy sikerű Vatikáni Múzeum 3D, a Firenze és az Uffizi-képtár 3D és a Pápai bazilikák 3D alkotóinak új filmje a legkiválóbb reneszánsz mesterek egyikének és művészettörténet egyik legmeghatározóbb alakjának, Raffaello Sanziónak állít emléket.
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.