Isten nagy, én kicsi vagyok

olvasói
10/10 (1)
Az angyalarcú Audrey Tautou Jean-Pierre Jeunet stíluspukkasztó csodafilmjével robbant be a köztudatba és vált hirtelen nagyon szerethetővé. Amelie naiv, őzikeszemű figurájának némiképp analógiája a jelen film hangsúlyosan tündéri főhősnője, aki a nagy istenkereső projekt közepén kusza szerelembe is bonyolódik.

Michele húszéves párizsi diáklány, szabadidejében modellkedik és lelkesen agonizál. Fiúja épp kirúgta, nemrég esett át egy abortuszon, és amúgy is minden szörnyű körülötte, élete a totális csőd szélén… A nagy kérdésekre a választ Isten megtalálásában sejti szende főhősnőnk, aki előbb katolikus misékre kezd járni, majd buddhista szentélybe. Buzgósága inkább csak kóbor sikknek tűnik, mint valós világesszencia-kutatásnak, akcióiban sokkal több a felszínes megnyilvánulás, játékos, spirituális kalandozás, mint a tényleges mélyreásás. Aztán a sors összehozza egy sármos állatorvossal, aki mellesleg ex-zsidó, és mint ilyen, egy újabb izgalmas vallást tartogat kis – aktuálisan – filoszemita naivánknak. Michele lelkesen veti bele magát a Tórába, ügyel a szombatra, még egy zsidóképző tanfolyamra is beiratkozik, amin az újdonsült kedves és egész családja – érthető okokból – igencsak kiakad.  
 
Kedves, aranyos, szerethető film, bár kicsit könnyed, kicsit felszínes, kicsit zűrzavaros, mint hősnője hiperérzékeny lelki világa. Nagyjából csak belekap a témákba, a vallásba, az útkeresésbe, a nagyvárosi álszenvedő bakfisok műgondjaiba, amiket fájdalmasan ecsetelnek egy napló lapjain.  
Audrey Tautou hozza Amelie-sen manós mosolyát és hatalmasra meregetett angyali szemeit, partnere, Édouard Baert pedig zseniális a hezitáló, bizonytalan, erősnek-látszani-akaró, éppen megfelelően jóképű orvos szerepében. Remek a film ritmusa, szépek a képei, a poénok élők, mégis picit elszámította magát… 
 
macsek
2007.02.23
|
Dieu est grand, je suis toute petite
francia romantikus filmdráma, 100 perc, 2001
A húszéves Michéle önmagát keresi különböző vallásokban és a szerelemben. Az Amélie főszereplőjének vidám szerelmes filmje.
Rendező:

Pascale Bailly

Színész:

Audrey Tautou
(Michele)

Edouard Baer
(François)

Julie Depardieu
(Valérie)

Catherine Jacob
(Evelyne)

Mathieu Demy
(Bertrand)

Philippe Laudenbach
(Jean)

Cathy Verney
(Florence)

Atmen Kelif
(Ali)

Bruno Slagmulder
(Fred)Filmek a TV-ben
18:15
Hans Christian Andersen: Életem története 2.
amerikai családi kalandfilm, 2003
18:20
Brazilok
magyar vígjáték, 2017
18:30
Harmonium
japán filmdráma, 2016 (feliratos)
18:45
Támadás a Fehér Ház ellen
amerikai akciófilm, 2013 (ism.)
18:50
Mint a hurrikán
amerikai vígjáték, 1999
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
04:03
Grizzy és a lemmingek
2016, 9. rész: Kukorica-parti
04:05
Irány Dínóföld!
I. évad, 18. rész: Harry And His Bucket Full Of Dinosaurs 0
04:10
Gumball csodálatos világa
2011, 522. rész: A kérdés
04:10
Grizzy és a lemmingek
2016, 10. rész: Medvetánc
04:10
A Thunderman család
I. évad, 120. rész: Családból Egyes
Játék
A nagy sikerű akció-thriller sorozat legújabb részében Ethan Hunt (Tom Cruise) és az IMF csapat néhány ismerős szövetségessel együtt fut versenyt az idővel egy balul elsült küldetés után…
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.