Kedvenc helyek

Pulp: The Peel Sessions

est.hu:
9/10
|
olvasói
10/10 (12)
(Island / Universal)

2006 végén PJ Harvey The Peel Sessions albuma mellett más jeles előadóktól is megjelentek összeállítások, melyek a legendás brit rádiós, a néhai John Peel műsorában készült felvételeket gyűjtötték egybe. A Pulpnak is szenteltek egy ilyen BBC-válogatást, mely így szinte egy időben került piacra a zenekar klasszikus albumainak (His'N'Hers, Different Class, This Is Hardcore) bővített újrakiadásával és Jarvis Cocker első szólóalbumával.
A sheffieldi Pulp a nyolcvanas évek hajnalán indult és egy szerencsés találkozásnak köszönhetően már 1981 novemberében bekerült Peel műsorába, amikor Jarvis még csak 18 éves volt (a dobosa meg még csak 15). Az akkor eljátszott négy számból csak egy került át később Pulp-stúdiólemezre, így a válogatás igazi vonzerejét ezek a mostanáig kiadatlan kölyökkori felvételek jelentik, melyeken a new wave és poszt-punk – a korabeli sheffieldi experimentalisták mellett például a Madness, a Joy Division és a Cure – hatása érezhető. A Pulp második és harmadik Peel Sessionjére 1993-ban és '94-ben került sor, amikorra már – rengeteg tagcsere után – kialakult az együttes klasszikus felállása, jellegzetes hangzása, és a tarka britpop is meghozta végre Jarviséknak a nagy befutás lehetőségét (a '93-as programban elhangzott a You're A Nightmare című B-oldalas ritkaság is, a '94-es felvételen pedig már az egy évvel később megjelenő Different Class album kulcsdalai szerepeltek, köztük a Common People is). Az utolsó session az utolsó Pulp-album, a We Love Life 2001-es megjelenésekor zajlott, és ennek kuriózuma a Duck Diving című kompozíció, ahol Jarvis a zenekar kíséretében Philippa Pearce írónő meséjét olvassa fel hat és fél percben.
 
A rádióstúdióban rögzített négy Peel Sessiont tartalmazó CD mellé került egy második korong is, melyen egyéb Peel-műsorokban elhangzott Pulp-koncertfelvételek szerepelnek: a 1995-ös Bristol Sound City fesztiválon való fellépés három dala (a Do You Remember The First Time? és Babies című slágerek, illetve a Trainspotting filmzenéjébe is bekerült Mile End című B-oldalas darab), továbbá egy tucatnyi szám a 2001-es őszi turné repertoárjából (az akkor épp rádiós karrierjének negyvenéves jubileumát ünneplő John Peel tiszteletére feldolgozott Theme From Peter Gunn és a korabeli We Love Life lemezanyag mellett az 1998-as This Is Hardcore album kulcsdalai is ott vannak, így elmondható, hogy ez a dupla gyűjtemény – melyhez maga Jarvis írt kísérőszöveget – korrekt élő áttekintést nyújt a zenekar utolsó évtizedéről).
Déri Zsolt
2007.02.27
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.