Az NFZ Csajkovszkij-estje

Budapest, , 2007. március 8. 19:30
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjén az egyik legismertebb Csajkovszkij-mű, az I., b-moll zongoraverseny és az V., e-moll szimfónia hangzik el. A szólista Prunyi Ilona, a karmester a klarinétművészként is ismert Berkes Kálmán lesz.
Csajkovszkij, aki maga is kiváló pianista volt, első zongoraversenyét barátjának, Nyikolaj Rubinsteinnek ajánlotta. Rubinstein visszaadta a partitúrát, mondván, hogy „ki kell irtani belőle a banalitásokat, és játszhatóvá kell tenni néhány lejátszhatatlan részt”. A máskor engedékeny Csajkovszkij ezúttal nem volt hajlandó változtatni művén, s Rubinstein helyett a művei iránt lelkesedő nagy német zongoristának és karmesternek, Hans von Bülownak ajánlotta zongoraversenyét. Az 1875-ös bostoni bemutatón a mű és előadója nagy sikert aratott, Rubinstein pedig belátta, hogy tévedett, s a párizsi bemutatón ő játszotta a szólót, szintén nagy sikerrel. 
 
 
Az 1888-ban írt V. szimfónia Csajkovszkij egyik „Sors”-szimfóniája, melyben a „sors-motívum” az elején a gyász, a befejezéskor a végső győzelem indulójaként hangzik el. A szentpétervári bemutatón a szerző vezényelt, s bár elégedetlen volt művével, a szimfóniát a közönség lelkesen fogadta. 
Fűri Rajmund
2007.03.01
|


Film premierek

Valami Amerika 3.

magyar vígjáték, 103 perc, 2018

The Workshop

francia filmdráma, 113 perc, 2017

Ősember – Kicsi az ős, de hős!

angol-francia animációs film, 90 perc, 2018

Foxtrott

francia-izraeli-német-svájci filmdráma, 108 perc, 2017

Fekete Párduc

amerikai akciófilm, 134 perc, 2018
Játék
Norvégia egyik legfelkapottabb formációja tavaly a Szigetet is megjárta, ezúttal pedig a Hajót veszik célba.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.