Az NFZ Csajkovszkij-estje

Budapest, , 2007. március 8. 19:30
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjén az egyik legismertebb Csajkovszkij-mű, az I., b-moll zongoraverseny és az V., e-moll szimfónia hangzik el. A szólista Prunyi Ilona, a karmester a klarinétművészként is ismert Berkes Kálmán lesz.
Csajkovszkij, aki maga is kiváló pianista volt, első zongoraversenyét barátjának, Nyikolaj Rubinsteinnek ajánlotta. Rubinstein visszaadta a partitúrát, mondván, hogy „ki kell irtani belőle a banalitásokat, és játszhatóvá kell tenni néhány lejátszhatatlan részt”. A máskor engedékeny Csajkovszkij ezúttal nem volt hajlandó változtatni művén, s Rubinstein helyett a művei iránt lelkesedő nagy német zongoristának és karmesternek, Hans von Bülownak ajánlotta zongoraversenyét. Az 1875-ös bostoni bemutatón a mű és előadója nagy sikert aratott, Rubinstein pedig belátta, hogy tévedett, s a párizsi bemutatón ő játszotta a szólót, szintén nagy sikerrel. 
 
 
Az 1888-ban írt V. szimfónia Csajkovszkij egyik „Sors”-szimfóniája, melyben a „sors-motívum” az elején a gyász, a befejezéskor a végső győzelem indulójaként hangzik el. A szentpétervári bemutatón a szerző vezényelt, s bár elégedetlen volt művével, a szimfóniát a közönség lelkesen fogadta. 
Fűri Rajmund
2007.03.01
|


Film premierek

Vad Balaton

magyar természetfilm, 65 perc, 2018

Veszett vidék

ausztrál western, 113 perc, 2017

Senki sem tökéletes

belga-francia vígjáték, 101 perc, 2017

Jönnek a kacsák!

amerikai-kínai animációs film, 91 perc, 2018

Ghostland - A rettegés háza

francia-kanadai horror, 91 perc, 2018

Éjjeli napfény

amerikai romantikus filmdráma, 90 perc, 2018
Játék
Amikor három szülő rájön, hogy a lányaik paktumot kötöttek, mely szerint el fogják veszteni a szüzességüket az érettségi banketten, titkos, egy éjszakás akciót terveznek a tinik tervének meghiúsítására.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.