Az NFZ Csajkovszkij-estje

Budapest, , 2007. március 8. 19:30
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjén az egyik legismertebb Csajkovszkij-mű, az I., b-moll zongoraverseny és az V., e-moll szimfónia hangzik el. A szólista Prunyi Ilona, a karmester a klarinétművészként is ismert Berkes Kálmán lesz.
Csajkovszkij, aki maga is kiváló pianista volt, első zongoraversenyét barátjának, Nyikolaj Rubinsteinnek ajánlotta. Rubinstein visszaadta a partitúrát, mondván, hogy „ki kell irtani belőle a banalitásokat, és játszhatóvá kell tenni néhány lejátszhatatlan részt”. A máskor engedékeny Csajkovszkij ezúttal nem volt hajlandó változtatni művén, s Rubinstein helyett a művei iránt lelkesedő nagy német zongoristának és karmesternek, Hans von Bülownak ajánlotta zongoraversenyét. Az 1875-ös bostoni bemutatón a mű és előadója nagy sikert aratott, Rubinstein pedig belátta, hogy tévedett, s a párizsi bemutatón ő játszotta a szólót, szintén nagy sikerrel. 
 
 
Az 1888-ban írt V. szimfónia Csajkovszkij egyik „Sors”-szimfóniája, melyben a „sors-motívum” az elején a gyász, a befejezéskor a végső győzelem indulójaként hangzik el. A szentpétervári bemutatón a szerző vezényelt, s bár elégedetlen volt művével, a szimfóniát a közönség lelkesen fogadta. 
Fűri Rajmund
2007.03.01
|


Film premierek

Volt egyszer egy Németország

belga-luxemburgi-német filmdráma, 102 perc, 2017

Megjött apuci! 2.

amerikai vígjáték, 98 perc, 2017

Stratton

angol akcióthriller, 94 perc, 2017

A széf

amerikai horror, 91 perc, 2017

A nőkért

svájci filmdráma, 96 perc, 2017

Wonder Wheel - Az óriáskerék

amerikai filmdráma, 101 perc, 2017
Játék
Csaknem fél évszázadon átívelve tárja elénk a „társadalmi változásokra nyitott, azokat folyamatosan elemző, majd abból saját képi világát megteremtő” Korniss Péter pályáját a Magyar Nemzeti Galéria kiállítása.
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.