Kedvenc helyek

Prosectura: Sándor, József, melegek

est.hu:
6/10
|
olvasói
9/10 (112)
(Edge Records)

A Prosectura lemezeiben az a jó, hogy előre tudható, mit várhatunk tőlük, és szinte kizárt, hogy csalódjunk a végeredményben. A veterán szekszárdi punkzenekar 2007-es anyaga újabb betevő azoknak, akik jól szórakoztak a korábbi Prosectura-albumokon és máig kedvtelve énekelgetik a „hajlok a ferde hajlamra / alsós kell a paplanra” típusú szövegfordulatokat.
A nyolcvanas évek végén indult vicc-punk zenekar a megalakulása óta eltelt csaknem két évtized alatt akár meg is komolyodhatott volna, de Imre Norbertéknek eszükbe sem jutott ilyesmire vetemedni, ehelyett a tizedik lemezükön is ugyanazzal a gyerekes lelkesedéssel ontják magukból a hülyeséget, mint a kezdetekkor. A Sándor, József, melegek sem zenéjében, sem szövegvilágában nem hoz újdonságot – az összetevők minden magára valamit is adó hazai punk-rocker számára jól ismertek: Ramones-féle két-három akkordos punk és retardált, iróniát sem nélkülöző szövegek, igaz, utóbbiak ma már kevésbé számítanak viccesnek, vagy radikálisnak, mint annak idején (a borítóval azért most is sikerült kiverni a biztosítékot a lemezboltoknál).
 
A Prosectura témaválasztása nem sokat változott, és a zenekar is javarészt ugyanabban a prosztó stílusban vezeti elő mondanivalóját, mint korábban. A csajozás témakörben született dalok közt azért van két – prosecturai viszonylatban – balladisztikus tétel is: a Soha többé („mostantól emberszámba veszlek, mielőtt ütlek, megkérdezlek / nem leszek öntudatlan részeg, fontos nekem a családi fészek”) és a Felperzselt szív („szia Vivien, láttalak az iwiw-en, úgy megjelölnélek”) vallomása szokatlan a zenekartól. A politika (Antiglobális anarchia), az alkoholizálás (Iszok) és a társadalmi betegségek (Együtt) mellett megjelenik a zenekart látszatra messze elkerülő öregedés témája is (36, Ha és három pont), néhol már-már filozofikus mélységű mondanivalóval fűszerezve („ha újraszületnék, mindent másképp tennék, mégis ugyanide jutnék”), máskor kevésbé cizellált megfogalmazásban („kimegyek a Szigetre, beleszarok mindenki sátrába”).
 
A Sándor, József, melegek a rajongóknak bátran ajánlható, és azoknak is megér egy próbát, akiket nem zavar a nem éppen művészi csúcsokat ostromló előadásmód, és még tudnak jól szórakozni az altesti/vulgáris/infantilis (de néha azért találó) poénokon.
Bokor Péter
2007.03.01
|


Játék
Jamie Lee Curtis visszatér ikonikus szerepében, hogy még egyszer utoljára szembeszálljon Michael Myersszel, az álarcos alakkal, aki azóta kísérti, amióta éppen hogy sikerült elmenekülnie előle egy halloweeni mészárláskor, négy évtizeddel ezelőtt.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.