Kedvenc helyek

Sting: The Journey & The Labyrinth – The Music Of John Dowland

est.hu:
8/10
|
olvasói
7/10 (3)
A bosnyák lantművésszel, Edin Karamazovval közös 2006-os régizene albuma, a Songs From The Labyrinth mellé Sting most átnyújt egy BBC által készített dokumentumfilmet is, melyben szó esik a projekt létrejöttéről, a lemezen hallható dalok szerzőjéről, a XVI-XVII. században alkotó John Dowlandről, továbbá a két előadó jó néhányat meg is szólaltat a művekből. A DVD-hez egy koncert-CD is tartozik.
Bár Sting már az elmúlt negyedszázad során találkozott időről-időre Dowland műveivel, a történet igazi kezdete egészen banális: főhősünk hűséges gitárosa, Dominic Miller gyakran járt vendégségben Sting angliai kastélyában, ahol főnöke állandóan azzal nyaggatta, hogy sétáljanak a kertben található 50 méter átmérőjű kör alakú labirintusban. Miller meglehetősen unta ezt a keringést, de érezte, hogy mindez mennyire sokat jelent barátjának, keresett hát neki egy labirintust formázó ajándékot - s végül egy lantot választott, aminek közepén egy útvesztő-minta díszeleg... Ehhez hasonló érdekes részleteket tudhatunk meg e klasszikus módon elkészített dokumentumfilmből, melyet nagyrészt Sting kastélya környékén forgattak.
 
Dowland-kutatók és a régizene szakértőinek kalauzolásában megismerjük a XVI-XVII. század fordulóján élt udvari lantos-dalszerző életét, mély katolikus hitét az éppen protestánssá váló Angliában, munkáságának fő mozgatórugóit, szó esik a melankólia művészetéről is, és tulajdonképpen azt a konklúziót kapjuk, hogy Dowland volt az első angol popsztár. Európa királyainak udvaraiban, a legnagyobb mecénások kastélyaiban adta elő dalait, nagy példányszámban jelentette meg kottás könyveit (melyek, hogy egy asztal körül egyszerre elénekelhető és eljátszható legyen egy-egy szerzemény, négy irányban nyomtatott füzet formájában jelentek meg). Magánéletéről, szerelmi viszonyairól leveleiből kapunk ízelítőt, ugyanakkor szépen épül be a filmbe Sting egyre növekvő vonzalma e művek iránt (új zenei irányt, a harmóniák újszerű megközelítését adta neki ez a lemez). Az énekes az utazás és az élet labirintusszerű kapcsolatáról is többször filozofál, és hogy cseppet se legyen száraz az anyag, kastélyának és kertjének sok-sok szegletében ad elő Dowland-dalokat a Dosztojevszkij-hősre nem csak nevében emlékeztető Karamazovval együtt.
QQQQ 
 
EXTRÁK 
 
Hatszámos, negyedórás kivonat a londoni Szent Lukács templomban tartott hangversenyről, ahol a Fields Of Gold című Sting-sláger jelenti a különlegességet. Egy dal, melyet Karamazov penget el szólóban, és egy kilencperces bepillantás a koncert előtti, még szobastúdióban tartott próbára. Az említett koncert hanganyagából nyolc szám szerepel a kiadványhoz járó félórás CD-n is (a Fields Of Gold nincs köztük, viszont elhangzik a Message In The Bottle című Police-klasszikus, sőt két Robert Johnson-blues lantos feldolgozása is) 
QQQ 
 
2007  Hossz: 54 perc  Kiadó: Deutsche Grammophon/Universal  Hang: angol 5.1 + DTS
Dömötör Endre
2007.03.01
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.