Pán Péter

est.hu:
8/10
|
Habár a skót Sir James M. Barrie által 1904-ben megalkotott Pán Péter jellegzetesen angolszász mesefigura, a soha fel nem növő, indiánokkal játékból, kalózokkal pedig komolyan háborúzó, saját árnyékára vadászó repülő kisfiú alakját – aki megetette egy krokodillal a gonosz Hook kapitány bal kezét, és jókedvében mindig kukorékol – nálunk is mindenki ismeri.
Az örökifjú mesehős abban az értelemben is kortalan, hogy egyszerre szól gyerekekhez és felnőttekhez: az előbbieknek azt üzeni, hogy maradjanak mindig gyerekek, hiszen – Barrie mondásával élve – „semmi fontos nem történik velünk, miután elmúltunk 12 évesek”, az utóbbiaknak pedig azt, hogy próbáljanak meg újra gyerekek lenni. Külön pikantériát ad a felnőtt értelmezéshez, hogy a Disney-filmig (1953-ig) születő feldolgozásokban Pán Pétert mindig nők formálták meg, így most nemcsak hogy kisfiú lett Péter karaktere, de maszkulin jellegére az alkotók rá is erősítettek azzal, hogy igen nagy hangsúlyt kap az aprócska tündér, Csingiling féltékenységi drámája, de szemmel láthatóan a történetben felbukkanó összes nő (a sellőktől az indiánlányig) odavan a repülő fiúért. 
 
Walt Disney (aki már a Hófehérke elkészülte után meg akarta valósítani a Pán Péter-rajzfilmet) néhány nem túl emlékezetes dallal, ám sok humorral nyúl a Barrie-anyaghoz – Hook kapitányhoz és a vekkert nyelt, egyfolytában ketyegő krokodilhoz például külön mulattató slapstick-jelenetek kapcsolódnak. A figurák talán nem olyan szépen kidolgozottak, mint a többi Disney-rajzfilmben, de ehhez a meséhez amúgy is kell egy nagy adag gyermeki hit és fantázia. 
 
A színpadi feldolgozásokat, a regényt és a némafilmes verziót követő rajzfilm Disney egyik legnagyobb klasszikusává vált, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Pán Péter, az Elveszett fiúk és maga Sohaország később is fontos referenciát jelentsen a filmtörténetben: az élőszereplős adaptációkon és az eredeti színdarab keletkezéséről mesélő Én, Pán Péteren kívül fontos szerepet kap Nicholas Ray James Dean főszereplésével készült klasszikusában, a Haragban a világgal című filmben is. 
 
 
Kiadás: 
Magyar Stereo, angol DD 5.1-es hang, magyar és angol felirat. A szinte tökéletes kiadáshoz tartozik egy külön lemeznyi extra kicsiknek szóló logikai és ügyességi játékokkal, olvasókönyvvel (ami tulajdonképpen a film angol felirattal ellátott változata), virtuális repüléssel Pán Péterrel és körülbelül egy órányi kisfilmmel a kulisszák mögül. Ezek közt találunk alapos „Így készült...”-et, Csingiling figurájáról szóló rövidfilmet és egy 1952-es kisfilmet is. Egy dokumentumfilmben alternatív verziókat ismerhetünk meg, egy másikban pedig egy Walt Disney által a Pán Péterről írt cikket olvasnak fel. A kilencféle galériában rengeteg képet, rajzot, fotót, posztert csodálhatunk meg a munkafolyamatokról, a figurákról, a produkcióról stb. 
 
Az extra korongon külön zenei szakasz is található: meghallgathatunk egy kimaradt kalózdalt, megnézhetünk egy édeskés és egy jópofáskodó videoklipet, továbbá egy kisfilmben megismerhetjük a sokáig befejezetlenül maradt „elveszett dal” történetét, melyet évtizedekkel később írt készre egy Disney-zeneszerző. 
 
A filmet tartalmazó első lemezen is találunk még extrákat: egy csomó rajzfilm előzetesét (köztük egy Csingilingről szólóét), a filmben elhangzott dalok gyűjteményét, diavetítést Péter kópéságai címmel, végül pedig egy sokszereplős audikommentárt, melyben Disney-szakértők, -írók és -munkatársak hozzászólásait vágták egybe – nem feltétlenül kapcsolódik ugyan a látottakhoz, de azért roppant informatív. Az extrák legtöbbjéhez magyar hang vagy magyar nyelvű felirat kérhető! 
 
Peter Pan, 1953 * 75 perc * InterCom * (0) 
fürkész
2007.03.02
|


Film premierek

Látomás

francia-japán filmdráma, 109 perc, 2018

Vízipók-csodapók - Felújított filmváltozat

magyar animációs film, 72 perc, 1983

Mia és a fehér oroszlán

dél-afrikai-francia-német családi film, 98 perc, 2018

Interjú Istennel

amerikai misztikus dráma, 97 perc, 2018

Hotel Mumbai

amerikai-ausztrál történelmi dráma, 125 perc, 2018

Ferenc pápa – Egy hiteles ember

amerikai-svájci dokumentumfilm, 96 perc, 2018

Egy nő fogságban

magyar dokumentumfilm, 89 perc, 2018

A gyászoló asszony átka

amerikai horror, 93 perc, 2019

Csodapark

amerikai-spanyol animációs film, 85 perc, 2019
Játék
Négy évet kellett várniuk a rajongóknak az Ivan & The Parazol legújabb lemezére.
Filmek a TV-ben
18:10
Végveszélyben
amerikai akciófilm, 1994
18:10
A vadrózsa völgyében - A szív parancsa
német romantikus dráma, 2006
18:15
Zoe
amerikai sci-fi, 2018
18:15
Bűnvadászok
olasz akcióvígjáték, 1977
18:25
Addams Family 2.
amerikai vígjáték, 1993
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.