Kedvenc helyek

The Charlatans: Forever. The Singles.

est.hu:
9/10
|
olvasói
9/10 (12)
(Island / Universal)

A brit Charlatansnak a 2004-es Up The Lake album után lejárt a szerződése a Universal kiadóval, mely most egy slágerválogatás (és egy klipgyűjtemény-DVD) formájában foglalja össze az a nyolcvanas évek vége óta aktív groove-os rockzenekar eddigi történetét.
A manchesteri baggy színtér („Madchester”) bűvöletében indult, majd a britpop idején új lendületre és népszerűségre szert tett, az – orgonistájuk, Rob Collins autóbaleset okozta halála után megjelent – 1997-es Tellin' Stories albummal pedig művészi csúcsra jutó kvintettnek már 1998 végén (a kis Beggars Banquet kiadótól a nagy Universalhoz való átszerződés idején) kijött már egy válogatáslemeze Melting Pot címmel, de a kölyökarcú énekes, Tim Burgess és barátai az azóta eltelt időben is tudtak nagyokat dobni: az 1999-es Us And Us Only a Tellin' Stories erényeit vitte tovább, míg a 2001-es Wonderland amerikai funkos fordulatával keltett jótékony meglepetést.
 
A mostani Forever. The Singles. című 17 (nagy-britanniai kiadásában 18) számos válogatás kronologikus sorrendben halad: a zenekar magánkiadású kislemezritkaságával, az 1990 januárjából való Indian Rope-pal indul, de az első négy albumot (Some Friendly – 1990, Up To Our Hips – 1992, Between The 10th and 11th – 1994, The Charlatans – 1995) sajnos csak egy-egy dal képviseli, a Tellin' Storiest ellenben négy, az utána következőket pedig átlagosan két-három. Remekül végigkövethető, hogy Burgessék a védjegyszerű The Only One I Know „Hammond-orgonás Stone Roses” hangzása után hogyan mutattak utat az Oasisnek (Can't Get Out Of Bed), hogyan építették be a Rolling Stones és Bob Dylan hagyományait (Just When You're Thinking Things Over, Impossible), vagy a Chemical Brotherstől kapott groove-okat (One To Another), vagy később az amerikai funkot (Love Is the Key, A Man Needs To Be Told). A Sanctuary cégnél megjelent – némi dubos beütést mutató – 2006-os Simpatico album kislemezdalait ugyan már nem hallhatjuk itt (a brit kiadáson az egyik, a Blackened Blue Eyes azért ott van), de ráadásként kapunk egy Youth által jegyzett 2006-os remixet a You're So Pretty, We're So Pretty című 2001-es dalból.
 
Déri Zsolt
2007.03.06
|


Játék
Cinke igazán jó gyerek: nem zavarja a szüleit, akik nagyon elfoglaltak, és mindent megadnak neki ...
Mától a mozikban az Ad Astra, ennek apropóján exkluzív interjunk a Pesti Estben és az est.hu-n. Link bióban, kedvcsináló sztoriban! #bradpitt #adastramovie #bradpittinterju
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.