Kedvenc helyek

Nine Inch Nails: Live – Beside You In Time

est.hu:
9/10
|
olvasói
10/10 (32)
A morózus indusztriálmester, Trent Reznor és zenekara öt évvel az And All That Could Have Been CD és DVD után újabb koncertfelvétellel jelentkezik. A 2005-ös With Teeth album turnéját (pontosabban annak 2006 elejére eső észak-amerikai szakaszát) dokumentáló Beside You In Time koncert-DVD néhány héttel az új Nine Inch Nails-sorlemez, a 2007 áprilisára várható Year Zero előtt jelent meg.
Döbbenetes, hogy az immár negyven felett járó, kétajtós szekrénnyé nőtt, haját pármilliméteresre kurtító Reznor a mostani formájában is ugyanolyan meggyőzően tudja hozni azt a dühtől őrjöngő figurát, aki az 1994-es Self-Destruct, illetve a 2000-es Fragility turnén csontsoványan, hosszú hajjal maga volt az önmarcangolás mintaképe. Kísérőzenekara is vadonatúj inkarnációt öltött: a frontember mellé Aaron North (az Icarus Line egykori gitár-, erősítő- és levegőakrobatája), Alessandro Cortini (billentyűs és minden egyéb ketyerék felelőse), Jeordie White (Marilyn Manson hajdan Twiggy Ramirez néven ismert basszistája), valamint Josh Freese került (ő arról híres, hogy számtalan formációban képes egyszerre vendégdobolni).  
 
A hagyományos DVD-verzió mellett Amerikában egyedülálló módon HD-DVD és Blu-Ray formátumban is piacra dobott kiadvány alapjául szolgáló anyagot 2006 márciusában, az Oklahoma Cityben és a texasi El Pasóban adott koncerteken rögzítette stábjával Rob Sheridan, aki már évek óta a NIN házirendezőjének számít. A koncertprogram elsősorban a turné alapjául szolgáló With Teeth album anyagára koncentrál, a nyomasztó hangulatot pedig tovább fokozza a lemez arculatához passzoló, hatalmas fogakat formázó, különféle verziókban kirajzolódó háttérdesign. A megszokott NIN-koncertklasszikusok szinte kivétel nélkül képviseltetik magukat, az 1989-es Pretty Hate Machine, az 1992-es Broken EP, illetve az 1994-es The Downward Spiral csúcslemez kulcsdalai nagyjából egyenlő arányban oszlanak el (az 1999-es The Fragile albumról ellenben csak egy dal kerül elő).  
 
A koncert csúcspontját hozó háromszámos blokkban (Eraser, Right Where It Belongs, Beside You In Time) a zenekar elé egy átlátszó vetítővászon ereszkedik le amelyen bogarak, lárvák, halak, szélfútta mezők, egymást marcangoló vadállatok hátborzongató képei keverednek, majd bejön a politika és háború témaköre is: egy holtestekkel teli csatatér képét George Bush arca váltja fel, amelyre a közönség kollektívan feltartott középső ujjal felel. A ritkán előkerülő gyöngyszemekkel (Burn, The Big Come Down) is színesített koncertet a Nine Inch Nails a sztenderd záródalokkal és hozzájuk tartozó rituálékkal végzi be: a csupasz zongorakísérettel előadott Hurt alatt csak frontember sziluettje látszik, mialatt a tömeg egy emberként üvölti bálványával az önpusztítás utolsó stádiumát dokumentáló dalszöveget, majd a DVD-élményre a Head Like A Hole teszi fel a koronát, miközben Aaron North fejjel lefelé lóg egy erősítőtornyon, a billentyűs diadalmasan áll hangszere tetején, a levegőben hangszermaradványok röpködnek, a kimerült Reznor pedig köszönetet mond közönségének, és távozik a lepusztított színpadról.  
QQQQ 
 
EXTRÁK 
 
A koncert csúcspontjaként említett háromdalos blokkhoz alternatív kameraállást is választhatunk. Kapunk egy hatszámos – ritkán előadott dalokra koncentráló – kivonatot a 2006-os észak-amerikai turné nyári szakaszáról, továbbá egy 2005-ös próbatermi felvételen láthatjuk és hallhatjuk a Love Is Not Enough, Every Day Is Exactly The Same és The Collector című számok próbáját is, ahol a frontembernek még hosszabb volt a haja, a dobok mögött pedig még Jerome Dillon ült (Reznor a turné alatt három dobost is elfogyasztott). Emellett megtekinthető a With Teeth album két kislemezdalának videója (The Hand That Feeds, Only), egy interaktív diszkográfia és egy képgaléria is. 
QQQQQ 
 
2007  Hossz: 92 perc  Kiadó: Universal  Hang: angol 5.1 + DTS
Katona Eszter
2007.03.11
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.