Kedvenc helyek

Kiss Tibor: Ventilátor blues

Bő egy évvel azután, hogy borítót tervezett egyik nagy példaképe, Nick Cave Válogatott versek című kötetéhez, a Quimby együttes gitáros-énekes frontembere, Kiss Tibor maga is könyv formában adta ki dalszövegeit: 2006 legvégén a 15 éves jubileumát ünneplő zenekar Family Tugedör című DVD+CD válogatása mellé egy Quimby-szöveggyűjteményt is összeállított a neves JAK-füzetek sorozat felkérésére.
A hazai zenerajongók igen jól jártak, amikor a Dunaújvárosból Nick Cave és Tom Waits bűvöletében kultivált angol szövegekkel indult Quimby mintegy fél évtizeddel alakulása után úgy döntött, hogy második CD-jén már magyarul fog énekelni. Az 1996-os Majom-tangó albumon a kísérlet szép sikerrel járt, és a következő évek során az együttes bohém és szürreális magyar szövegeinek is köszönhette, hogy az ország egyik legkedveltebb koncertzenekarrá nőtte ki magát. „A számot anyám nyelvére írom / Ő ráköpi a slágerlistára” kezdetű korai darab, a Sláger Pista arcpoétikája ugyan nem szerepel a Ventilátor blues című kiadványba beválogatott 45 dalszöveg között, de mind az öt magyar nyelvű Quimby-sorlemez kellő arányban képviselteti magát, leginkább az 1999-es Ékszerelmére csúcsalbum (arról mind a 11 szám itt van!), illetve a legutóbbi Kilégzés, melyet a dalszerző-frontember elvonókúrája és rehabilitációja után újraindult zenekar 2005-ben rögzített (erről 15 dal szerepel, egy kivételével az összes Kiss-szöveg itt van a lemezről).
 
A József Attila Kör kortárs irodalmi füzetsorozatában megjelent kis kötetet a Káosz amigos nyitószáma, a visszaszámlálással földre ereszkedő Zéródal nyitja és a legutóbbi album záródala, a bizakodó Viharon túl, szélcsenden innen zárja (a címadó Ventilátor blues a hátsó borítóra került), köztük egy évtized termése. A Ha a cica nem mászik hétsorosától az Az egyik ember... hosszan számolós játékáig terjedő szöveghosszok mellett egyéb szempontból is kellően változatos a felhozatal: egyaránt kapunk hangulatfestéseket, karakterrajzokat és még sima történetmesélést is (Legyen vörös), kacsintásokat Tandoritól a Bizottságig, abszurd humort és dicséretes nyelvi gazdagságot (jó mai szövegekben olyan szavakat hallani, mint a tompor, a latrina vagy – teszem azt – a lepényhal). Némelyik strófáról ordít, hogy a valcerritmusra íródott (Hintalógalopp, Most múlik pontosan), némelyik pedig már versként nem is tud érvényesülni, annyira dalszöveg (Halleluja, Az ördög magyar hangja), de akad túlírt darab is (Kaján kéje). Az összkép azonban határozottan szimpatikus, az örök romantikus Kiss képes a pokoljárást is mosolyogva bemutatni szövegeiben, melyek mellé a kötetben az illusztrációkat is ő maga szolgáltatta: egy-két „komoly” rajz mellett groteszk kis firka-figurák ugranak elő, bohócok, csontvázak, spanglizó mobiltelefon...
 
 

(JAK-füzetek 148, József Attila Kör – L'Harmattan Kiadó, 76 oldal, 1200 Ft)

Déri Zsolt
2007.03.17
|


Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.