Kedvenc helyek

Nick Cave And The Bad Seeds: The Abattoir Blues Tour

est.hu:
8/10
|
olvasói
10/10 (14)
Nick Cave 2007 elején a garázs-rockos Grinderman projektlemez mellett egy Bad Seeds-kiadvánnyal is megörvendeztette rajongóit: a 2004-es Abattoir Blues/The Lyre Of Orpheus album (és extraként a 2003-as Nocturama) turnéjáról állított össze egy dupla DVD-t. A klipeket összegereblyéző The Videos, a 2001-es turnét megörökítő God Is In the House és a régebbi koncertvideókat egyesítő The Road To God Knows Where/Live At The Paradiso után ez már a negyedik DVD-je.
A dupla DVD-kiadvány első lemezén az Abattoir Blues/The Lyre Of Orpheus album turnéjának egyik londoni fellépését láthatjuk teljes egészében: a Brixton Academy színpadán 2004 novemberében adott három teltházas koncertből itt a második este szerepel. A zenekar a 2003 áprilisa óta változatlan nyolcfős felállásában játszik, plusz négy vokalistanő énekel az összes dalban. Az öltönyben fellépő Bad Seeds jó formában van, a még bajusz nélküli Cave úgyszintén – már a Hiding All Away című nyitódaltól kezdve magas hőfokon ég. Az elhangzó14 számból az első tíz az aktuális albumról való (eleinte a gyorsabb darabok, utána néhány lassú van terítéken, később felváltva jönnek az Abattoir Blues és The Lyre Of Orpheus szerzeményei), az utolsó négy sem a legnagyobb slágerek közül került ki (God Is In The House, Red Right Hand, The Ship Song, Stagger Lee), a közönség mégis nagyon hálásan fogadja őket.
QQQQ
 
EXTRÁK
 
A fő koncert után az extrákat tartalmazó második DVD-n egy újabb élő felvételt is kapunk, melyet még a Nocturama turnéján, 2003 júniusában rögzítettek a londoni Hammersmith Apollo színpadán. A 35 percben hét dalt sorakoztató koncertösszeállítás elegáns performanszként kezdődik, de ahogy Cave egyre sűrűbben gyújt cigire, úgy lesz előadásmódja is egyre szenvedélyesebb. Ebben a válogatásban a Nocturama albumról mindössze két szám szerepel (a Bring It Onban élőben is vendégeskedik a stúdióverzióban közreműködő Saints-frontember Chris Bailey), inkább nyolcvanas-kilencvenes évekbeli szerzemények áthangszerelt verziói kapnak teret, s még a Cave-ék által legmostohábban kezelt 1992-es Henry’s Dream dalaiból is előkerül egy (Christina The Astonishing).
 
Az extrák közt megtaláljuk a két legutóbbi Bad Seeds-lemez mind az öt klipjét: a Nocturama idejéből való seggrázós Bring It On és a dilis szereplőket felvonultató Babe, I'm On Fire egészen kitűnő, a 2004-es dupla lemezhez készült három videó inkább csak tűrhető. Aztán van még – angol, német, francia, olasz vagy spanyol nyelven választható felirattal – két „így készült” dokumentumfilmecske is: Mick Harvey naplója a Bring It On klipforgatásáról kissé bő lére eresztett a maga negyedórájával, a dupla album munkálatairól tudósító 12 perces rövidfilm viszont lehetne akár hosszabb is. A kiadványból létezik díszdobozos DVD+CD verzió is: a négylemezes Deluxe Box, ahol a dupla DVD mellett két CD dokumentálja az 2004-es The Abattoir Tour legjobb pillanatait.
QQQQ
 
 
2007  Hossz: 76 perc  Kiadó: EMI  Hang: angol 5.1 + DTS

Dömötör Endre
2007.03.23
|


Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.