Luxemburg grófja Egerben

Eger, Gárdonyi Géza Színház, 2007. április 14. 19:00
Egy bécsi kritikus egyszer a következőket írta: „A zenés színpadnak három műfaja van: opera, operett – és Lehár!” Maga a szerző 76 évesen így vallott műveinek különlegességéről:
Fiatal komponista koromban egyre inkább láttam és éreztem, hogy az operetteket már nem tartják művészetnek, … hanem csak egyszerű szórakozásnak, amelyet úgyis hamar elfeled az ember. Az operett-bárgyúság kifejezés már szállóigévé vált… A színpadon mozgó figurákból hiányzik a szív, a lélek. Elhatároztam, hogy embereket teremtek, akik éppen úgy szeretnek és szenvednek, mint mi”.
 
Ezeket a gondolatokat persze nem kell teljesen komolyan venni. Egyrészt igaza lehet Lehár Ferencnek, hogy az operettek librettója néha kicsit butácska – na de hogy elfelednénk őket? Mert hát tegye a szívére a kezét, aki nem imád néha egy kicsit megmerülni habkönnyű, naiv és romantikus történetekben… Másrészt lehet, hogy Lehár forradalmat akart csinálni a műfajban, de hát azért az ő operettjei sem kalandoznak el drámai mélységekbe – hála istennek! 
 
A Luxemburg grófja is miről szólhatna vajon, ha nem szerelmi bonyodalmakról, álházasságról, szívek közötti akadályokról és kiküzdött boldogságról a végén. Ami igaz a szerző önvallomásából, az az, hogy a lehári operett valóban új életet lehelt a műfajba és hozzájárult ahhoz, hogy a mai napig úgy várja mindenki édes kedvenceinket, mint kisgyerekek a szülinapi tortát. Azt pedig, hogy az egri színpadon lesz szív és lélek, biztosra vehetik a nézők.  
 
További információ: súgó.hu
E.
2007.03.27
|


Fesztiválok

Mesterségek Ünnepe 2018 Budapest, 2018. augusztus 17 - 20.

Art+Cinema évadnyitó! Budapest, 2018. augusztus 23 - 26.

Bakáts Feszt 2018 Budapest, 2018. augusztus 23 - 26.

Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva 2018 Szentendre, 2018. augusztus 24 - 26.

Zsidó Kulturális Fesztivál 2018 Budapest, 2018. augusztus 26. - szeptember 2.

Játék
Az emlősszakértő Davis (Dwayne Johnson) különleges és szoros kapcsolatot alakított ki George-dzsal, a hihetetlenül intelligens ezüsthátú gorillával, amit egészen kölyökkora óta gondoz.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.