Luxemburg grófja Egerben

Eger, Gárdonyi Géza Színház, 2007. április 14. 19:00
Egy bécsi kritikus egyszer a következőket írta: „A zenés színpadnak három műfaja van: opera, operett – és Lehár!” Maga a szerző 76 évesen így vallott műveinek különlegességéről:
Fiatal komponista koromban egyre inkább láttam és éreztem, hogy az operetteket már nem tartják művészetnek, … hanem csak egyszerű szórakozásnak, amelyet úgyis hamar elfeled az ember. Az operett-bárgyúság kifejezés már szállóigévé vált… A színpadon mozgó figurákból hiányzik a szív, a lélek. Elhatároztam, hogy embereket teremtek, akik éppen úgy szeretnek és szenvednek, mint mi”.
 
Ezeket a gondolatokat persze nem kell teljesen komolyan venni. Egyrészt igaza lehet Lehár Ferencnek, hogy az operettek librettója néha kicsit butácska – na de hogy elfelednénk őket? Mert hát tegye a szívére a kezét, aki nem imád néha egy kicsit megmerülni habkönnyű, naiv és romantikus történetekben… Másrészt lehet, hogy Lehár forradalmat akart csinálni a műfajban, de hát azért az ő operettjei sem kalandoznak el drámai mélységekbe – hála istennek! 
 
A Luxemburg grófja is miről szólhatna vajon, ha nem szerelmi bonyodalmakról, álházasságról, szívek közötti akadályokról és kiküzdött boldogságról a végén. Ami igaz a szerző önvallomásából, az az, hogy a lehári operett valóban új életet lehelt a műfajba és hozzájárult ahhoz, hogy a mai napig úgy várja mindenki édes kedvenceinket, mint kisgyerekek a szülinapi tortát. Azt pedig, hogy az egri színpadon lesz szív és lélek, biztosra vehetik a nézők.  
 
További információ: súgó.hu
E.
2007.03.27
|


Fesztiválok

Ars Sacra Fesztivál 2017 Budapest, 2017. szeptember 16 - 24.

XI. Ars Sacra Fesztivál – 2017. Budapest, 2017. szeptember 16 - 24.

Európai Hidak 2017 - Spanyolország Budapest, 2017. szeptember 17 - 30.

Fekete-fehér filmek fesztiválja 2017 Budapest, 2017. szeptember 21 - 24.

Magyar Dráma Napja 2017 Budapest, 2017. szeptember 21., csütörtök

Játék
„All you need is love” énekli a Beatles 1967-ben nemcsak koncerteken, a rádióban, de már a televízióban is. Az első egész világot behálózó élő tévéközvetítést több mint négyszáz millióan nézik izgatottan a Földön.
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.