Luxemburg grófja Egerben

Eger, Gárdonyi Géza Színház, 2007. április 14. 19:00
Egy bécsi kritikus egyszer a következőket írta: „A zenés színpadnak három műfaja van: opera, operett – és Lehár!” Maga a szerző 76 évesen így vallott műveinek különlegességéről:
Fiatal komponista koromban egyre inkább láttam és éreztem, hogy az operetteket már nem tartják művészetnek, … hanem csak egyszerű szórakozásnak, amelyet úgyis hamar elfeled az ember. Az operett-bárgyúság kifejezés már szállóigévé vált… A színpadon mozgó figurákból hiányzik a szív, a lélek. Elhatároztam, hogy embereket teremtek, akik éppen úgy szeretnek és szenvednek, mint mi”.
 
Ezeket a gondolatokat persze nem kell teljesen komolyan venni. Egyrészt igaza lehet Lehár Ferencnek, hogy az operettek librettója néha kicsit butácska – na de hogy elfelednénk őket? Mert hát tegye a szívére a kezét, aki nem imád néha egy kicsit megmerülni habkönnyű, naiv és romantikus történetekben… Másrészt lehet, hogy Lehár forradalmat akart csinálni a műfajban, de hát azért az ő operettjei sem kalandoznak el drámai mélységekbe – hála istennek! 
 
A Luxemburg grófja is miről szólhatna vajon, ha nem szerelmi bonyodalmakról, álházasságról, szívek közötti akadályokról és kiküzdött boldogságról a végén. Ami igaz a szerző önvallomásából, az az, hogy a lehári operett valóban új életet lehelt a műfajba és hozzájárult ahhoz, hogy a mai napig úgy várja mindenki édes kedvenceinket, mint kisgyerekek a szülinapi tortát. Azt pedig, hogy az egri színpadon lesz szív és lélek, biztosra vehetik a nézők.  
 
További információ: súgó.hu
E.
2007.03.27
|


Fesztiválok

Zsidó Művészeti Napok 2018 Budapest, 2018. május 28. - június 10.

Belvárosi Sörfesztivál 2018 Budapest, 2018. június 6 - 10.

Margó Irodalmi Fesztivál 2018 Budapest, 2018. június 6 - 10.

Múzeumok Éjszakája - Budapest 2018 Budapest, 2018. június 23., szombat

Játék
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer három szomszédos királyság... Longtrellis Királynője (Salma Hayek) mindennél jobban vágyik egy gyermekre, semmilyen áldozattól nem riad vissza ennek érdekében – amikor pedig mágusok tanácsát követve, sötét körülmények között kap egyet, teljesen kisajátítja.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.