Vízbe fojtott bűnök - Jindabyne

est.hu:
8/10
|
olvasói
7/10 (14)
Biztos sokan emlékeznek még a tavaly elhunyt Robert Altman 1993-as filmjére, a Rövidre vágva címűre - annak is egyik rövid részletére, melyben horgászó férfiak a folyóban egy fiatal nő holttestére bukkannak.
A jelenetet Raymond Carver Ennyi sok víz, ilyen közel című novellája ihlette, amely a több párhuzamos cselekményszálból álló Altman-filmnek mindössze az egyik kis epizódját adta; Ray Lawrence, a Lantana - Szövevény rendezője azonban egy egész nagyjátékfilmet készített az amerikai minimalista szerző említett írása alapján. Ugyanakkor a Vízbe fojtott bűnök alkotói is inkább csak kiindulási alapnak használták az elbeszélést, hiszen mind tartalmilag, mind hangulatilag igen sokat tettek hozzá az alapul szolgáló műhöz. 
 
Az egy ausztrál kisvárosba, Jindabyne-ba helyezett cselekmény szerint tehát a szokásos évi horgásztúrán részt vevő négy férfi napokig nem értesíti a rendőrséget a talált tetemről, hanem békésen pecázgatnak a holttest közvetlen közelében. Az erkölcsileg igencsak megkérdőjelezhető cselekedet nemcsak a település lakói és a halott őslakos lány hozzátartozói körében vált ki felháborodást, de valami megváltozik a négy férfi családjának életében is. Elfojtott indulatok, régi sérelmek kerülnek elő, és kiderül, hogy sokkal több minden rejtőzik a felszín alatt, mint egy holttest. Ezenkívül közösség, felelősségvállalás, előítélet problémája is felmerül. Az elmélyült színészi játékkal megjelenített drámai események hátterét pedig a már szinte nyomasztóan gyönyörű ausztrál táj adja. 
fürkész
2007.03.28
|
Jindabyne
ausztrál filmdráma, 123 perc, 2006
Négy ausztrál kisvárosi férfi a hegyekbe indul horgászni, és kikapcsolódásukat az sem zavarhatja meg, hogy egy bennszülött lány hullájára találnak. Szövevényes dráma az emberi kapcsolatok megingásáról.
Rendező:

Ray Lawrence

Forgalmazza: Másképp Alapítvány
Bemutató: 2007. március 29.
(7 kép)


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Filmek a TV-ben
18:10
Pomádé
amerikai zenés film, 1978
18:10
Dr. Hope: Egy asszony nem adja fel 2.
német életrajzi filmdráma, 2009
18:20
Millió dolláros bébi
amerikai filmdráma, 2004
18:40
Pokolfajzat
amerikai akciófilm, 2004
18:45
Cliffhanger - Függő játszma
amerikai akciófilm, 1993
Ma este az Akvárium klubban Adam Naas. Nézzétek csak, ő az új Lenny Kravitz. #adamnaas #koncertajanlo#programajanlo #akvariumklub
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.