A stepfordi feleségek

est.hu:
6/10
|
olvasói
8/10 (17)
Frank Oz rendező – aki eleddig helyeske és felejthető mozik sorát gyártotta a 80-as évektől – az 1975-ben bemutatott azonos című film és Ira Levin elborzasztó pszichoregénye után döntött úgy, hogy mai formában újra vászonra viszi a női emancipáció meghatározó történetét.
Képzeljük csak el a tökéletes mintafeleségek mindig tettre kész hadát, rémisztő és lehervaszthatatlan, hollywoodiasan csillogó mosollyal az arcukon… és most képzeljük el a feminizmus makacs harcából abszolút győztesként kilépő mai harmincas nőt. Szerető férjjel, két csodás lurkóval és mindenekelőtt elképesztő karrierrel, ami vonzza maga után a siker, pénz, csillogás alattomos triumvirát. No de mi történik, ha hősnőnk alól kihúzzuk a talajt? Idegösszeroppanás először is, majd presztízsveszteség, munkanélküliség, házastársi csetepaté a komolyabbik fajtából.
 
Joanna és férje az újrakezdés kecsegtető reményében valahol egészen más vidéken kezdene vadonatúj életet, a tökéletes város pedig, a kies connecticuti Stepford, ahol a kisvárosi idill kézzel markolászható. A házak csillognak, a fű mindenhol méretre vágott, mindenki mosolyog, és persze mindig süt a nap is. A stepfordi feleségek pedig nemük mintapéldányai; hibátlan alakúak, csillogó fogsoruk mindig szem előtt, és folyamatosan férjük kegyeit keresik mindenben. Ez a fajta valószínűtlen tökéletesség Joannában is gyanút kelt, ahogyan az odavetődő New York-i írónőben és homoszexuális építész barátjában is. Hiába, az édes élet üres frázisa már lefutott, és ahol mégis előcsillan valahogy a boldog, nyugodt élet, nem tudjuk nem gyanakvással szemlélni, ami legtöbbször be is bizonyosodik, hogy helyénvaló volt, akárcsak Joanna esetében.
 
Finoman, egyszerűen felépített film, kicsit kevesebbet szándékszik mondani, mint ami a témában eleve benne lenne, de kellemes, szórakoztató darab, és a színészválasztás ügyesen ellensúlyozza a néhol bugyután összedobott forgatókönyv esetlenségeit.  
 
 
 
macsek
2007.04.10
|
The Stepford Wives
amerikai vígjáték, 93 perc, 2004
Ha nem szép egy nő, az a baj, ha szép, az is baj, ha házias és az ágyban is virgonc, az a baj, ha gondolkozik, az pláne baj, Nicole Kidmanből azonban, ha törik, ha szakad, sem lesz tökéletes szőke nő.
Rendező:

Frank Oz

Színész:

Nicole Kidman
(Joanna Eberhart)

Matthew Broderick
(Walter Kresby)

Bette Midler
(Bobbie Markowitz)

Jon Lovitz
(Dave Markowitz)

Christopher Walken
(Mike Wellington)

Glenn Close
(Claire Wellington)

Roger Bart
(Roger Bannister)

David Marshall Grant
(Jerry Harmon)

Robert Stanton
(Ted Van Sant)

Forgalmazza: UIP-Duna Film
(18 kép)


Filmek a TV-ben
H
21
K
22
Sze
23
Cs
24
18:40
Pokolfajzat
amerikai akciófilm, 2004
21:00
Memento
amerikai krimi, 2000
23:25
Viharsziget
amerikai akciófilm, 2010
02:10
A Thomas Crown-ügy
amerikai vígjáték, 1999
03:55
Pain & Gain
amerikai akciófilm, 2013
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
21
K
22
Sze
23
Cs
24
11:25
SpongyaBob Kockanadrág
IX. évad, 202. rész: Kajatöröttek / Csigaposta
11:50
SpongyaBob Kockanadrág
XI. évad, 236. rész: Rendőrt!
12:10
A Thunderman család
I. évad, 103. rész: A bizonyítvány
12:40
A Thunderman család
I. évad, 104. rész: Phoebe kontra Max
13:00
Nicky, Ricky, Dicky és Dawn
III. évad, 323. rész: A négyek betonba öntése
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.