Rochester grófja – Pokoli kéj

est.hu:
6/10
|
Első ránézésre a Rochester grófja – Pokoli kéj a kosztümös kujonkodások kedvelőinek való darab, mely a Sade márki és Casanova mellett háttérbe szoruló, XVII. századi író-költő-botrányhős, John Wilmot, II. Earl of Rochester szexuális kicsapongásainak állít emléket.
Laurence Dunmore első rendezése azonban kifejezetten távol áll a Veszedelmes viszonyok és a hasonló művek világától. A kosztümös filmektől megszokott színpompa helyett szürkés visszafogottság (néha kifejezetten színtelenség) jellemzi, kerek történet helyett pedig széteső dramaturgia. 
 
A Stephen Jeffreys 1994-es színdarabján alapuló mű gyakorlatilag a címszerepet alakító Johnny Depp egyszemélyes parádéja, akinek kisugárzása ugyan ismét az egész filmre rányomja a bélyegét (jellemző beállítás, hogy a pontosan a kép közepére komponált Depp egyenesen belenéz a kamerába), ennek ellenére a Rochester grófja valószínűleg csak kevesek kedvence lesz. 
 
Ennek legfőbb oka, hogy a film cselekménye sokáig egy helyben jár, csak akkor kezd el fejlődni, amikor Wilmot találkozik egy kurvából lett színésznővel, akiből valódi tehetséget akar faragni. A forgatókönyv a gróf orgiáit sem részletezi, inkább szabadszájú bölcselkedésekre és filozofálgatásra megy el a játékidő legnagyobb százaléka. A Rochester grófja csak felvesz szálakat, de hamar elfelejti őket, és ahogy a film végére a főhős testileg és lelkileg egyaránt szétesik, úgy hullik szét maga a mű is. 
 
Akiket azonban nem zavar a töredezett szerkezet és a dramaturgiai hiányosságok, azt könnyen elvarázsolhatja a film képi világa. A bizonytalan, imbolygó kamerakezelés, a háttérben elhelyezett gyertyák eredményezte állandó vibrálás és a maszkolás időnkénti alkalmazása a némafilmekre emlékeztet. Az alakok megvilágítása is kifejezetten expresszionista stílusú, néha pedig szinte csak sejthető, ködös képeket látunk. Stephen Jeffreys forgatókönyvének pedig minden sora költészet, melyben a klasszikus drámákra emlékeztető szóvirágokat olyan mondatok hozzák közelebb a mai közönséghez, mint „Bárkinek beverem, bizony.” vagy „Ne b*szd el, Johnny!”. Az ilyenre szokták mondani, hogy tiszteletre méltó kudarc. 
 
 
Kiadás: 
Magyar Stereo, angol DD 5.1-es hang, angol és magyar felirat. Extraként egy darab eredeti nyelvű előzetes – és egy furcsa anomália: a DVD hátsó borítóján a „korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető” besorolást találjuk, ami vagy azt jelenti, hogy hibás a borító, vagy azt, hogy a Korhatár Bizottság tagjai nem hallották a párpercenként felhangzó P-, B- és F-betűs szavakat, és nem látták a férfiak közt váltott csókot sem (hogy az egyebekről ne is beszéljünk). 
 
The Libertine, 2004 * 109 perc * Fórum Home Entertainment * (0) 
fürkész
2007.04.14
|

Kapcsolódó cikkekFilm premierek

Vad Balaton

magyar természetfilm, 65 perc, 2018

Veszett vidék

ausztrál western, 113 perc, 2017

Senki sem tökéletes

belga-francia vígjáték, 101 perc, 2017

Jönnek a kacsák!

amerikai-kínai animációs film, 91 perc, 2018

Ghostland - A rettegés háza

francia-kanadai horror, 91 perc, 2018

Éjjeli napfény

amerikai romantikus filmdráma, 90 perc, 2018
Játék
Amikor három szülő rájön, hogy a lányaik paktumot kötöttek, mely szerint el fogják veszteni a szüzességüket az érettségi banketten, titkos, egy éjszakás akciót terveznek a tinik tervének meghiúsítására.
Filmek a TV-ben
H
16
K
17
Sze
18
Cs
19
20:30
A hegedűtanár
brazil zenés filmdráma, 2015 (feliratos)
21:00
Nincs kiút
amerikai thriller, 1987
21:00
21:00
Démonok között
amerikai thriller, 2013
21:00
Mystery Men - Különleges hősök
amerikai akcióvígjáték, 1999
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.