Rochester grófja – Pokoli kéj

est.hu:
6/10
|
Első ránézésre a Rochester grófja – Pokoli kéj a kosztümös kujonkodások kedvelőinek való darab, mely a Sade márki és Casanova mellett háttérbe szoruló, XVII. századi író-költő-botrányhős, John Wilmot, II. Earl of Rochester szexuális kicsapongásainak állít emléket.
Laurence Dunmore első rendezése azonban kifejezetten távol áll a Veszedelmes viszonyok és a hasonló művek világától. A kosztümös filmektől megszokott színpompa helyett szürkés visszafogottság (néha kifejezetten színtelenség) jellemzi, kerek történet helyett pedig széteső dramaturgia. 
 
A Stephen Jeffreys 1994-es színdarabján alapuló mű gyakorlatilag a címszerepet alakító Johnny Depp egyszemélyes parádéja, akinek kisugárzása ugyan ismét az egész filmre rányomja a bélyegét (jellemző beállítás, hogy a pontosan a kép közepére komponált Depp egyenesen belenéz a kamerába), ennek ellenére a Rochester grófja valószínűleg csak kevesek kedvence lesz. 
 
Ennek legfőbb oka, hogy a film cselekménye sokáig egy helyben jár, csak akkor kezd el fejlődni, amikor Wilmot találkozik egy kurvából lett színésznővel, akiből valódi tehetséget akar faragni. A forgatókönyv a gróf orgiáit sem részletezi, inkább szabadszájú bölcselkedésekre és filozofálgatásra megy el a játékidő legnagyobb százaléka. A Rochester grófja csak felvesz szálakat, de hamar elfelejti őket, és ahogy a film végére a főhős testileg és lelkileg egyaránt szétesik, úgy hullik szét maga a mű is. 
 
Akiket azonban nem zavar a töredezett szerkezet és a dramaturgiai hiányosságok, azt könnyen elvarázsolhatja a film képi világa. A bizonytalan, imbolygó kamerakezelés, a háttérben elhelyezett gyertyák eredményezte állandó vibrálás és a maszkolás időnkénti alkalmazása a némafilmekre emlékeztet. Az alakok megvilágítása is kifejezetten expresszionista stílusú, néha pedig szinte csak sejthető, ködös képeket látunk. Stephen Jeffreys forgatókönyvének pedig minden sora költészet, melyben a klasszikus drámákra emlékeztető szóvirágokat olyan mondatok hozzák közelebb a mai közönséghez, mint „Bárkinek beverem, bizony.” vagy „Ne b*szd el, Johnny!”. Az ilyenre szokták mondani, hogy tiszteletre méltó kudarc. 
 
 
Kiadás: 
Magyar Stereo, angol DD 5.1-es hang, angol és magyar felirat. Extraként egy darab eredeti nyelvű előzetes – és egy furcsa anomália: a DVD hátsó borítóján a „korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető” besorolást találjuk, ami vagy azt jelenti, hogy hibás a borító, vagy azt, hogy a Korhatár Bizottság tagjai nem hallották a párpercenként felhangzó P-, B- és F-betűs szavakat, és nem látták a férfiak közt váltott csókot sem (hogy az egyebekről ne is beszéljünk). 
 
The Libertine, 2004 * 109 perc * Fórum Home Entertainment * (0) 
fürkész
2007.04.14
|

Kapcsolódó cikkekFilm premierek

Éjszakai játék

amerikai vígjáték, 90 perc, 2018

A víz érintése

amerikai-kanadai kalandfilm, 123 perc, 2017

A Pentagon titkai

amerikai történelmi dráma, 115 perc, 2017
Játék
Varázslatos élményben lehet része azoknak, akik március 2. és 4. között a Homoktövis utcai Vasas Jégcentrumba (volt Jégpalota) látogatnak, itt kerül ugyanis megrendezésre a Budapest Kupa nemzetközi szinkronkorcsolyázó verseny.
Filmek a TV-ben
H
19
K
20
Sze
21
Cs
22
18:05
Fanny utazása
francia filmdráma, 2016
18:05
Én, a kém
amerikai akcióvígjáték, 2002
18:10
Brewster milliói
amerikai vígjáték, 1985
18:25
Csendes szív
izraeli filmdráma, 2016 (feliratos)
18:40
Fekete dicsőség
amerikai dráma, 2006
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.