Kedvenc helyek

Nagy Balázs: Sírontúli melódiák – Az extrém metal három évtizede

A honi könnyűzenei könyvpiac mostoha helyzetében a metál duplán is hátrányt szenved, az utóbbi években alig foglalkozott kiadvány a legkeményebb zenei stílus képviselőivel. Ebből a szempontból a Sírontúli melódiák égető hiányt pótol, segítségével a nemzetközi metál iránt érdeklődők átfogó képet kaphatnak a műfaj alakulásának elmúlt közel harminc évéről.
A könyv alcíme az extrém metál alakulásának bemutatását ígéri, de a kötetet forgatva hamar kiderül, hogy az elmúlt három évtizedben a metál minden ágazata kiérdemli az extrém címkét, ugyanis csak hosszas bogarászással találhatnánk olyan fontosabb zenekart a műfajból, amely nem szerepel a kiadványban. Az irányzat születése, a klasszikus heavy metal csak vázlatosan kerül szóba, a Kezdetek című fejezet pár oldallal elintézi a legfontosabb elődöket, majd következik az öt fő alműfaj boncolgatása, a thrash, death, black, doom és power metal alakulásának kronologikus bemutatása (napjaink modern metálja csak néhány utalást érdemelt). Azok a fontos együttesek, amelyek sehová sem fértek be, végül az Akikre nincs szó elnevezésű fejezetbe száműzettek.  
 
A fekete-fehér fotókkal gazdagon illusztrált könyvben az oldalankénti három hasábból kettőt foglal el a törzsszöveg, a szélső hasábban pedig a (sajnos néhol gyenge minőségű, ráadásul a szöveggel sem mindig szinkronban lévő) képek mellett a szövegmagyarázatok kaptak helyet. A kiadvány szórakoztató értéke elhanyagolható (a kötet legvégén a Rock balhék elnevezésű fejezet valamelyest pótolja ezt a hiányt), inkább lexikális ismereteket próbál bővíteni, vállalását azonban maximálisan teljesíti: a huszonéves szerző hatalmas mennyiségű információ- és adathalmazt tár az olvasók elé, több száz zenekarral és lemezzel, a kiválasztott stílusok és a legfontosabb történések teljes mélységű bemutatásával – s egy árnyalatnyi szubjektivitással. 
 
 
( Irigal Kiadó, 216 oldal, 2990 Ft )
Bokor Péter
2007.04.17
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.