Umberto Eco: Loana királynő titokzatos tüze

A XIV. könyvfesztivál díszvendégeként hazánkban járt Eco-nak a Rózsa neve hozta meg a világhírt, s ha minden igaz, a magyar nyelven most megjelent Loana királynő titokzatos tüze lesz az utolsó regénye.
Umberto Eco legújabb művének főhőse Yambo, a hatvanéves antikvárius, aki minden eddigi karakternél jobban hasonlít szerzőjére. Egy milánói kórházban ébredve Yambónak azzal kell szembesülnie, hogy bár tudja, ki volt Napóleon vagy Julius Caesar, saját magáról semmilyen emléke sincsen. Amikor egy Mickey Mouse-kép különös asszociációkat ébreszt benne, felesége javaslatára főhősünk elvonul a család vidéki birtokára, Solarába, ahol gyermekkorát töltötte, hogy a relikviáktól hemzsegő házban rájöjjön, ki is ő valójában. Yambo ész nélkül kezdi habzsolni gyerekkorának könyveit és lemezeit, de az eredménytelenség szisztematikusabb kutatásra kényszeríti. 
 
Eco ötödik könyve képes regény, azaz a szöveget cigarettásdobozok képei, képregény- és mesekönyv borítók illusztrálják - mind a harmincas-negyvenes évekből. De a kép itt több mint illusztráció: Yambo legfontosabb segítsége énkeresésében. Eco valójában a képekhez rendeli a szöveget, és Yambo is a képekről asszociál szavakra, emlékfoszlányokra. Ami pedig a regény második felében kirajzolódik, az a második világháborús Olaszország képe - melyre - legyünk őszinték- mi magyarok Ecóval és az ő olasz generációjával szemben nem gondolunk nosztalgiával, de legalább újabb kirándulást tehetünk -az író szavaival élve- a fikció erdejében, s Yambóval együtt mi is átélhetjük, hogyan (nem) lehet gyerekként feldolgozni egy háborút.  
 
 
Nina
2007.04.20
|

Kapcsolódó cikkekKorszakkincsek 11=12.
Esztergom, Duna Múzeum, 2019. szeptember 18. - 2025. december 31.

Dobokay Máté: Denzitás.
Budapest, acb Attachment, szeptember 20. - október 24.

Arccal a zene felé - S.Varga Ilona kiállítása.
Budapest, KlauzálHáz, szeptember 20. - október 13.

Játék
Cinke igazán jó gyerek: nem zavarja a szüleit, akik nagyon elfoglaltak, és mindent megadnak neki ...
Ma kerül a lelőhelyekre, tonnányi őszi programmal (és egy Brad Pitt interjúval!!!) Játékunk is folytatódik: fotózkodj Pesti Esttel, használd a #pestiestles hashtaget, és mi belépőjegyeket adunk.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.