Kedvenc helyek

Elton John: Rocket Man – The Definitive Hits

est.hu:
8/10
|
olvasói
6/10 (8)
(Mercury / Universal)

Elton Johnnak néhány éve jelent meg egy kétlemezes ultimate válogatásalbuma (Greatest Hits 1970-2002), és azóta csak két sorlemezt adott ki (Peachtree Road – 2004, The Captain & The Kid – 2006), de most, hogy 2007. március 25-én betöltötte a hatvanat, tisztelgésül mégis kapott egy újabb – ezúttal szimpla – gyűjteményt. Mellesleg nem jött rosszul: akik a lényegre kíváncsiak azoknak ez a hetvenvalahány perc (majdnem) tökéletes lehet.
Mivelhogy teljes karriert átfogó egylemezes Elton John-válogatáslemez nincsen forgalomban, még létjogosultsága is van az ünnepi kiadványnak, mely a világ különböző tájain mindenhol egy kissé a helyhez igazított verzióban jelent meg (az Egyesült Államokban még a címe is más lett: Rocket Man – Number Ones). Ebben az is szerepet játszott, hogy igyekeztek Elton összes listavezető dalát feltenni a kollekcióra, értelemszerűen itt eltérések voltak az egyes országok között (a pufók zongorista-énekes Amerikában volt a legnagyobb sztár, ott különböző listákon egy tucat dala volt első). Jó ízlésről tanúskodik, hogy a Diana hercegnő temetésére újra elővett 1973-as Candle In The Wind sehol sem 1997-es verziójában szerepel (ami mellesleg listavezető volt), érthetetlen viszont, hogy sem az európai, sem a brit kiadáson nincs rajta a Kiki Dee-vel közös Don’t Go Breaking My Heart, pedig ez a csak kislemezen megjelent remek soul-pop dal volt Elton első No.1 slágere Nagy-Britanniában. Ezt leszámítva a legnagyobb slágerek mind helyet kaptak, sőt akár mondhatjuk úgy is, hogy a legjobb dalai itt vannak, hiszen nagyon helyesen a hetvenes évek első felében keletkezett klasszikus gyöngyszemek uralják a válogatást (azt pedig már írtuk, hogy melyik hat-hét korai Elton John-nagylemezt érdemes teljes egészében is beszerezni). Az azért eléggé beszédes, hogy Elton 1974-ben kiadott első Greatest Hits albumának tíz számából nyolc itt is szerepel – művészileg ő tényleg akkor volt a csúcson. Abból az időszakból itt van még a viszonylag ritka – szintén csak kislemezen kiadott – Philadelphia Freedom (ez is simán lehetne mai Scissor Sisters-dal!) és az 1976-os korszakzáró Sorry Seems To Be The Hardest Word.
 
Az azóta eltelt harminc évet öt dal képviseli, az 1983-as Too Low For Zero albumot mindjárt kettő is (I Guess That’s Why They Call It The Blues, I’m Still Standing), az 1989-es Sacrifice túl nagy sláger volt, hogy lemaradhatott volna, és az XXI. századi termésből beválogatott két dal (a 2001-es I Want Love és a 2006-os Tinderbox) is szépen illeszkedik ebbe a döntően balladisztikus, zongoraközpontú slágercsokorba. Az 1988-as I Don't Wanna Go On With You Like That sajnos ezen a mostani válogatáson sem szerepel (már a 2002-es dupla Greatest Hitsről is furamód hiányzott), a legutóbbi évek terméséből az This Train Don't Stop There Anymore-t hiányolhatjuk, a nálunk kapható verzióról pedig – a brit kiadással szemben – lemaradt a 2003-ban leporolt (eredetileg 1979-ben született) funkos Are You Ready For Love, ami igazán dögös darab, érdemes utánajárni.

Dömötör Endre
2007.04.30
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.