Régimódi történet

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (18)
A Szabó Magda regényéből készült hatrészes tévéfilmsorozat – melyet a Magyar Televízió tűzött műsorra – 2006 karácsonya és szilvesztere között rekord nézettséget produkált. A Bereményi Géza rendezte adaptáció (és DVD-megjelenése) többszörösen is öröm a nézők számára.
Az utóbbi közel húsz évben ünnepnapnak számít, ha egyáltalán készül egy magyar tévéfilmsorozat, Bereményi Géza – aki korábban már a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban megrendezte a Régimódi történet színdarab változatát – ráadásul a Szabó Magda-regényhez méltó munkát végzett: ha csak néhány szóval kellene jellemezni, műve igényes, minőségi darab. 
 
Mivel a regényeredeti bonyolult szerkezetű, a szabályos időrend helyett az emberi elme, az emlékezés logikáját követő cselekménye tökéletes hűséggel egy filmsorozat formájában megvalósíthatatlan, a Jablonczay és Rickl család történetét saját édesanyja figuráján keresztül vizsgáló Szabó Magda-mű a sorozatban szabályos családi krónika lett, amely a XIX. század második felétől a XX. század elejéig követi egy egyszerre tipikus és különleges magyar család (az okos debreceni kalmárlány, Rickl Mária és a könnyelmű dzsentri, Jablonczay Kálmán, továbbá felmenőinek és leszármazottainak) több generáción át tartó sorsát. 
 
Aki azonban meg tudja emészteni a regényen végrehajtott nagyobb változtatásokat (eltolódnak az arányok, egyszerűsödik a szerkezet, figurák maradnak ki), és szuverén, egy másik médium nyelvén megvalósított műként tekint a tévéfilmsorozatra, annak számára ez a Régimódi történet is nagyon sokat adhat (annak pedig különösen, aki majd csak eztán, a sorozat hatására fogja elolvasni a művet). 
 
Érdekfeszítő meseszövésével (az egyik forgatókönyvíró maga Szabó Magda volt!), erős és alaposan kidolgozott – elsősorban női – hőseivel a minisorozat egyszerűen magával ragad, és csakugyan a képernyő elé szegez újra és újra. Kardos Sándor operatőr merész, már-már nagyjátékfilmes megoldásokkal (gyönyörű fény-árnyék játékok, extrém szögek, szemszögbeállítás, alsó és felső gépállások, a tükrök és keretek kreatív használata, kézikamerás megoldások stb.) nyűgözi le a nézőt, s a Régimódi történetben ezenkívül – a régi vágású tévéfilmekhez hasonlóan – még a legkisebb szerepekben is a legjobb színészek nagyszerű alakításait csodálhatjuk meg. 
 
Ha a Bereményi-féle Régimódi történet nem is lesz talán olyan legendás, mint a Szabó Magda másik fontos regénye alapján készült Abigél, a nagy sikerre való tekintettel biztos viszontlátjuk még a tévéképernyőn – de addig is érdemes lesz beszerezni DVD-n is. 
 
 
Kiadás: 
A díszdobozban, két korongon megjelent sorozat extrái közt fotógalérián kívül egy közel félórás werkfilmet találunk (melyben az alkotók nemcsak a szokásos tiszteletköröket róják, hanem értelmezik is a művet és szerepüket), továbbá egy Soós Péter-kisfilmet, amely Szabó Magda Nenő című novellájából készült, és talán nem olyan sikerült, de – további adalékként családhoz, összetartáshoz, élethez, halálhoz – abszolút helye van a lemezen. Sajnos a sztereó hang sokszor nem a legjobb. 
 
Régimódi történet, 2006 * 6-szor 50 perc * Mokép * (12) 
fürkész
2007.04.28
|

Linkek


Kapcsolódó cikkek

(6 kép)


Film premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
18:10
Bazi nagy amcsi lagzi
amerikai vígjáték, 2004
18:15
Robin Hood, a tolvajok fejedelme
amerikai kalandfilm, 1991
18:20
A tanítónő
amerikai film, 2018
18:40
Kísértés két szólamban
amerikai vígjáték, 2003
18:50
Az árnyéktalan rúgás mestere
kínai kungfufilm, 2016
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.