Régimódi történet

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (18)
A Szabó Magda regényéből készült hatrészes tévéfilmsorozat – melyet a Magyar Televízió tűzött műsorra – 2006 karácsonya és szilvesztere között rekord nézettséget produkált. A Bereményi Géza rendezte adaptáció (és DVD-megjelenése) többszörösen is öröm a nézők számára.
Az utóbbi közel húsz évben ünnepnapnak számít, ha egyáltalán készül egy magyar tévéfilmsorozat, Bereményi Géza – aki korábban már a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban megrendezte a Régimódi történet színdarab változatát – ráadásul a Szabó Magda-regényhez méltó munkát végzett: ha csak néhány szóval kellene jellemezni, műve igényes, minőségi darab. 
 
Mivel a regényeredeti bonyolult szerkezetű, a szabályos időrend helyett az emberi elme, az emlékezés logikáját követő cselekménye tökéletes hűséggel egy filmsorozat formájában megvalósíthatatlan, a Jablonczay és Rickl család történetét saját édesanyja figuráján keresztül vizsgáló Szabó Magda-mű a sorozatban szabályos családi krónika lett, amely a XIX. század második felétől a XX. század elejéig követi egy egyszerre tipikus és különleges magyar család (az okos debreceni kalmárlány, Rickl Mária és a könnyelmű dzsentri, Jablonczay Kálmán, továbbá felmenőinek és leszármazottainak) több generáción át tartó sorsát. 
 
Aki azonban meg tudja emészteni a regényen végrehajtott nagyobb változtatásokat (eltolódnak az arányok, egyszerűsödik a szerkezet, figurák maradnak ki), és szuverén, egy másik médium nyelvén megvalósított műként tekint a tévéfilmsorozatra, annak számára ez a Régimódi történet is nagyon sokat adhat (annak pedig különösen, aki majd csak eztán, a sorozat hatására fogja elolvasni a művet). 
 
Érdekfeszítő meseszövésével (az egyik forgatókönyvíró maga Szabó Magda volt!), erős és alaposan kidolgozott – elsősorban női – hőseivel a minisorozat egyszerűen magával ragad, és csakugyan a képernyő elé szegez újra és újra. Kardos Sándor operatőr merész, már-már nagyjátékfilmes megoldásokkal (gyönyörű fény-árnyék játékok, extrém szögek, szemszögbeállítás, alsó és felső gépállások, a tükrök és keretek kreatív használata, kézikamerás megoldások stb.) nyűgözi le a nézőt, s a Régimódi történetben ezenkívül – a régi vágású tévéfilmekhez hasonlóan – még a legkisebb szerepekben is a legjobb színészek nagyszerű alakításait csodálhatjuk meg. 
 
Ha a Bereményi-féle Régimódi történet nem is lesz talán olyan legendás, mint a Szabó Magda másik fontos regénye alapján készült Abigél, a nagy sikerre való tekintettel biztos viszontlátjuk még a tévéképernyőn – de addig is érdemes lesz beszerezni DVD-n is. 
 
 
Kiadás: 
A díszdobozban, két korongon megjelent sorozat extrái közt fotógalérián kívül egy közel félórás werkfilmet találunk (melyben az alkotók nemcsak a szokásos tiszteletköröket róják, hanem értelmezik is a művet és szerepüket), továbbá egy Soós Péter-kisfilmet, amely Szabó Magda Nenő című novellájából készült, és talán nem olyan sikerült, de – további adalékként családhoz, összetartáshoz, élethez, halálhoz – abszolút helye van a lemezen. Sajnos a sztereó hang sokszor nem a legjobb. 
 
Régimódi történet, 2006 * 6-szor 50 perc * Mokép * (12) 
fürkész
2007.04.28
|

Linkek


Kapcsolódó cikkek

(6 kép)


Film premierek

Ugye boldog vagy?

német vígjáték, 80 perc, 2019

Jó srácok

amerikai vígjáték, 95 perc, 2019

Volt egyszer egy… Hollywood

amerikai szatíra, 161 perc, 2019
Játék
Patrick deWitt nagysikerű regényéből készült ez a különleges hangulatú western, melyben egy testvérpár, Eli (Joaquin Phoenix) és Charlie Sisters (John C. Reilly) azt a megbízatást kapja, hogy végezzenek egy aranyásóval, aki meglopta főnöküket.
Filmek a TV-ben
H
12
K
13
Sze
14
Cs
15
P
16
18:10
Tökös szerelem
amerikai-kanadai Komédia, 2015
18:20
Alfa
amerikai kalandfilm, 2018
18:20
Elvarázsolt kastély
amerikai vígjáték, 2003
18:25
A párizsi vonat
amerikai film, 2018
18:30
Fák jú Tanár úr! 2.
német vígjáték, 2015
Fronton innen, fronton túl. Az első világháborúrol mindent a hosszú hétvégén Szentendrén a Skanzenben. @szentendreiskanzen . . . #frontoninnen #háború #kiallitasajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.