Jelszó: a papír kékre vált

est.hu:
7/10
|
olvasói
4/10 (4)
Szép és hasznos dolog, ha egy ország tisztán és elfogulatlanul látja saját közelmúltját, és úgy tűnik, hogy a románoknak ez sokkal jobban megy, mint nekünk, mindent túllihegő magyaroknak!
Radu Muntean a román rendszerváltás napjaiba visz minket vissza, a káosz, a rémhírek és a bizonytalan felszabadultság óráiba. Filmjének első percében tanúi lehetünk annak, hogyan kaszál le egy úttorlasznál egy katonai egység néhány békésen cigarettázó milicistát - majd gyors váltással az előző éjszaka, 1989. december 22. eseményeit ismerhetjük meg. A balsorsú belügyes alakulat egy páncélautóban járőrözik a külvárosban, amikor hírét veszik, hogy „terroristák” támadják a felkelők által tartott tévészékházat. A szakadozó rádióadásból nem tudják, hogy mi is történik pontosan, de sejteni lehet, hogy a gyűlölt Ceausescu-rezsimnek hamarosan vége, és az egyik kiskatona elszökik, hogy a felkelők oldalára álljon - bajtársai pedig kötelességtudatból keresésére indulnak.
 
Costi közlegény kalandjai során egyre kuszább és abszurdabb helyzetekbe keveredik - ami talán komikusnak is hatna, ha nem tudnánk, mi lesz a történet vége. És a rendező nem akar nagyot mondani, politikai parabolákat vagy társadalmi kór- és körképet felállítani, beéri azzal, hogy minden pátosztól mentesen, szinte minimalista módon bemutassa, hogy azon az egyszerre véres és felemelő napon milyen emberek harcoltak az utcán - merthogy konkrétan megtörtént esetről van itt szó. Nincs itt jobbos, balos vagy liberális, csak összezavarodott, bátor és gyáva emberek! 
 
 
Vízer
2007.05.02
|
Hârtia va fi albastră
román filmdráma, 95 perc, 2006
A romániai forradalom estéjén egy belügyi járőr egyik kiskatonája megszökik, hogy a felkelőkhöz csatlakozzon, csakhogy az ál- és rémhírek közt nem tudni, ki melyik oldalon és miért harcol.
rendező:

Radu Muntean

Forgalmazza: Másképp Alapítvány
Bemutató: 2007. május 10.
(11 kép)


Film premierek

Fájdalom és dicsőség

spanyol filmdráma, 113 perc, 2019

Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány

amerikai thriller, 108 perc, 2019

Aladdin

amerikai kalandfilm, 128 perc, 2019

A gyermek

ír horror, 90 perc, 2019
Játék
A világhírű zongoraművész, a Liszt-díjas Farkas Gábor legújabb, a Hungaroton gondozásában megjelent lemezének anyagát mutatja be szerda esti koncertjén.
Filmek a TV-ben
18:10
Cecelia Ahern: Két lépés a menny
német romantikus film, 2013
18:25
Tapló Télapó
amerikai vígjáték, 2003
18:30
A szerencse háza
amerikai krimivígjáték, 2017
18:40
Pókerarcok
amerikai filmdráma, 1998
18:50
Ramona és Beezus
amerikai családi film, 2010
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.