Jelszó: a papír kékre vált

est.hu:
7/10
|
olvasói
4/10 (4)
Szép és hasznos dolog, ha egy ország tisztán és elfogulatlanul látja saját közelmúltját, és úgy tűnik, hogy a románoknak ez sokkal jobban megy, mint nekünk, mindent túllihegő magyaroknak!
Radu Muntean a román rendszerváltás napjaiba visz minket vissza, a káosz, a rémhírek és a bizonytalan felszabadultság óráiba. Filmjének első percében tanúi lehetünk annak, hogyan kaszál le egy úttorlasznál egy katonai egység néhány békésen cigarettázó milicistát - majd gyors váltással az előző éjszaka, 1989. december 22. eseményeit ismerhetjük meg. A balsorsú belügyes alakulat egy páncélautóban járőrözik a külvárosban, amikor hírét veszik, hogy „terroristák” támadják a felkelők által tartott tévészékházat. A szakadozó rádióadásból nem tudják, hogy mi is történik pontosan, de sejteni lehet, hogy a gyűlölt Ceausescu-rezsimnek hamarosan vége, és az egyik kiskatona elszökik, hogy a felkelők oldalára álljon - bajtársai pedig kötelességtudatból keresésére indulnak.
 
Costi közlegény kalandjai során egyre kuszább és abszurdabb helyzetekbe keveredik - ami talán komikusnak is hatna, ha nem tudnánk, mi lesz a történet vége. És a rendező nem akar nagyot mondani, politikai parabolákat vagy társadalmi kór- és körképet felállítani, beéri azzal, hogy minden pátosztól mentesen, szinte minimalista módon bemutassa, hogy azon az egyszerre véres és felemelő napon milyen emberek harcoltak az utcán - merthogy konkrétan megtörtént esetről van itt szó. Nincs itt jobbos, balos vagy liberális, csak összezavarodott, bátor és gyáva emberek! 
 
 
Vízer
2007.05.02
|
Hârtia va fi albastră
román filmdráma, 95 perc, 2006
A romániai forradalom estéjén egy belügyi járőr egyik kiskatonája megszökik, hogy a felkelőkhöz csatlakozzon, csakhogy az ál- és rémhírek közt nem tudni, ki melyik oldalon és miért harcol.
rendező:

Radu Muntean

Forgalmazza: Másképp Alapítvány
Bemutató: 2007. május 10.
(11 kép)


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Filmek a TV-ben
22:55
A jó, a rossz és a furcsa
dél-koreai kalandfilm, 2008
23:00
A csontember
amerikai thriller, 1999
23:00
Dredd
amerikai akciófilm, 2012
23:10
A hódkóros
amerikai dráma, 2011
23:15
Sírok között
amerikai filmdráma, 2014
Ma este az Akvárium klubban Adam Naas. Nézzétek csak, ő az új Lenny Kravitz. #adamnaas #koncertajanlo#programajanlo #akvariumklub
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.