Balkán tematikus nap a Duna Televízióban

2007. május 11., péntek
A Balkán… Vadregény vagy vérontás? Hagyomány vagy szilaj lendület? Mentalitás vagy földrajzi fogalom? Vajon mennyire ismerjük Európának ezt az izgalmas szegletét? A Duna Televízió május 11-én, a Balkán-napon festői, ám be nem hódolt tájakra kalauzolja a nézőt: a világtól a minap még hermetikusan elzárt Albániába, a népszerű Görögországba, a Duna-delta vidékére.
Itt, a Balkánon, a tőszomszédságunkban nemrég még patakokban folyt a vér: országok szakadtak szét, és újak születnek még napjainkban is.
 
Lebilincselő dokumentumfilmekkel, műsorainkban (Reggel, Világunk, Kikötő extra) avatott szakértőkkel várjuk nézőinket, ráadásként pedig a nálunk szinte ismeretlen Di Grine Kuzine együttes, a klezmer és a balkán combo zene képviselője mutatkozik be. A hipnotikus ritmusú zenei alapot a gyönyörű melódiák végtelen tárháza egészíti ki. Az együttes egyedi, mással össze nem téveszthető nyelvezetet alkotott. Koncertjüket zenei csemegére vágyó nézőknek ajánljuk!  
 
Az est zárásaként vetítjük Emir Kusturica (Cigányok ideje, Underground, Macska-jaj), a nagy balkáni mágus legutolsó művét, a César-díjas és cannes-i Arany Pálmára jelölt Az élet egy csoda című filmjét. Az alkotás 1992-ben játszódik, Boszniában. Luka, a Belgrádban élő szerb mérnök egyszer csak fogja operaénekes feleségét, Jadrankát, és tehetséges focista fiát, Milost, és leköltözteti a családot a semmi közepére, egy kis faluba. Az a terve, hogy egy olyan vasútvonalat építsen, amely összeköti Szerbiát Horvátországgal, turistaparadicsommá változtatva így a vidéket. A tájat színesítik a faluban élő vérbő karakterek, akik bármikor készek a mulatozásra, Jadranka pedig – bár porallergiában szenved – bármikor kész operát énekelni. Szinte mindenki vak, és nem érzékeli a közeledő háború szelét. Így amikor az mégis bekopog az ajtajukon, eluralkodik a káosz. Milost behívják a hadseregbe, és szinte azonnal túszul is esik, Jadranka pedig lelép egy magyar zenésszel. A katonák egy muszlin nőt hoznak Lukának, legyen ő a túsza, hogy kicserélhesse majd a fiára. A környezetében egyedül Luka képtelen udvariatlan lenni a tússzal, végül még egymásba is szeretnek, ezzel komplikálva a túszcserét. 
 
Részletes program:  
 
Duna TV, május 11.
 
14:00 Húszévesek Európában: Tirana 
14:30 A Duna – Utazás ínyenceknek: A Duna-delta 
15:00 Európa csodái madártávlatból – Görögország 
16:55 Di Grine Kuzine – koncertfilm 
22:20 Az élet egy csoda  
2007.05.09
|


Filmek a TV-ben
H
15
K
16
Sze
17
18:20
Tomb Raider
amerikai-angol-japán-német akciófilm, 2001
18:40
Egy tisztességes ember
francia filmdráma, 2015 (feliratos)
18:40
Vissza a jövőbe 3
amerikai családi film, 1990
18:45
A John Malkovich menet
amerikai vígjáték, 1999
18:50
Largo Winch - Az örökös
francia kalandfilm, 2008
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
15
K
16
Sze
17
10:44
VilágegyeTEm
I. évad, 18. rész
10:45
SpongyaBob KockaNadrág
VIII. évad, 153. rész
10:46
Ruff Ruff, Tweet és Dave
I. évad, 18. rész
10:49
Tini titánok, harcra fel!
2013, 272. rész: Férfiember
10:50
Mekk Elek az ezermester
magyar bábfilmsorozat, A szamárkenyérfa
Játék
Az Én, Tonya a kilencvenes évek egyik legnagyobb amerikai médiabotrányának szatirikus feldolgozása, amelyet humorában mások mellett a Fargóhoz hasonlítanak. A film két színésznő, Margot Robbie és Allison Janney jutalomjátéka, akik egyértelműen Oscar-jelölésre is esélyesek.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.