Balkán tematikus nap a Duna Televízióban

2007. május 11., péntek
A Balkán… Vadregény vagy vérontás? Hagyomány vagy szilaj lendület? Mentalitás vagy földrajzi fogalom? Vajon mennyire ismerjük Európának ezt az izgalmas szegletét? A Duna Televízió május 11-én, a Balkán-napon festői, ám be nem hódolt tájakra kalauzolja a nézőt: a világtól a minap még hermetikusan elzárt Albániába, a népszerű Görögországba, a Duna-delta vidékére.
Itt, a Balkánon, a tőszomszédságunkban nemrég még patakokban folyt a vér: országok szakadtak szét, és újak születnek még napjainkban is.
 
Lebilincselő dokumentumfilmekkel, műsorainkban (Reggel, Világunk, Kikötő extra) avatott szakértőkkel várjuk nézőinket, ráadásként pedig a nálunk szinte ismeretlen Di Grine Kuzine együttes, a klezmer és a balkán combo zene képviselője mutatkozik be. A hipnotikus ritmusú zenei alapot a gyönyörű melódiák végtelen tárháza egészíti ki. Az együttes egyedi, mással össze nem téveszthető nyelvezetet alkotott. Koncertjüket zenei csemegére vágyó nézőknek ajánljuk!  
 
Az est zárásaként vetítjük Emir Kusturica (Cigányok ideje, Underground, Macska-jaj), a nagy balkáni mágus legutolsó művét, a César-díjas és cannes-i Arany Pálmára jelölt Az élet egy csoda című filmjét. Az alkotás 1992-ben játszódik, Boszniában. Luka, a Belgrádban élő szerb mérnök egyszer csak fogja operaénekes feleségét, Jadrankát, és tehetséges focista fiát, Milost, és leköltözteti a családot a semmi közepére, egy kis faluba. Az a terve, hogy egy olyan vasútvonalat építsen, amely összeköti Szerbiát Horvátországgal, turistaparadicsommá változtatva így a vidéket. A tájat színesítik a faluban élő vérbő karakterek, akik bármikor készek a mulatozásra, Jadranka pedig – bár porallergiában szenved – bármikor kész operát énekelni. Szinte mindenki vak, és nem érzékeli a közeledő háború szelét. Így amikor az mégis bekopog az ajtajukon, eluralkodik a káosz. Milost behívják a hadseregbe, és szinte azonnal túszul is esik, Jadranka pedig lelép egy magyar zenésszel. A katonák egy muszlin nőt hoznak Lukának, legyen ő a túsza, hogy kicserélhesse majd a fiára. A környezetében egyedül Luka képtelen udvariatlan lenni a tússzal, végül még egymásba is szeretnek, ezzel komplikálva a túszcserét. 
 
Részletes program:  
 
Duna TV, május 11.
 
14:00 Húszévesek Európában: Tirana 
14:30 A Duna – Utazás ínyenceknek: A Duna-delta 
15:00 Európa csodái madártávlatból – Görögország 
16:55 Di Grine Kuzine – koncertfilm 
22:20 Az élet egy csoda  
2007.05.09
|


Filmek a TV-ben
20:50
Nincs kiút
amerikai thriller, 1987
21:00
Szerelem és semmi más
amerikai vígjáték, 1996
21:00
Kiképzés
amerikai krimi, 2001
21:00
Törvényre törve
amerikai akciófilm, 1991
21:00
Ilyen még nem volt
amerikai vígjáték, 2006
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
20:49
Noksu
I. évad, 17. rész
20:54
Nyuszipoly
2016, 10. rész: Egérfogó
20:55
Dot
I. évad, 7. rész
21:00
Gumball csodálatos világa
2011, 462. rész: Az allergia
21:07
Dot
I. évad, 8. rész
Játék
Thomas Webb (Callum Turner) jómódú család gyermeke, aki véletlenül megtudja, szülei házassága közel sem olyan idilli, mint képzelte: apja (Pierce Brosnan) egy fiatalabb nővel (Kate Beckinsale) csalja a feleségét.
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.