Péter Nyúl szülőanyja a filmvásznon

Hamarosan hazánkban is bemutatják azt a filmet, amely a Nyúl Péter-mesék megalkotójának, Beatrix Potternek az életéről szól – a főszerepben Renée Zellwegerrel.
1893-ban jelent meg az első Nyúl Péter-mese, amely folytatásaival együtt az évtizedek során bejárta az egész világot: 30 nyelven, 80 millió példányban fogyott. Készült belőle mesefilm és animációs sorozat, ám a keretben mozgó figurák szülőanyjának, Beatrix Potternek megismeréséig több mint egy évszázadot kellett várnunk. 
 
Chris Noonan rendező (Babe) most Renée Zellwegerrel és Ewan McGregorral elhozza nekünk a nagy mesélő történetét. Az angol-amerikai romantikus film páratlan korrajz a XX. század elejének Angliájáról. 
 
Miss Potter igazi multitálentum volt, vonzotta a természettudomány, a festészet és mindeközben lelkes természetvédőként is helytállt. Ám olyan korban élt, amikor mindenki azt várta egy nőtől, hogy egy jó házasság reményénél több gondolatot ne tápláljon, és maradjon az otthon nyugalmában. A mesemondó azonban fantasztikus bátorsággal szállt szembe a kor elvárásaival. 
 
Potter a Nyúl Péter és barátait egyik ismerőse beteg kisfiának felvidítására ötlötte ki, és maga sem gondolta, hogy ezzel későbbi kiadójának legkeresettebb írója lesz. Összesen 23 mesekönyvet készített, amelyek a mai napig nem kerültek le a boltok polcairól. Ám e hatalmas sikerig nagyon hosszú és rögös út vezetett. Beleszeretett szerkesztőjébe, aki – a kor és a szülők elvárásai szerint – nem illett hozzá, s ezzel tovább feszegette a társadalmi-etikai határokat. 
 
Miss Potter írónőt Renée Zellweger személyesíti meg a valóság ihlette filmben. „Megértettem, hogy a neveltetése miatt vált olyan nővé, amilyenné. Megértettem, miért lett egyre tartózkodóbb. A szülei elvágták őt a világtól, azoktól az emberektől, akik inspirálhatták volna. Ezért bizonytalanná, szégyenlőssé vált. Szüksége volt hát ezekre a figurákra, hogy általuk kifejezze mindazt, amit nem mondhatott ki. Hihetetlenül elkötelezett és eszes nő volt, mégis kevés ember ismeri őt” – nyilatkozta az Oscar díjas színésznő. 
 
A filmet követően ez már remélhetőleg nem így lesz. Beatrix Potter lebilincselő életútját, a csalódásokat, a harcot a kishitűek ellen és a szenvedélyes szerelmet immár a magyar nézők és olvasók is megismerhetik a Miss Potter című filmben, melyet június 7-én mutat be az SPI. 
 
 
 
(SPI) 
2007.05.23
|


Film premierek

Robin Hood

amerikai kalandfilm, 116 perc, 2018

Lengemesék 2. - Tél a Nádtengeren

magyar animációs film, 90 perc, 2018

BÚÉK

magyar vígdráma, 114 perc, 2018

Bergman 100

norvég-svéd dokumentumfilm, 117 perc, 2018

Amikor lehunyod a szemed

angol horror, 98 perc, 2018

A Grincs

amerikai animációs film, 86 perc, 2018
Játék
Az ŰrDongó a Transformers-franchise megújítására vállalkozik, a film a címszereplő robot eredettörténetét meséli el.
Filmek a TV-ben
18:05
Egy veszedelmes elme vallomásai
amerikai filmdráma, 2002
18:15
Szólíts a neveden
olasz romantikus film, 2017
18:20
A tehetség
amerikai filmdráma, 2017
18:30
Vírus
amerikai akciófilm, 1995
18:40
Változások kora
amerikai-angol filmdráma, 1995
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.