Péter Nyúl szülőanyja a filmvásznon

Hamarosan hazánkban is bemutatják azt a filmet, amely a Nyúl Péter-mesék megalkotójának, Beatrix Potternek az életéről szól – a főszerepben Renée Zellwegerrel.
1893-ban jelent meg az első Nyúl Péter-mese, amely folytatásaival együtt az évtizedek során bejárta az egész világot: 30 nyelven, 80 millió példányban fogyott. Készült belőle mesefilm és animációs sorozat, ám a keretben mozgó figurák szülőanyjának, Beatrix Potternek megismeréséig több mint egy évszázadot kellett várnunk. 
 
Chris Noonan rendező (Babe) most Renée Zellwegerrel és Ewan McGregorral elhozza nekünk a nagy mesélő történetét. Az angol-amerikai romantikus film páratlan korrajz a XX. század elejének Angliájáról. 
 
Miss Potter igazi multitálentum volt, vonzotta a természettudomány, a festészet és mindeközben lelkes természetvédőként is helytállt. Ám olyan korban élt, amikor mindenki azt várta egy nőtől, hogy egy jó házasság reményénél több gondolatot ne tápláljon, és maradjon az otthon nyugalmában. A mesemondó azonban fantasztikus bátorsággal szállt szembe a kor elvárásaival. 
 
Potter a Nyúl Péter és barátait egyik ismerőse beteg kisfiának felvidítására ötlötte ki, és maga sem gondolta, hogy ezzel későbbi kiadójának legkeresettebb írója lesz. Összesen 23 mesekönyvet készített, amelyek a mai napig nem kerültek le a boltok polcairól. Ám e hatalmas sikerig nagyon hosszú és rögös út vezetett. Beleszeretett szerkesztőjébe, aki – a kor és a szülők elvárásai szerint – nem illett hozzá, s ezzel tovább feszegette a társadalmi-etikai határokat. 
 
Miss Potter írónőt Renée Zellweger személyesíti meg a valóság ihlette filmben. „Megértettem, hogy a neveltetése miatt vált olyan nővé, amilyenné. Megértettem, miért lett egyre tartózkodóbb. A szülei elvágták őt a világtól, azoktól az emberektől, akik inspirálhatták volna. Ezért bizonytalanná, szégyenlőssé vált. Szüksége volt hát ezekre a figurákra, hogy általuk kifejezze mindazt, amit nem mondhatott ki. Hihetetlenül elkötelezett és eszes nő volt, mégis kevés ember ismeri őt” – nyilatkozta az Oscar díjas színésznő. 
 
A filmet követően ez már remélhetőleg nem így lesz. Beatrix Potter lebilincselő életútját, a csalódásokat, a harcot a kishitűek ellen és a szenvedélyes szerelmet immár a magyar nézők és olvasók is megismerhetik a Miss Potter című filmben, melyet június 7-én mutat be az SPI. 
 
 
 
(SPI) 
2007.05.23
|


Film premierek

Keresés

amerikai thriller, 102 perc, 2018

Johnny English újra lecsap

amerikai-angol-francia akcióvígjáték, 88 perc, 2018

Briliáns válás

belga-francia vígjáték, 95 perc, 2018
Játék
Miután a férje egyik pillanatról a másikra lapátra teszi, Deanna (Melissa McCarthy), a megrögzött háziasszony gondol egyet, és elhatározza, hogy befejezi a főiskolát. És történetesen ugyanabban a suliban köt ki, mint ahová a saját lánya jár, és aki nem túlságosan repes az örömtől emiatt.
Filmek a TV-ben
H
17
K
18
Sze
19
Cs
20
P
21
22:45
Garázsvásári rejtélyek: Csillogó gyémántok
amerikai-kanadai bűnügyi film, 2013
22:50
Volt egyszer egy randi
amerikai romantikus vígjáték, 2017
22:55
A történet
amerikai filmdráma, 2018
23:00
A 99-es paragrafus
amerikai filmdráma, 1992
23:00
Végjáték
amerikai akciófilm, 2013
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.