A 60. Cannes-i Filmfesztivál díjai

A román 4 hónap, 3 hét és 2 nap című Cristian Mungiu-film nyerte az Arany Pálmát a 60. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon.
A fődíjas film két nő szívbemarkoló utazását követi nyomon, akik a kommunista Romániában illegális abortuszt akarnak végrehajtatni. A legjobb színész díját egy orosz, a legjobb színésznőét pedig egy dél-koreai művész nyerte el. Konsztantyin Lavronyenko Andrej Zviagincsev Izgnanyije című művében, míg Jeon Do-ieon a Milyang című filmben nyújtott teljesítményével érdemelte ki az elismerést. 
 
A legjobb rendezőnek idén az amerikai Julian Schnabelt találták, aki egy francia bestseller, a The Diving Bell and the Butterfly adaptációját készítette el, a zsűri nagydíját pedig a Mogari no mori című japán film nyerte. A neves filmes mustrán még egy amerikai alkotót díjaztak: Gus Van Sant Paranoid Park című munkájával (amely egy tinédzserkorú gördeszkás sötét titkáról szól) egy olyan különdíjban részesült, melyet speciálisan a fesztivál hatvanadik jubileumára hoztak létre. A legjobb forgatókönynek járó kitüntetést Fatih Akin Auf der anderen Seite des Lebense kapta. 
 
A zsűri díját megosztva osztották ki: a mexikói Carlos Reygadas Luz silenciosa című munkáját és egy iráni animációs filmet, a Persepolist, Marjane Satrapi és a francia Vincent Paronnaud alkotását egyaránt méltónak találták rá. A 69 éves Jane Fonda pedig meglepetés életműdíjban részesült, amit a fesztivál igazgatójától, Gilles Jacobtól vehetett át. Ezt a díjat korábban csak három alkalommal osztották ki (Alain Resnais és Gerard Oury francia rendezőknek és Jeanne Moreau színésznőnek). 
 
A cannes-i fesztivál díjaiért idén összesen 22 film és alkotója versengett, köztük például olyan veteránok, mint Joel és Ethan Coen No Country for Old Men, Quentin Tarantino Halálbiztos, David Fincher Zodiákus és Wong Kar-wai My Blueberry Nights című alkotásával. A minden évben megrendezésre kerülő 12 napos nemzetközi filmes eseményen idén is számos nagy sztár jelent meg: Cannes-ban tiszteletét tette George Clooney, Brad Pitt, Angelina Jolie és a U2 is. 
 
 
 
(bbc.co.uk, csmozi.blogspot.com)
2007.05.28
|


Film premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
H
23
K
24
Sze
25
Cs
26
P
27
Szo
28
20:40
Zűrös olasz esküvő
olasz vígjáték, 2014
20:50
Focus - A látszat csal
amerikai akcióvígjáték, 2015
20:55
21:00
A dzsungel könyve
amerikai kalandfilm, 2016
21:00
Gorilla bácsi
amerikai vígjáték, 2005
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.