A világ második legjobb gitárosa

est.hu:
8/10
|
olvasói
8/10 (11)
Az legeredetibb értelmiségi poéngenerátor, aki amúgy a legneurotikusabb New York-imádó és kényszeres analitikus is egyben, készített egy ál-életrajzi filmet a világ majdnem legjobb gitárosáról, természetesen a tőle megszokott stílusban fölfényezve.
Woody Allen agyából kipattogó figurák többnyire egytől-egyik fura fazonok, olyan igazi nem normális arcok, zaklatott élettel és az ehhez passzoló végletekig sarkított, zűrös pszichikummal. Sohasem létezett gitárzsenijének karaktere olyan hitelesen valódi, hogy hajlamosak leszünk megkedvelni ezt a mocsok figurát. Emmett Ray ugyanis ritka korlátolt egy ember volt, olyan igazi önimádó tahó, legalábbis ez derül ki az ál-zenésztársak és ál-szakértők anekdotáiból, amik kevésbé időrendben, de annál pontosabb szerkesztésben futnak egyikből a másikba, reflektálnak egymásra, és fedik fel az ünnepelt muzsikus pszichés aberrációit, nőügyeit, utazásait, kusza, kitalált élettörténetét. Persze az események bonyodalmában – zseniális háttérként – elbűvölő képet kapunk a harmincas évek amerikai dzsessz-világáról, ami csupa éjszakai csillogás, alkohol és persze vérforraló zene.
 
Sean Penn lenyűgözően alakítja a kicsit esetlen, önző zenészt, aki a világ második legjobb gitárosának tartja magát, az első ugyanis egy Django Reinhardt nevű fazon – ő mellesleg tényleg valós és emblematikus alakja volt a harmincas évek párizsi művészvilágának –, akit nagyszájú hősünk még egyszer sem látott fellépni, ugyanis amint meghallotta a tökéletes gitárjátékot, egyből hanyatt vágta magát a gyönyörűségtől. 
 
Az ál-tényfeltáró riportok, az idétlen sztorik sora és a végkifejlet is parádésan zseniálisra sikerült, kellően laza, zsigerig cinikus és halmozottan poénterhelt; igazi Woody. 
 
 
 
macsek
2007.06.15
|
Sweet and Lowdown
amerikai romantikus vígjáték, 95 perc, 1999
Allen vígjátéka a híres, de sose létezett dzsesszzenészről, elképesztő gitármuzsikával, teher-trainspottinggal és patkányra lövöldözéssel.
Rendező:

Woody Allen

Színész:

Sean Penn
(Emmet Ray)

Samantha Morton
(Hattie)

Anthony LaPaglia
(Al Torrio)

Uma Thurman
(Blanche)

Gretchen Mol
(Ellie)

Brad Garrett
(Joe Bedloe)

Vincent Guastaferro
(Sid Bishop)

John Waters
(Mr. Haynes)

Molly Price
(Ann)

(5 kép)


Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.