Kedvenc helyek

Malacka és a tahó: 1 deka: zsír!

est.hu:
6/10
|
olvasói
7/10 (22)
(CLS)

A számos magyarországi ska zenekar közül a Malacka és a tahó is a közönség humoros szövegekkel való bombázására tette fel életét. Két albummal (A sertés java – 2001, Ez már röfi! – 2004) a hátuk mögött 2006-ban beneveztek a Humorfesztiválra, be is jutottak a döntőbe, majd Márton István rendező felkérte őket a Buhera Mátrix filmzenéjének elkészítésére, aminek következtében már a Fábry Show-ba is kompatibilisak voltak. Tizedik születésnapjukat most új lemezzel ünneplik.
Az 1 deka: zsír című albumon nagyrészt új szerzemények hallhatóak – az Ernő, Te cudar és az Ilyen buli nem is volt, micsoda hülyeség! lehet ismerős koncertekről. A humorra törő szövegekért ismét Borovitz Tamás énekest lehet dicsérni vagy kárhoztatni, bár egy teljes lemezen keresztül nehéz a sziporkázás: a folyamatosan felkunkorodó vagy fájdalmas vigyora húzódó száj csak egy-egy alkalommal tör ki őszinte röhögésben. Jól sikerült az ügynökmúltra reflektáló Secret Agent, a cigány mulatozások hangulatát megfogó A minden csajnál lácsó, és ötletes a Hobo Blues Band-féle Vadászatot (konkrétan a Hajtók dala nyitányát) egy kis Ganxsta Zolee-val keverő Köcsög vadászok! is. Az ötletek azonban cserbenhagyták a zenekart a Mindegyik rádió játszani fogja ezt a dalt, vagy a Rómeó és Júlia (és Jancsi) estében, amelyeket maximum az ötéves gyerekek tarthatnak viccesnek. A frontember és Pálfi Kriszta énekespárosát gitár, basszusgitár, dob, szaxofon és trombita kíséri, a ska-funk zene abszolút a dalszövegek szolgálatában áll, kevés a szóló, inkább az „együttjátszás” a jellemző. A megszólalás bájosan amatőr, de stúdióhangzás a nyolcvanas éveket idéző előző két lemezzel ellentétben végre igazodik a mai követelményeknek. 
 
Az albumot – mely az orosz ska sztárzenekartól, a Leningradtól is tartalmaz egy feldolgozást – a Buhera Mátrix főcímzenéje (Sajnos) és záródala (Konyec filma – az Ernő, Te cudar felgyorsított és új szöveggel ellátott verziója) foglalja keretbe, illetve bónuszként Roki Maki címmel kapunk egy bizarr szösszenetet a félkarú-féllábú játékmajomról, az együttest a Humorfesztiválon képviselő minimálfelállás, A Három Kismalac (Borovitz Tamás – ének, Pálfi Kriszta – ének, Galambos Zoltán – gitár) előadásában. 
Kovács Bori
2007.06.16
|


Játék
Cinke igazán jó gyerek: nem zavarja a szüleit, akik nagyon elfoglaltak, és mindent megadnak neki ...
Mától a mozikban az Ad Astra, ennek apropóján exkluzív interjunk a Pesti Estben és az est.hu-n. Link bióban, kedvcsináló sztoriban! #bradpitt #adastramovie #bradpittinterju
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.