Sylvia

est.hu:
6/10
|
olvasói
10/10 (3)
Sokan csak annyit tudunk Sylvia Plath költőnőről, hogy Az üvegbura című önéletrajzi regény szerzője. Most azonban Christine Jeffs rendezőnőnek és neves színészeinek (Gwyneth Paltrow, Daniel Craig) köszönhetően ennél egy kicsivel többet is megtudhatunk róla.
Jeffs művéből azonban sajnos tényleg csak egy kicsivel tudunk meg többet a tragikus sorsú művész életéről. A félrevezető cím ellenére például egyáltalán nem életrajzi filmről van szó, hiszen a Sylvia kizárólag Plath és férje, a szintén költő (sőt igen elismert költő) Ted Hughes problémás kapcsolatára koncentrál – és annak sem ás a mélyére. 
 
Az egész mű alapját adó szerelem például túl gyorsan alakul ki hőseink között (még ha elfogadjuk, hogy 1000 fokon égő művészlelkek mindketten, akkor is túl gyors a tempó, túlságosan kibontatlan a cselekmény ezen része). Ezt követően a film lelassul, ezzel párhuzamosan azonban üressé is válik. Az alkotás nagy része megreked ott, hogy a hősnő Sylvia Plath akar lenni, nem pedig Mrs. Hughes – az viszont, hogy Plath problémája mitől egyedibb, mint bármely más modern, dolgozó (dolgozni próbáló) nőé (gyereksírás és tortasütés kontra komoly alkotó munka), egyáltalán nem derül ki.  
 
A film ezenkívül nem teszi átélhetővé és motiválttá sem a jeleneteiben megjelenő őrületet, sem a féltékenységet, sem a művészetet, sem a szerelmet. Sylvia Plath életének és művészetének központi konfliktusát kívülről nem lehet átadni, megértetni, csak belülről, ezért a személyiség mélyére kellett volna hatolni, ehhez pedig az a néhány idézett verssor sajnos nem elég, és hiába a parádés szereposztás is (Paltrow-n és Craigen kívül Blythe Danner és Michael Gambon). Az alkotóknak éppen a lényeget nem sikerült megragadniuk, így a befejezés sem megrázó, hanem értelmetlen lesz. Gwyneth Paltrow Sylviája meg inkább tűnik hol nagyképű fecsegőnek, hol nem túl eredeti, szenvelgő hisztérikának – pedig Sylvia Plath minden bizonnyal nem volt egyik sem. 
 
 
Kiadás: 
Magyar és angol DD 5.1-es hang, magyar felirat. Rövidke werkfilm, előzetes, alkotói életrajzok és DVD-ajánló az extra. 
 
Sylvia, 2003 * 110 perc * Navigátor Film * (16) 
fürkész
2007.06.16
|


Film premierek

Mancs őrjárat

amerikai-kanadai animációs film, 69 perc, 2019

Út a királyi operába

angol-kubai-német-spanyol életrajzi dráma, 115 perc, 2018

Családi vakáció - Irány Ibiza!

belga-francia vígjáték, 87 perc, 2018

Aki bújt

amerikai horror, 95 perc, 2019

A bűn királynői

amerikai akcióthriller, 102 perc, 2019
Játék
Az Oscar-díjas Robert Zemeckis rendezésében érkezik ez a merész, varázslatos és időszerű film, amely magával ragadó igaz történetet mesél el egy megtört férfiról, aki rádöbben, hogy a művészi kreativitás képes meggyógyítani a lelken esett sebeket.
Filmek a TV-ben
H
19
K
20
Sze
21
Cs
22
P
23
18:15
A kis boszorkány
német fantáziafilm, 2018
18:15
Kitervelt románc
amerikai romantikus vígjáték, 2016
18:40
Kong: Koponya-sziget
amerikai akciófilm, 2017
18:40
Floridai álom
amerikai film, 2017
18:40
Páros mellékhatás
amerikai vígjáték, 2009 (ism.)
Balatoni ajánlónk bióban! Badacsonyi futás (meg még sok más helyszínen is), gyenesdiási VW bogártalálkozó, Iszkiri zenekar a siófoki Plázson, Zamárdi B-my-lake és még sok sok program! #badacsony #dulorefutunk #iszkirizenekar #karavankemping #gyenesdias ##vwbogár #bogártalálkozó #bmylake
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.