Sylvia

est.hu:
6/10
|
olvasói
10/10 (3)
Sokan csak annyit tudunk Sylvia Plath költőnőről, hogy Az üvegbura című önéletrajzi regény szerzője. Most azonban Christine Jeffs rendezőnőnek és neves színészeinek (Gwyneth Paltrow, Daniel Craig) köszönhetően ennél egy kicsivel többet is megtudhatunk róla.
Jeffs művéből azonban sajnos tényleg csak egy kicsivel tudunk meg többet a tragikus sorsú művész életéről. A félrevezető cím ellenére például egyáltalán nem életrajzi filmről van szó, hiszen a Sylvia kizárólag Plath és férje, a szintén költő (sőt igen elismert költő) Ted Hughes problémás kapcsolatára koncentrál – és annak sem ás a mélyére. 
 
Az egész mű alapját adó szerelem például túl gyorsan alakul ki hőseink között (még ha elfogadjuk, hogy 1000 fokon égő művészlelkek mindketten, akkor is túl gyors a tempó, túlságosan kibontatlan a cselekmény ezen része). Ezt követően a film lelassul, ezzel párhuzamosan azonban üressé is válik. Az alkotás nagy része megreked ott, hogy a hősnő Sylvia Plath akar lenni, nem pedig Mrs. Hughes – az viszont, hogy Plath problémája mitől egyedibb, mint bármely más modern, dolgozó (dolgozni próbáló) nőé (gyereksírás és tortasütés kontra komoly alkotó munka), egyáltalán nem derül ki.  
 
A film ezenkívül nem teszi átélhetővé és motiválttá sem a jeleneteiben megjelenő őrületet, sem a féltékenységet, sem a művészetet, sem a szerelmet. Sylvia Plath életének és művészetének központi konfliktusát kívülről nem lehet átadni, megértetni, csak belülről, ezért a személyiség mélyére kellett volna hatolni, ehhez pedig az a néhány idézett verssor sajnos nem elég, és hiába a parádés szereposztás is (Paltrow-n és Craigen kívül Blythe Danner és Michael Gambon). Az alkotóknak éppen a lényeget nem sikerült megragadniuk, így a befejezés sem megrázó, hanem értelmetlen lesz. Gwyneth Paltrow Sylviája meg inkább tűnik hol nagyképű fecsegőnek, hol nem túl eredeti, szenvelgő hisztérikának – pedig Sylvia Plath minden bizonnyal nem volt egyik sem. 
 
 
Kiadás: 
Magyar és angol DD 5.1-es hang, magyar felirat. Rövidke werkfilm, előzetes, alkotói életrajzok és DVD-ajánló az extra. 
 
Sylvia, 2003 * 110 perc * Navigátor Film * (16) 
fürkész
2007.06.16
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
3
K
4
Sze
5
18:05
Rivaldafényben
amerikai romantikus filmdráma, 2000
18:10
Bazi nagy amcsi lagzi
amerikai vígjáték, 2004
18:30
Ted Gärdestad - A szerelemért
svéd életrajzi film, 2018
18:45
Időzavarban
amerikai akciófilm, 2003
18:50
Gyilkosság a Fehér Házban
amerikai akcióthriller, 1997
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.