Kedvenc helyek

The White Stripes: Icky Thump

est.hu:
9/10
|
olvasói
10/10 (52)
(XL / CLS)

A 2001-es White Blood Cells, a 2003-as Elephant és a 2005-ös Get Behind Me Satan után 2007-ben sem maradunk White Stripes-album nélkül. A piros-fehér-fekete színkódhoz töretlenül ragaszkodó amerikai garázs-blues duó lemezkiadási lendületét az sem törte meg, hogy 2006-ban a dalszerző-gitáros-énekes Jack White a másik együttesével, a Raconteursszel és annak Broken Boy Soldiers albumával turnézott. Sőt valószínűleg ez a kitérő is közrejátszott abban, hogy rockzene Jancsija és Juliskája, Jack és a dobos Meg White zenekaruk kereken tízéves karrierjének egyik legjobb lemezét hozták össze.
A 2005-ös album megjelenése óta Jack White betöltötte a harmincat, családot alapított (jelenleg már második gyerekét várja topmodell asszonykájától, Karen Elsontól) és Detroitból Nashville-be költözött, de a Raconteurs-kitérő is nagy inspirációt hozott neki, visszatérést a nyers rockzenéhez és az elektromossághoz. A döntően zongorán komponált, de villanygitár rovására marimbát és mandolint is használó Get Behind Me Satan kísérlete után most az Icky Thump dalaiban ismét észvesztően sivít keze alatt a hathúros, kínban vergődnek a túlvezérelt effektek. Az elektromos gitár diadalmas visszatérése mellett persze a zenei kísérletezés és határtágítás is folytatódik a Zseb-Zeppelin világában: már a mexikói bevándorlás témakörében fantáziáló címadó nyitódaltól kezdve beépülnek ósdi szintetizátorok és orgonák a gitártémák közé, sőt a Conquest című ötvenes évekbeli Patti Page-sláger feldolgozásában egy mariachi trombitás is vendégszerepel, a mandolinos Prickly Thorn, But Sweetly Wornban és annak Meg által előadott St. Andrew (This Battle Is In The Air) című vallási eksztázisos függelékében pedig egy skótdudás játszik. Ez utóbbi dupla kompozícióban Jack és Meg bevallottan saját skót és lengyel gyökereik előtt tisztelegnek, aztán a Rag And Bone zenés jelenetében már kapzsi ószeresként hülyéskednek, és tesznek egy utalást kedvenc kliprendező haverjuk, Michel Gondry új filmjének címére (Be Kind Rewind), főleg hogy a következő dalt, az I’m Slowly Turning Into You-t egyenesen egy Gondry-klipötlet ihlette. A Bone Broke a befutású előtti ínséges időkre emlékeztet (még akkor is íródott), de a lemez dalaiban előkerül témaként az öregedés, a gyermeki ártatlanság elvesztése, a féri-nő viszonyrendszer, és mindezek keverékeként még egy Lolita-fantáziát is kapunk az A Martyr For My Love For You-ban, mielőtt a Catch Hell Blues elektromos dzsemje és az Effect And Cause gúnyos akusztikus tirádája lezárná a hatodik White Stripes-albumot. Ami ugyanolyan ihletett és tüzes, mint a duó első lemezei voltak még a XX. század végén.
Déri Zsolt
2007.07.09
|


Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.