Párnakönyv

est.hu:
6/10
|
olvasói
8/10 (15)
Igen, ez az a Peter Greenaway-film, melyben a 25 éves, hamvas Ewan McGregor több jelenetben is meztelenül látható.
Aki azonban csak emiatt nevez be a brit mester alkotására, csúnyán pórul jár, mert a Párnakönyv nem tartozik a könnyen emészthető darabok közé. Az eredetileg festőművész Greenaway ebben a munkájában is a legkülönfélébb médiumok egyesítésére tesz kísérletet: a Párnakönyvben egyenrangúvá válik kép, mozgókép, nyelv, zene, hang és a test mint közvetítő eszköz. 
 
Mindez különleges összetettséget és lenyűgöző képi játékokat eredményez. A film elejének képi világa olyan, mint egy hatvanas évekbeli japán filmé, majd amikor a főhősnő felnő, színesbe vált. Ezt követően osztott és többszörösen osztott képmező, a kép egy részének kiszínesedése, a felületen futó cirkalmas feliratok, kép a képben megoldások gondoskodnak arról, hogy a szem megkapja, ami jár neki. 
 
Van, hogy egyazon képben jelenik meg jelen és jövő (a későbbi esemény más színben úszik át a kép alján), vagy a mozgóképet az alkotó belekomponálja egy könyv lapjába, de a Párnakönyvben a fotóművészet is gyakran keveredik a filmmel. Greenaway alkotásában egyenesen mozgóképes kollázsok jönnek létre, a film cselekményének középpontjában pedig a kalligráfia, azaz a szépírás művészete áll, ami ugye egy újabb művészeti ág. 
 
Ez a csodálatos keveredés azonban egyben azt is jelenti, hogy mivel a hangsúly erősen a vizualitásra esik, a dramaturgia jóval kevésbé kidolgozott, töredezett, ugráló, nehezen érthető és a végére is maradnak homályos részletek a nagy vonalakban Szei Sónagon japán udvarhölgynek a X. században keletkezett, Párnakönyv című naplójára rímelő történetben. Igazi filmművészeti kihívás, csak a legelszántabbaknak ajánljuk. 
 
 
Kiadás: 
A DVD-n nyelvet választani nem lehet: a film hol japán, hol magyar sztereó hangon szólal meg (az angol nyelvű részeket szinkronizálták), a japán szövegeket nagyrészt feliratozzák. Extraként előzetest, képgalériát, Ewan McGregor-filmográfiát és DVD-ajánlókat kapunk. A borítón olvasható szöveg nem pontosan fedi a film tartalmát, a hang rossz minőségű (néha szinte érthetetlen), és mintha a képarányok sem stimmelnének. 
 
The Pillow Book, 1996 * 120 perc * Cinetel * (18) 
fürkész
2007.07.22
|


Film premierek

Ugye boldog vagy?

német vígjáték, 80 perc, 2019

Jó srácok

amerikai vígjáték, 95 perc, 2019

Volt egyszer egy… Hollywood

amerikai szatíra, 161 perc, 2019
Játék
Patrick deWitt nagysikerű regényéből készült ez a különleges hangulatú western, melyben egy testvérpár, Eli (Joaquin Phoenix) és Charlie Sisters (John C. Reilly) azt a megbízatást kapja, hogy végezzenek egy aranyásóval, aki meglopta főnöküket.
Filmek a TV-ben
H
12
K
13
Sze
14
Cs
15
P
16
Szo
17
21:45
Tremors 2. - Ahová lépek ismét szörny terem
amerikai horrorvígjáték, 1996
21:50
Barátnők
amerikai dráma, 2017
21:55
Légió
amerikai horror, 2010
21:55
Bölcsek kövére 2. - A Klump család
amerikai vígjáték, 2000
22:00
Legbelső félelem
amerikai thriller, 1996
A rossz költészet világnapja van, írj bátran te is egy verset és kínozd vele a barátaidat/üzletfeleidet! #rosszkolteszetvilagnapja #augusztus18 #badpoemday #douglasadams
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.