Kedvenc helyek

Prince: Planet Earth

est.hu:
9/10
|
olvasói
9/10 (25)
(NPG / Sony BMG)

A nyolcvanas és a korai kilencvenes évek egyik legnagyobb sztárja, Prince a 2004-es Musicology és a 2006-os 3121 albumokkal sikeresen visszatért a reflektorfénybe és a slágerlistákra, régi kiadója pedig Ultimate címmel adott ki újabb válogatáslemezt tőle. 2007 augusztusában az amerikai multiinstrumentalista-énekes-dalszerző egy évtized után ismét Európában koncertezik (bár ez a „turné” végig Londonban zajlik 21 teltházas arénakoncert formájában), és ehhez egy első osztályú új albumot is igazit.
Prince saját bevallása szerint ez az utolsó alkalom, hogy greatest hits programot játszik, és egyben arra is ez az utolsó alkalom, hogy az 1958-as születésű popzsenit még negyvenes éveiben láthassuk a színpadon Európában – ahogy tavaly a Prágáig és Moszkváig elmerészkedő Madonna esetében, úgy most sem kétséges, hogy menni kell, és ha Londonig, hát Londonig. Az eseménysorozathoz igazítva Prince a lemezkiadás alternatív módját választotta Nagy-Britanniában: az 1 font 40 pennybe kerülő The Mail On Sunday újság kétmilliós olvasótáborához a július 15-i szám ajándék CD-mellékelteként juttatta el – még a nemzetközi megjelenés előtt – az új albumot, amit az O2 Arenában zajló koncertsorozat több mint négyszázezer látogatója is megkap a helyszínen, mivelhogy ez is benne van a jegyárban (ami maga is meglepően olcsó: a művész Los Angeles-i rezidenciájának és előző albumának címéhez igazítva 31 font 21 penny – bár az én jegyemen speciel £ 34.71 szerepel belefoglalt jegyirodás illetékkel együtt). 
 
Ilyen körítéssel a Planet Earth tessék-lássék összedobott koncertkiegészítő, feledhető ürügy-lemez is lehetne – de nem az, hanem a kilencvenes évek közepe óta a legjobb, legkerekebb Prince-album! A kereken 45 perces korongon tíz számot találunk, és egyetlen gyenge sincs köztük. A keretet adó nagyívű címadó dal és Resolution című zárószám a háborúk és klímaproblémák sújtotta Föld bolygó állapotán töpreng, szeretetet és megbékélést hirdet (a nyitódal a Teremtő dicséretét is, de a Jehova Tanúihoz megtért művész a Júda Oroszlánja című szám kivételével szerencsére később nem tesz további vallási utalásokat a lemezen), a többi szerzemény azonban hagyja a világmegváltást a csudába, hogy a csábítás, a szex és a szerelem témakörében izegjen-mozogjon. A rockos beharangozó kislemezdal, a Guitar a korai U2-t idéző minimálriffel és a „szeretlek, bébi, de annyira azért nem, mint a gitáromat” refrénnel instant Prince-klasszikus, ahogy New Power Generation aktuális vokalistanőjével, Shelby J.-vel elővezetett Chelsea Rodgers diszkóbasszusos fasza szupermodell-funkja vagy a Wendy and Lisa duót két évtized után ismét bevonó The One U Wanna C gyors csábdala is (a nyolcvanas évek közepének Prince-kísérői közül a gitáros-billentyűs-vokalista pároson kívül még az ütőhangszeres Sheila E. is előkerül erre a lemezre), de a középtempós számok és az érzéki balladák is mind elsőrangúak (még a Mr. Goodnight is Prince rapszerű dumájával). A latinos és modern R&B témákkal is játszó 3121 után a Planet Earth egy pöpec funk-soul-pop-rock lemez – olyan, amilyeneket Prince a fénykorában csinált.
Déri Zsolt
2007.08.20
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.