Újra Locsi-Fecsi

Pecha Kucha vol. 4.
Budapest, Kortárs Építészeti Központ (KÉK-ház), 2007. szeptember 21. 20:20
Mindenki másképp csinálja.
Van, aki egyedül - merészen és lazán.
Van, aki egyedül - zavartan és szégyenlősen,
papírral remegő kezében.
Vannak, akik párosan - dialógust kreálva.
Vannak, akik trióban(!) - egymás mondatait
befejezve.
...bárhogy is, mindenképpen pörgősen és színesen. Ez ugyanis a lényege a tokiói székhelyű Klein Dytham architecture kezedményezése nyomán megszületett Pecha Kuchának - magyarul locsi-fecsinek. 
 
Ki ne ült volna már ásítozva olyan előadáson, amely roppant érdekfeszítőnek ígérkezett - az elején -, ám a prezentáló személy megfeledkezett magáról, és ottragadt a pulpituson hosszúra nyúlt mondókájával, fittyet hányva a hallgatóság lankadó figyelmére. Nos, éppen ez az, ami a Pecha Kuchán sohasem eshet meg. A nyitott fórumon bárki bemutathatja már megvalósult épületét, készülőfélben levő tervét, kész vagy akár félkész tárgyát, installációját, szerveződő vagy lezajlott eseményét, a hallgatóság elé tárhatja bármilyen kreatív ötletét, de az alapszabály, hogy minden előadó 20 képet vetíthet, mindegyiket 20-20 másodpercig. Tehát minden előadó összesen 6 perc 40 másodperccel gazdálkodhat, utána jön a következő, és kíméletlenül leváltja. Így az előadások lényegretörők, színesek és változatosak. Nincs ásítozás, van viszont élő kapcsolat a bemutatkozókkal, akik a közönség soraiba vegyülve üldögélnek a 6 perc 40 másodpercükön kívül. És lehet sörrel/üdítővel/borral/ (a megfelelő rész aláhúzandó) hallgatni az előadásokat, ami azért lássuk be, ritkaság, ha ilyen jellegű programot látogatunk. Viszont az első három este hallgatóságának számából kiindulva azoknak, akik nem szeretnének álldogálni, tanácsos időben érkezni, mert a szeptemberi témák is biztosan sokakat vonzanak majd. 
 
Nagy Tamás bemutatja frissen átadott gödöllői templomát, Janesch Péterék a kormányzati negyedet, Frazon Zsófia előadása a Néprajzi Múzeum Műanyag című kiállításához kapcsolódik, bemutatkozik Nagy Ágoston és Samu Bence, a binaura.net fiatal médiaművészei, M. Tóth Géza, az Oscart is megjárt Maestro c. animációs film alkotója is hoz valami érdekeset, Erő Zoltán, a metróállomások generálépítésze pedig meglepetéssel készül. (A program még módosulhat, ami azonban az est élvezeti értékét biztosan nem érinti!) A zenét - mert hogy az is lesz - DJ Nizar szolgáltatja majd a táncoskedvűeknek. 
 
Oldott hangulat és feszült figyelem - ez várható. Ajánljuk mindenkinek, akit érdekel a design és építészet, és aki szeret első kézből információhoz jutni. Ismerősökbe biztosan botlunk, az esemény tehát kiváló alkalmat kínál egy kis privát locsi-fecsire az előadások előtt, között és után. 
 
2007.09.17
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.