Noir et L’or

Budapest, VII. ker., Király u. 17.
Ez a (fantázia)neve Budapest egyik legújabb és legfantáziadúsabb éttermének a Király utcában. Sajnos a fantázia a marketingben, a dizájnban és az étlapon teljesedik ki, a fogások minőségén már nem annyira tapintható/ízlelhető.

Kapcsolódó cikkek

A hely stílusa megfelel a mostanában terjedő neobarokk irányzatnak, arany puttókkal és őket körbefutó színes, virágos tapétákkal, ám a falakon elhelyezett plazmatévék nem pontosan értem, milyen célt szolgálnak, főleg hogy Eurosport vagy Travel fut rajtuk. Rajtunk kívül összesen néhány asztal foglalt a szellős és kellemes belső helyiségben, csak a Király utcai építkezés és dugó miatt keletkezett kocsisor tülkölése zavarja meg időnként a nyugalmunkat. 
 
Szemezünk egy ideig a „Sárközy-menüvel”, amely az idelátogató francia köztársasági elnök tiszteletére lett összerakva és állítólag az elnök és családja kedvenc fogásait tartalmazza egy nagyon ízléses kis könyvben. De végül az étlapnál maradunk, amely épp kellő mennyiségű fogást tartalmaz: se sokat, se keveset. Határozott irányt nem vélünk felfedezni: van itt franciás, keleties, magyaros fogás, illetve ezek kombinációja, fúziója is. Felszolgálónk rögtön ajánl egy pohár pinot grigiót, amiről gyorsan kiderül, hogy egy Nyakas szürkebarát - véleményem szerint ez kitűnően fog passzolni a tervezett tengeri fogásaimhoz. Ebédpartnerem melegen ajánlja St. Michel nizzai ráklevesét, amit ki is választunk. A leves sűrű, pépes, apró garnélarákokkal, felszínén lehelletnyi sáfrányos rouille-csík lebeg, amelynek fokhagymássága nagyon jól illik a fogáshoz.
 
Nem vagyok teljesen meggyőződve arról, hogy csak kitűnő minőségű halak és rákok húsa ment bele a bouillabaisse-szerű képződménybe, ízre átlagosnak mondanám. Főfogásként érkezik egy narancsos vajas sügérfilé, zellerleveles, citromfüves rizottóval. A rizottó egy étterem konyhájának egyik legnagyobb tesztje. Sok mindenen el lehet bukni a készítés folyamán: a rizs keménységén, az állagán, a krémességén. A főszereplő ebben az esetben a körete alá rendelődött, hiszen a rizottó kifejezetten jól sikerült, sokkal jobban, mint a mellé adott elég száraz sügérfilé, amelyen a narancsnak nyoma sem volt. A rizottó gyorsan eltűnik, vágok mellé időnként a sügérből is, de nem egy meghatározó élmény. Partnerem ellenben dicséri a csirkemellfiléjét, amely sűrű mogyorómártással érkezik. Desszertnek is hagyunk helyet: ketten fogyasztunk egy variációs tálat, amely az étterem összes édességéből tartalmaz egy kis ízelítőt. Itt is nagyon vegyes a felhozatal: a már nevében is nagyon mókás kardamommal illatosított banánparfé kiwipürével erősen felejthető, míg a mákos csokitorta meggyraguval könnyednek és finomnak bizonyul. Ha hozzáveszem a diós palacsintában fellelhető óriás dióhéjdarabokat, akkor összességében elmondható, hogy a desszert a legbizonytalanabb része a konyhának. 
 
Ismét le kell vonnom a konklúziót, mely szerint Pesten az exkluzív formához ritkán párosul igazi tartalom, a temérdek pénz, amely a belsőépítészetet és a minőségi kiadványokat dicséri, talán jobb helyre kerülne egy igényesebb szakács zsebében. 

Étel/Ital - 3 
Kiszolgálás - 4 
Környezet - 4 
Ár/Érték - 3 

Bp. VII. Király u. 17. 
T: 413-0236 
Ny: 8-24h 
www.noiretlor.hu   
Steel
2007.09.27
|


Játék
A kiállítás egy különleges korszak, a kommunista kultúrpolitika legendás „Három T”-s időszakának mindennapjait mutatja be a kor legnagyobb hazai művészeinek munkáján keresztül.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.