Európai megközelítés - Koltai Lajos

Zsigmond Vilmos és a néhai Kovács László mellett a legismertebb és leginkább elismert magyar operatőr, jelölték már Oscar-díjra a Malena fényképezéséért, a fény a farzsebében van, a tengerentúlt mégis rendezőként szeretné meghódítani. Koltai Lajos első rendezése, a Sorstalanság jelenleg is fut az amerikai mozikban, külföldi bemutatkozása, az Este pedig e héttől látható Magyarországon. A szakmai tudásáról és töretlen optimizmusáról híres művésszel az életről, örökzöldekről és Gwyneth Paltrow-ról beszélgettünk.
- Amikor legutóbb a Sorstalanságról beszélgettünk, egy zongorista a háttérben éppen a My Wayt játszotta, és én elmosolyodtam, mert Ön tényleg a saját olvasatában, a „saját útját járva” vitte filmre Kertész regényét. Igaz ez az Estére is? 
 
- Igen. Még mindig ugyanazt az utat járom, és ezt az is jelzi, hogy a Focus Features stúdió éppen a Sorstalanságot látva keresett meg engem, tőlük kaptam teljesen váratlanul az Este forgatókönyvét. Mint később megtudtam, a producerek, a stúdió vezetője és Michael Cunningham (a forgatókönyvíró, aki Az órákat is jegyzi - a szerk.) együtt rohantak egy New York-i művészmoziba, hogy megnézzék a filmemet. És mit láthattak? Azt, ahogyan én látom és ábrázolom az embereket, a „my way”-t, amit operatőrként követtem, és melyet rendezőként is továbbvittem a Sorstalanságban. Megérezték, hogy nekik egy olyan rendező kell, aki ilyen szeretettel tud az emberhez közelíteni. Ez egy európai megközelítés, európaiság, nekünk ugyanis egy másfajta, mondhatni gazdagabb képzőművészeti hátterünk és hagyományunk van. Ráadásul azt is láthatták, hogy milyen szigorúan komponáltak a film képei, hogy én - ahogyan Pados Gyula kimondta - csakis kamerán keresztül tudok rendezni. Úgy gondolom, hogy ma is elsősorban a vizualitás az, ami a leginkább hat a nézőre - ezért megy be egy sötét terembe -, a kép varázsa a legfőbb vonzerő, így érthető, hogy a Sorstalanság alapján rám esett a stúdió választása. A „my way” folytatódik tehát, az Estét teljesen az enyémnek érzem - és nemcsak a képi megfogalmazás miatt, hanem mert olyan emberi problémákról szól, melyek naponta döntés elé állítanak bennünket, és ezeket a döntéseket csakis mi hozhatjuk meg. Úgy érzem, megint egy „emberfilmet” sikerült készítenem, holott korábban nem is reméltem, hogy az első amerikai ajánlatom éppen egy ilyen felkérés lesz. Hatalmas öröm ez számomra. 
 
- Az Este egy fájdalmas, mégis szép film, mely az élet alkonyáról, a halál közeledtéről szól. A Sorstalanság szintén fájdalmas és szép, csakhogy egy új élet kezdetéről szól. Ez a két film mintha egy keretet alkotna, melyet már csak ki kell tölteni magával az élettel. 
 
- Érdekes, mert ezt így még nem gondoltam végig, de igaznak érzem, és tényleg jó volna készíteni egy olyan filmet, ami a közbülső életről szól. Kaptam is nemrég egy ajánlatot, de az egy holokausztfilm volt, és bár van benne néhány egészen különleges jelenet, nem vállaltam el. Mindenesetre továbbra is nagy kedvem van élettel kitölteni azt a bizonyos teret, de az az érzésem, hogy nem tudnék úgy történetet mondani, hogy ne szerepeljen benne a végzet. 
 
- Van olyan ajánlat, mely alkalmas lehet erre a feladatra? 
 
- Amennyiben engem választanak rendezőnek, a következő filmem egy Három nővér-szerű történet lesz, melyben az egyik főszerepet Gwyneth Paltrow játssza majd, valamint ő lesz az egyik producer is. 
 
- Helyes nő. 
 
- Kifejezetten. A cselekmény középpontjában három teljesen más ambícióval megáldott nővér áll: a történet tehetségről, döntésekről, csalódásokról és szerelemről szól - magyarul arról a bizonyos kitöltésre váró térről, amit életnek nevezünk. 
 
- Nem tart attól, hogy ezzel a filmmel elkönyvelnék Önt női filmek rendezőjének? 
 
- Egyáltalán nem, hiszen az Estében sem egyedül döntenek a nők, hanem a férfiakkal vagy éppen miattuk. Az új film sem a nőkről szól majd, hanem arról, hogy hogyan és mikor kell meghoznunk a döntéseinket. Ez egy örökzöld téma, mely mindig foglalkoztatni fogja az embereket, és amiért - a Sorstalansághoz hasonlóan - az Estét negyven év múlva is meg fogják nézni az emberek. Ezek örökzöld filmek - és hozzájuk hasonlót nem könnyű készíteni. 
 
 
 
csmozi
2007.09.27
|


Film premierek

Floridai álom

amerikai filmdráma, 111 perc, 2017

Thelma

dán-francia-norvég-svéd thriller, 116 perc, 2017

Gengszterzsaruk

amerikai akciófilm, 140 perc, 2018

A legsötétebb óra

angol életrajzi dráma, 125 perc, 2017

68 lepedő

amerikai krimivígjáték, 93 perc, 2017
Játék
Az előadás a belső világunk és a külső valóság közötti átmeneti térbe invitálja a nézőt.
Filmek a TV-ben
H
15
K
16
Sze
17
18:20
Tomb Raider
amerikai-angol-japán-német akciófilm, 2001
18:40
Egy tisztességes ember
francia filmdráma, 2015 (feliratos)
18:40
Vissza a jövőbe 3
amerikai családi film, 1990
18:45
A John Malkovich menet
amerikai vígjáték, 1999
18:50
Largo Winch - Az örökös
francia kalandfilm, 2008
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.