Monk - A flúgos nyomozó

est.hu:
8/10
|
olvasói
10/10 (103)
Viasat3, hétköznap, 10.40, 15.50h

Még hogy flúgos?! Ez a fazon teljesen gázgéza a javából, de az tagadhatatlan tény, hogy fóbiákkal és téveszmékkel teli fejében zseniális elme monk-álkodik. Tony Shalhoub (Kémkölykök, Az ember, aki ott se volt) nagyszerűen alakítja Adrian Monk kissé esetlen alakját - be is söpört pár díjat -, néha már-már az óceán túlpartján született Mr. Bean nevetséges bambaságát vélem felfedezni alakításában.
De ne osszunk szerepet Bab úrnak! Már most égnek áll a hajam, ha belegondolok, hogy a rend- és tisztaságmámiás Monk nyomozása alkalmával összefut a fején karácsonyi pulykával rohangáló Mr. Beannel. Újabb fóbia! Katasztrofóbia! 
 
Adrian Monk a San Francisco-i rendőrség munkáját külső konzulensként segíti, miután felesége rejtélyes halála óta felfüggesztették. Rendőrtársai élő legendaként tisztelik, hiszen egyetlen esete sem maradt megoldatlan - leszámítva neje ügyét (minő szürrealizmus!), melyről a sorozat vége felé a jobb-későn-mint-soha-elv alapján mégiscsak lehull a lepel. Segítői és kritikusai, Sharona Fleming (Bitty Schram - Marvin szobája) és Leland Stottlemeyer (Ted Levine - Vadiúj vadnyugat) ) próbálják normális útra terelni, de nemhogy javulna mániákus betegsége, hanem epizódról-epizódra mindig valami újabb idegtépő fóbiára derül fény. Halál-, magasság-, gyerek- és szülésfóbia, sorolhatnánk a közel 40 féle parát. A nyomozás során - legyen az gyilkosság, emberrablás, zsarolás stb. - minden részletre kiterjedő alapossággal vizsgálódik, sokszor a mások számára jelentéktelen dolgok vezetik nyomra: egy meghajlott fűszál (Karl May Winnetouja rémlik fel gyermekkorunkból...), egy leszakadt gomb vagy éppen egy beszakadt köröm. Munkájából azonban pillanatok alatt kizökkenti, ha pl. kollégája felemás zoknit visel - még ha csak nüansznyi is a színek közti eltérés -, egy picit elcsúszott nyakkendő vagy ha éppen valakit, valamit meg kell érintenie. Ekkor jöhet a vegytiszta, garantáltan baktériummentes és ionizált zsepi. 
 
Mindezek ellenére Monk alakja a nézők számára egyáltalán nem idegesítő - kivéve a páromat, de ő kivétel, így erősíti a szabályt -, sokkal inkább mókás és szeretnivaló, aki minden délután kellemes pillanatokat szerez számunkra. Egy tál pattogatott kukorica társaságában ajánlom mindenkinek, és adjunk hálát az égieknek, hogy párunk, rokonunk vagy főnökünk azért - viszonylag - normális alak. 
 
Baby Brown
2007.10.02
|
(10 kép)


Filmek a TV-ben
H
9
K
10
Sze
11
Cs
12
18:10
Belle és Sébastien
francia családi film, 2013
18:10
A szlogengyáros családanya
amerikai életrajzi filmdráma, 2005
18:15
18:15
Godzilla
amerikai sci-fi akciófilm, 1998
18:25
Mátrix - Forradalmak
amerikai sci-fi, 2003
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
9
K
10
Sze
11
Cs
12
06:52
Bing
I. évad, 14. rész: Bing Bunny 01 1014
06:55
Lülü, a teknőc (I. évad)
francia-olasz animációs filmsorozat, Szuszi nyuszi titka, 2010
06:55
Totál Drámaráma
2018, I. évad, 10. rész
07:00
Szilaj a szabadon száguldó
II. évad, 2. rész: Lucky és bandita butch
07:00
Kate és Mim-Mim
I. évad, 25. rész: Kate & Mim Mim 01 1025
Játék
A 3 előadásból álló Ajándék Karácsonyi Bérlet az Orlai Produkciós Iroda a Belvárosi Színházban és a Hatszín Teátrumban játszott előadásaira váltható be.
Színdarab készült a Szpasszkij–Fischer sakkmeccsből. Az 1972-es világbajnoki szovjet-amerikai döntőt a hidegháború közepén játszották Izlandon. Sosem látott figyelem kísérte a meccset, a londoni Hampstead Theatre viszi színre az ?évszázad sakkmeccsét". #szinhazajanlo #szpasszkijfischer #spasskyfischer #sakkmeccs #sakkszinhaz #sakkvb #hideghaborustortenet #háborústörténetek
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.