Monk - A flúgos nyomozó

est.hu:
8/10
|
olvasói
10/10 (103)
Viasat3, hétköznap, 10.40, 15.50h

Még hogy flúgos?! Ez a fazon teljesen gázgéza a javából, de az tagadhatatlan tény, hogy fóbiákkal és téveszmékkel teli fejében zseniális elme monk-álkodik. Tony Shalhoub (Kémkölykök, Az ember, aki ott se volt) nagyszerűen alakítja Adrian Monk kissé esetlen alakját - be is söpört pár díjat -, néha már-már az óceán túlpartján született Mr. Bean nevetséges bambaságát vélem felfedezni alakításában.
De ne osszunk szerepet Bab úrnak! Már most égnek áll a hajam, ha belegondolok, hogy a rend- és tisztaságmámiás Monk nyomozása alkalmával összefut a fején karácsonyi pulykával rohangáló Mr. Beannel. Újabb fóbia! Katasztrofóbia! 
 
Adrian Monk a San Francisco-i rendőrség munkáját külső konzulensként segíti, miután felesége rejtélyes halála óta felfüggesztették. Rendőrtársai élő legendaként tisztelik, hiszen egyetlen esete sem maradt megoldatlan - leszámítva neje ügyét (minő szürrealizmus!), melyről a sorozat vége felé a jobb-későn-mint-soha-elv alapján mégiscsak lehull a lepel. Segítői és kritikusai, Sharona Fleming (Bitty Schram - Marvin szobája) és Leland Stottlemeyer (Ted Levine - Vadiúj vadnyugat) ) próbálják normális útra terelni, de nemhogy javulna mániákus betegsége, hanem epizódról-epizódra mindig valami újabb idegtépő fóbiára derül fény. Halál-, magasság-, gyerek- és szülésfóbia, sorolhatnánk a közel 40 féle parát. A nyomozás során - legyen az gyilkosság, emberrablás, zsarolás stb. - minden részletre kiterjedő alapossággal vizsgálódik, sokszor a mások számára jelentéktelen dolgok vezetik nyomra: egy meghajlott fűszál (Karl May Winnetouja rémlik fel gyermekkorunkból...), egy leszakadt gomb vagy éppen egy beszakadt köröm. Munkájából azonban pillanatok alatt kizökkenti, ha pl. kollégája felemás zoknit visel - még ha csak nüansznyi is a színek közti eltérés -, egy picit elcsúszott nyakkendő vagy ha éppen valakit, valamit meg kell érintenie. Ekkor jöhet a vegytiszta, garantáltan baktériummentes és ionizált zsepi. 
 
Mindezek ellenére Monk alakja a nézők számára egyáltalán nem idegesítő - kivéve a páromat, de ő kivétel, így erősíti a szabályt -, sokkal inkább mókás és szeretnivaló, aki minden délután kellemes pillanatokat szerez számunkra. Egy tál pattogatott kukorica társaságában ajánlom mindenkinek, és adjunk hálát az égieknek, hogy párunk, rokonunk vagy főnökünk azért - viszonylag - normális alak. 
 
Baby Brown
2007.10.02
|
(10 kép)


Filmek a TV-ben
18:25
Színlelők
amerikai film, 2018
18:30
Az Admirális, aki legyőzte Japánt
dél-koreai akciófilm, 2014
18:40
Bűnvadászok
olasz akcióvígjáték, 1977
18:40
Ég velünk!
amerikai romantikus vígjáték, 2000
18:55
Mi, állatok
amerikai film, 2018
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
04:06
Bonbon és Bentley
2018, I. évad, 16. rész: Kijelentkezés
04:09
A hármasikrek
I. évad, 6. rész
04:10
Gumball csodálatos világa
2011, II. évad, 202. rész: A távirányító
04:13
Bonbon és Bentley
2018, I. évad, 17. rész: Az üldözés szaga
04:15
Game Shakers
III. évad, 306. rész: A szöktetés
Játék
Hajóra száll a Jetlag legénysége, hogy a védjegyükévé vált lírikus elektropoppal rezgessék meg az A38 imbolygó deszkáit.
a #Berlinale fesztiválpalotájának méreteit lehetetlen megmutatni egyetlen fotón. azért megpróbáltuk... #berlinale2020
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.