Kedvenc helyek

Barbaro: III.

est.hu:
9/10
|
olvasói
10/10 (40)
(szerzői kiadás)

13 év szünet után ad ki új lemezt a Barbaro, a magyar etno-rock nagymedvéje. A korábbi frontemberrel időközben elváltak az utjaik, az énekes Jorgosz azóta a Balkán Fanatik élén látható és hallható (lásd: Balkan Fanatik). Helyére a Napra zenekar (lásd: Jaj, a világ!) gitáros-énekese, az 1981-es születésű Both Miklós érkezett, aki tizenévesen a Kárpát Mőbiuszban játszott már együtt a Barbaro gitárfenoménjával, Cziránku Sándorral, így otthonosan mozog ebben az öntörvényű zenei világban. A harmadik Barbaro-album méltó folytatás.
Az eltelt idő és a tagcsere ellenére a zenekar megszólalása lényegében nem változott az előző lemez óta lényegesen. A népzenében gyökerező saját kompozíciókat ugyanolyan Led Zeppelin-esen súlyos és mégis könnyed előadásban vezetik elő, persze a témák „kicsit” bonyolultabbak, de a zenekari összjáték ugyanúgy tízpontos. A hangzás némileg tömörebb lett, a zúzósabb és a játékosabb részekben egyaránt kihasználják a két gitár adta gazdagabb lehetőségeket. Both Miklós hagyományosabb gitárszólamai félelmetes pontossággal lettek összecsiszolva Cziránku excentrikusabb témáival, tapping hangszereléseivel. Herpai Sándor dobos és Zsoldos Tamás basszusgitáros pedig az elképzelhető legerősebb ritmusszekció ehhez a zenéhez. 
 
Ennyire súlyos zenére nagyon nehéz szöveget illeszteni, ezen a téren a lemez kissé egyenetlen, de a szövegek tematikája egységes. Az énekdallamok javarészt a korábbi sámános vonalban maradtak (a 11 szerzeményből három még a Jorgosszal közösen íródott), és ez a stílus remekül áll az új énekesnek is. Előfordul, hogy a lassabb, éneklősebb számokban kicsit édeskésnek tűnik, de mindent összevéve nem okoz csalódást. 
 
A Barbaro húszéves az idén. Ez alatt a húsz év alatt mindössze három albumot adott ki (I. – 1990, II. – 1994, III. – 2007), de azok a legfontosabb magyar lemezek közé tartoznak, ez a mostani is. 
Kovács Kálmán
2007.10.26
|


Játék
A PanyolaFeszt arra törekszik, hogy a vidék hagyományait, értékeit csokorba gyűjtve megmutassa a helybélieknek és a faluba érkezőknek egyaránt.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.